Astazi este Ziua Mondiala de Lupta impotriva Malariei

Actualizat: 25 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Impreuna cu tuberculoza si HIVSIDA, malaria face parte din categoria bolilor considerate prioritare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, deoarece este boala ce ucide jumatate de milion de oameni in fiecare an, cei mai multi fiind copii

Strategia GSK de lupta impotriva efectelor devastatoare ale malariei se concentreaza pe trei mari piloni cercetarea si dezvoltarea vaccinurilor si tratamentelor impotriva malariei, practicarea unor preturi preferentiale in tarile cele mai sarace si Africa sub-sahariana siinvestitii in comunitatile afectate de aceasta boala devastatoare.

Jumatate din populatia lumii risca sa se imbolnaveasca de malarie, boala ce omoara anual peste 600.000 de oameni, cei mai multi fiind copii mai mici de 5 ani si femei insarcinate din Africa sub-sahariana – acesta este semnalul de alarma tras astazi, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Malariei.

In acest an, GlaxoSmithKline (GSK) are chiar multe motive pentru a sarbatori Ziua Mondiala de Lupta impotriva Malariei primele rezultate ale studiului clinic de faza III pentru vaccinul impotriva malariei, RTS,S, ce au fost publicate la sfarsitul lui 2011, arata faptul ca vaccinul candidat reduce la jumatate riscul de malarie in randul copiilor din Africa cu vasta de 5-17 luni.

Aceste rezultate reprezinta rasplata eforturilor de peste 20 de ani depuse de GSK in parteneriat cu Initiativa PATH Malaria Vaccine si cu centrele de cercetare din Africa pentru a dezvolta vaccinul candidat impotriva malariei.

Mai mult, GSK se angajeaza sa puna acest vaccin la dispozitia celor care au cea mai mare nevoie de el, dupa ce va fi autorizat si recomandat. Astfel, GSK a anuntat ca pretul vaccinului impotriva malariei va acoperi costurile de productie a vaccinului, iar profitul redus pe care il va genera acest produs va fi reinvestit in totalitate in cercetarea si dezvoltarea unor noi vaccinuri impotriva malariei sau impotriva altor boli tropicale neglijate.

Astfel, strategia GSK de lupta impotriva efectelor devastatoare ale malariei se concentreaza pe trei mari piloni Cercetarea si dezvoltarea tratamentelor si vaccinurilor impotriva malariei – asa cum este vaccinul candidat RTS,S. Pana in prezent, GSK a investit in acest vaccin 300 de milioane de dolari si urmeaza sa contribuim cu alte cel putin 100 de milioane de dolari pentru finalizarea proiectului.

Practicarea unor preturi preferentiale in tarile cele mai sarace si Africa sub-sahariana – astfel incat chiar si cei mai saraci locuitori ai planetei sa poata beneficia de preventie prin vaccinare si tratamente impotriva malariei.

Investitii in comunitate prin Parteneriatul African impotriva Malariei (African Malaria Partnership). Acest parteneriat, demarat in 2001, isi propune sa imbunatateasca prevenirea si tratarea malariei in Africa sub-sahariana.

Pana in prezent, GSK a donat peste 3 milioane de lire sterline pentru initiative de combatere a acestei boli prin investitii in comunitate alaturi de Parteneriatul African impotriva Malariei.

Ziua Internationala de Lupta impotriva Malariei a fost marcata pentru prima oara in 2001 - la inceput sub denumirea de „Ziua Malariei in Africa”. incepand din 2007, s-a trecut la denumirea pe care o folosim in prezent, iar scopul marcarii ei an de an este acela de a oferi infomatii si de a educa populatia cu privire la aceasta boala globala care poate fi prevenita si vindecata.

Despre malarie
Malaria este o boala cauzata de un parazit care este transmis prin intepaturile tantarilor infectati. in corpul uman, parazitii se inmultesc in ficat si apoi infecteaza globulele rosii din sange.

Simptomele malariei includ febra, dureri de cap si voma si apar de regula dupa 10 - 15 zile de la intepatura. Daca nu este tratata corespunzator, malaria poate deveni rapid o boala care ameninta viata. in multe parti ale lumii, parazitii au dezvoltat rezistenta la un unele medicamente impotriva malariei.

Cum se transmite malaria

Despre RTS,S
RTS,S este o denumire stiintifica data vaccinului candidat impotriva malariei si reprezinta compozitia vaccinului candidat al GSK. RTS,S urmareste sa impulsioneze sistemul imunitar pentru a reactiona impotriva parazitului de malarie Plasmodium falciparum atunci cand acesta patrunde pentru prima data in sangele uman si/sau atunci cand parazitul infecteaza celulele ficatului.

Vaccinul este gandit sa previna infectarea cu parazitul, precum si maturizarea si inmultirea acestuia in interiorul ficatului si reintrarea lui in sistemul sanguin si infectarea celulelor rosii, punct in care persoana afectata incepe sa prezinte simptome ale bolii.


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate Interviu Dr. Istvan Petak: Sa luptam impotriva cancerului cu medicamente specifice Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Lupta impotriva migrenelor Beneficiile oferite de afine Depresia si tulburarile de somn - strategii pentru nopti linistite Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor Malaria Malaria, boala ce poate pune viata in pericol Bolile determinate de mediu