Ce este permis si ce nu dupa mastectomie?

Actualizat: 15 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Procesul de recuperare dupa mastectomie este diferit de la persoana la persoana, intrucat exista mai multe tipuri de mastectomie, impartite in doua grupe mari: totala sau subtotala.

Cel mai frecvent tip de mastectomie este Madden, care presupune inlaturarea intregii glande mamare, dar cu prezervarea muschiului pectoral mic. Operatia implica, de obicei, spitalizare peste noapte si urmarirea indeaproape a evolutiei post-operatorii timp de o saptamana sau doua.

In cazul in care se recurge la mastectomie si reconstructie in acelasi timp operator, perioada de recuperare postoperatorie se prelungeste.

Sfaturi pentru recuperare cat mai usoara dupa mastectomie

Chirurgul va discuta cu pacienta, oferindu-i instructiuni despre modul de ingrijire a zonelor operate, precum si sfaturi in legatura cu schimbarile ce vor surveni in perioada postoperatorie:

- Hainele. Cand va parasi spitalul, pacienta va avea in continuare tuburi de dren in zona operata. Acestea raman fixate cel putin o saptamana sau doua. Pacienta isi va misca bratele cu dificultate, motiv pentru care trebuie sa poarte haine foarte lejere, usor de imbracat.

Cele mai recomandate sunt cele cu nasturi, precum camasile, sau cele cu fermoare. E important ca acestea sa fie din materiale moi.

- Hrana. Hidratarea corecta si o dieta echilibrata, dar cu suplimentarea aportului de vitamine sunt esentiale in perioada postoperatorie.

- Recuperarea medicala. Tehnicile de recuperare medicala constau in terapie manuala si kinetoterapie si contribuie la o convalescenta mai usoara. Fizioterapeutul va actiona asa incat vindecarea cicatricei sa se produca avand o elasticitate functionala, sa nu determine dureri si senzatia de strangere.

Dupa vindecarea totala a cicatricei sunt recomandate exercitiile fizice usoare. Acestea pot fi efectuate la domiciliu. Printre ele se numara rotiri ale bratelor, miscari verticale din pozitie sezanda, inchiderea si deschiderea pumnului. Se va evita ridicarea greutatilor. Avand in vedere ca maturizarea cicatricei este un proces continuu in primele 6 luni, se recomanda evitarea expunerii la soare, folosirea cremelor cu factor de protectie 50+ si utilizarea gelurilor pe baza de silicon pentru remodelare cicatriceala.

- Gestionarea emotiilor. Este un punct esential in recuperarea dupa mastectomie. Cu sau fara reconstructie, o mastectomie este o experienta traumatizanta. Pacienta are nevoie de suportul celor apropiati, dar si de cel specializat, al unui psihoterapeut, pentru a evita starile de anxietate si chiar depresia.

- Condusul. Pacienta va trebui sa limiteze sau chiar sa renunte pentru o perioada la condusul autovehiculelor, intrucat nu este recomandata purtarea centurii de siguranta atunci cand operatia este recenta. In caz de urgenta, se poate folosi o protectie suplimentara, o perna mica, moale, interpusa intre centura si zona sensibila.

- Medicamentele antialgice: fiecare femeie resimte diferit durerea in urma operatiei de mastectomie. Se pot administra medicamente antiinflamatorii, intotdeauna tinandu-se cont de alergiile pacientei. In cazuri severe, se poate recurge la administare de derivati ai morfinei. De asemenea, se poate utiliza gheata local pentru diminuarea inflamatiei si disconfortului, mai ales in zona axilara.

- Recunoasterea semnelor unei infectii: febra care nu cedeaza la administrare de antitermice, eritemul local (roseata), edemul, durerea ce nu cedeaza la medicatie antalgica sunt semne ce pot sugera prezenta unei infectii

- Igiena: Pacientei ii va fi permis dusul abia dupa inlaturarea tuburilor de dren si a materialelor de sutura. 

Cand se poate face reconstructia sanului?

Dupa mastectomie, se poate opta pentru reconstructia sanului (proteza mamara). Aceasta interventie chirurgicala poate fi imediata, atunci cand sanul este reconstruit in acelasi timp cu efectuarea mastectomiei, sau poate fi la distanta, atunci cand reconstructia se efectueaza dupa mastectomie, la un interval de timp. In cazul pacientelor care au apelat la chimioterapie si radioterapie, reconstructia sanului este, de obicei, amanata pana la finalizarea tratamentelor, cu 6-9 luni postoperator. 

Reconstructia sanului presupune refacerea unui san cu aspect natural ca forma si volum. Operatia are o mare incarcatura psiho-emotionala, avand ca urmare imbunatatirea imaginii de sine, cresterea increderii in fortele proprii si a calitatii vietii pacientei. S-a observat ca reconstructia mamara imediata a fost preferata de paciente, avand un impact semnificativ asupra cresterii increderii si stimei de sine. 

Se poate opta pentru reconstructia folosind implanturi mamare sau pentru utilizarea transferurilor libere, cand se utilizeaza tesuturile pacientei pentru refacerea sanului afectat.


Citeste si despre:

580 de specialisti au fost formati in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism Recuperarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare Recuperarea dupa angioplastie Recuperarea dupa o interventie chirurgicala Recuperarea medicala cu ajutorul masajului Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Recuperarea medicala dupa o interventie chirurgicala Recuperarea dupa o interventie la inima. Cum previi un nou eveniment cardiac Programe de recuperare cardiovasculara Sparanghelul - beneficii pentru sanatate Beneficiile cerealelor integrale