Metode de reducere a colesterolului

Actualizat: 13 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Colesterolul marit este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane, mai ales din cauza unui stil de viata haotic. Fiind un factor care poate duce la aparitia unor nenumarate afectiuni, in special cardiovasculare, este important sa tinem nivelul colesterolului in limite normale.

Ce inseamna valori crescute ale colesterolului

Valorile normale ale colesterolului total sunt mai mici de 200 mg/dl, iar daca depasesc aceasta valoare acest lucru poate insemna ca suferi de afectiuni precum diabet, hipotiroidism ori de afectiuni ale ficatului.

In cazul LDL, cunoscut si drept colesterolu "rau" valorile normale sunt considerate cele mai mici de 150 mg/dl, in timp ce persoanele care au valoarea intre 150-199 mg/dl au nivelul crescut la limita, iar valoarea de peste 200 mg/dl este considerata foarte crescuta.

Valorile mai mari pot semnala afectiuni precum diabetul zaharat, insuficienta renala, obezitate. Lipsa exercitiilor fizice si fumatul pot determina o crestere mica a nivelului de colesterol "rau" din sange. Si la femeile insarcinate valorile pot fi un pic mai mari fata de cele normale.

Ce alimente trebuie sa eviti

Foarte importanta, ca metoda de reducere a colesterolului, este alimentatia, astfel ca trebuie sa faci schimbari importante in acest sens.

Daca ai valori ale colesterolului peste limita normala, trebuie sa scoti din alimentatie grasimile saturate, pentru ca acestea se transforma, la nivelul ficatului, in colesterol.

De asemenea, incearca sa scoti din alimentatie prajelile, mancarea de tip fast-food, prajiturile cu crema, lactatele grase, sardinele, chipsurile, ouale prajite, carnea de porc.

Doua-trei oua fierte, pe saptamana, sunt suficiente pentru persoanele care se confrunta cu aceasta problema. Limiteaza, de asemenea, consumul de produse bogate in zahar.

Ce alimente sunt bune pentru scaderea colesterolului

Poti consuma 500 de grame de carne de vita slaba, saptamanal. Dimineata, la micul dejun, poti opta, de doua-trei ori pe aptamana pentru o portie de cereale integrala, in catitati nu mai mari de 150 de grame.

In fiecare zi este important sa incluzi in alimentatie, ca metoda de scadere a colesterolului, legume si fructe proaspete, precum citrice, spanac, struguri, mere. Unele fructe oleaginoase, precum caju, nucile si alunele neprajite, sunt si ele permise, pentru a scadea valorile colesterolului total si ale colesterolului rau din sange, reducand nivelul de radicali liberi din organism.

Fructele contin fibre, cunoscute pentru faptul ca reduc absorbtia de grasimi saturate din organism, de aceea este bine sa mananci de trei ori pe zi cate un fruct.

Este ideal sa te obisnuiesti sa gatesti cu ulei de masline extravirgin. Pestele slab este o alta optiune pentru cei care se confrunta cu aceasta problema. Mai multe studii au aratat ca si vinul, consumat in cantitati mici, este benefic, datorita continutului de antioxidanti, care au rolul de a reduce nivelul colesterolului din organism.

Cand cumperi alimente din magazine, ai grija sa citesti cu atentie etichetele, ca sa te feresti de cele care ar putea sa iti faca rau.

De exemplu,in iurma unui studiu efectuat de cercetatorii canadieni, publicat in Canadian Medical Association Journal, consumul unei portii de legume zilnic poate reduce nivelul de colesterol rau cu pana la 5%.

Scapa de kilogramele in plus

Lipsa activitatii fizice poate creste nivelul LDL din sange. Potrivit unui studiu efectuat la Clinica Mayo, din Statele Unite ale Americii, dieta este o alta metoda de reducere a colesterolului.

Astfel, daca pierzi 5-10% din greutatea corporala te ajuta sa reduci nivelul colesterolului LDL din sange. De aceea, este important sa te apuci de dieta, care sa cuprinda atat o alimentatie sanatoasa, cat si miscare.

Inainte sa te apuci de orice dieta, trebuie insa sa ceri sfatul unui medic.

Adopta un stil de viata sanatos

Una dintre cele mai importante schimbari pe care trebuie sa o faci este in stilul de viata. Astfel, renuntarea la fumat este o metoda sigura de reducere a colesterolului "rau". Nu consuma alcool in exces si ai grija sa bei cel putin opt pahare cu apa, in fiecare zi.

Miscarea este foarte importanta, fiind una dintre metodele eficiente de scadere a colesterolului rau. Este suficient sa faci aproximativ o jumatate de ora de exercitii fizice in fiecare zi. Poate fi vorba de gimanstica sau de o alergare usoara, importanta este miscarea. Obisnuieste-te, de exemplu, sa urci pe scari sau sa mergi cateva statii de autobuz pe jos, in cazul in care nu ai timp pentru exercitii fizice.

Apeleaza la remedii din natura

O alta metoda de reducere a colesterolului fara medicamente sunt remediile din plante. Astfel, poti apela la suplimente pe baza de usturoi sau il poti include cat mai des in alimentatie. Unele studii au demonstrat ca usturoiul poate scadea nivelul de grasimi din sange.

Ceaiurile de rostopasca, de anghinare si de papadie, baute zilnic, sunt o alta metoda naturala de reducere a colesterolului. Acest lucru se datoreaza aminoacizilor continuti de aceste plante, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism.

Totodata, poti apela la drojdia de orez rosu, care se foloseste de sute de ani in medicina traditionala chinezeasca. In ultimii ani au fost efectuate mai multe studii, la care au participat persoane cu un nivel crescut de colesterol LDL si total, carora li s-a administrat drojdie de orez rosu. In doua- trei luni de zile, s-a constata o reducere a nivelului de colesterol din sange.

Acest supliment este insa contraindicat femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului.

Poti opta, de asemeena, pentru suplimente cu ulei de peste, care este bogat in acizi grasi Omega 3, benefici pentru cresterea nivelului de colesterol "bun" si scaderea celui de colesterol "rau", ceea ce inseamna si o reducere semnificativa a riscului de boli cardiovasculare.

Aceste schimbari in modul de viata nu doar ca te ajuta sa reduci nivelul colesterolului LDL, insa ajuta la cresterea nivelului de colesterol HDL din organism.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine) Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima Metode de slabit: mersul vs. alergatul Consecintele depunerii de colesterol Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Metode simple de a preveni un infarct Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Anghinarea – beneficii si contraindicatii Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei 8 cauze ale colesterolului marit Colesterol marit: cum il mentii la valori normale
Cere sfatul medicului ×