Cum putem sa ne mentinem colesterolul la un nivel optim?

Actualizat: 21 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Mentinerea colesterolului in limite normale este o conditie esentiala pentru a preveni boli grave precum ateroscleroza si accidentul vascular cerebral.

Colesterolul este o substanta lipidica care se gaseste in toate celulele organismului.

Colesterolul provine din doua surse: 75% se sintetizeaza in ficat, in special din grasimile alimentare, iar 25% vine direct din alimente.

Tipuri de colesterol

Exista doua tipuri de colesterol: “colesterolul bun” (HDL) si “colesterolul rau” (LDL). Ele functioneaza astfel: HDL-ul transporta colesterolul din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, si, in consecinta, la protejarea vasului de sange.

In ceea ce priveste LDL-ul, acesta transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange, contribuind astfel la formarea placilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vasului de sange.

Colesterolul marit sau hipercolesterolemia este unul dintre factorii de risc atunci cand vorbim de bolile cardiovasculare. Cu atat mai mult trebuie sa acordam importanta acestor afectiuni, cu cat in tara noastra ele provoaca cele mai multe decese.

Cele mai recente statistici claseaza Romania pe locul 4 la nivel mondial in privinta mortalitatii de cauza cardiovasculara.

Una dintre afectiunile cele mai frecvent intalnite si insuficient controlate ramane dislipidemia, o serioasa problema de sanatate publica.

Ce este dislipidemia?

O definitie de specialitate a dislipidemiei este aceea ca ea reprezinta nivelele crescute ale grasimilor (colesterolului si/sau trigliceridelor) in sange.

Cresterea grasimilor in sange peste valoarea normala nu face niciun fel de diferentiere, ea putandu-i afecta atat pe cei tineri cat si pe adulti sau varstnici deopotriva.

La baza acestei dereglari metabolice contribuie factori precum: excesul alimentar de grasimi de origine animala, metabolizarea insuficienta a grasimilor in sange datorita unei disfunctii hepatice sau consumul glucidelor in exces, care pot fi transformate in grasimi si depozitate sub forma de tesut gras. Obezitatea, sedentarismul sau fumatul reprezinta si ele factori de risc majori.

Cum ne poate afecta dislipidemia?

Pentru ca dislipidemia este o boala asimptomatica, ea este descoperita de obicei prin efectuarea unor analize de rutina. Efectele ei apar in timp, iar netratata corespunzator poate favoriza aparitia arterosclerozei.

Pentru a evita aparitia dislipidemiilor este bine sa urmati cateva sfaturi.

Preventia dislipidemiei se poate face prin adoptarea unei alimentatii sanatoase cu reducerea consumului de grasimi saturate si polinesaturate, dulciuri, bauturi racoritoare cu un continut caloric crescut, alcool in exces, cafea in exces; evitarea fumatului; mentinerea unui indice de masa corporala la valori normale; practicarea de activitati fizice; educatia copiilor pentru un stil de viata sanatos (in familie, la gradinita, la scoala).

Terapia farmacologica (medicamentoasa) in dislipidemie are ca scop obtinerea unor valori tinta care se stabilesc in functie de factorii de risc individuali. Cele mai frecvent recomandate medicamente in tratamentul dislipidemiilor sunt statinele, fibratii, ezetimibe. Statinele raman o indicatie importanta in tratarea dislipidemiei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Lucruri surprinzatoare despre colesterol O problema mai veche – colesterolul Mentinerea greutatii dupa dieta de slabit Consecintele depunerii de colesterol Cum sa imbatranim sanatos Modalitati de a va mentine sanatatea si la o varsta inaintata Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii Dieta cu orez Tratarea impotentei fara medicamente Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin Beneficiile cerealelor integrale 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii 4 mituri despre colesterol