Membrii Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania solicita decontarea de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a protezelor mamare, folosite pentru reconstructia sanilor afectati de cancer, a anuntat prof. dr. Ioan Lascar, presedintele asociatiei.
"Cum se deconteaza protezele de sold de catre CNAS, asa ar trebui decontate si cele mamare. Chiar daca este vorba 'doar' de aspectul fizic al pacientului, lipsa unui san poate produce daune psihologice destul de grave. Pretul unei astfel de proteze variaza intre 400 si 800 de euro", a declarat vicepresedintele Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania, prof. dr. Tiberiu Bratu, la cel de-al 10-lea Congres International al Chirurgilor Plastici din Romania.
Medicii sfatuiesc femeile cu varsta mai mare de 40 de ani sa-si faca anual o mamografie, pentru a depista eventualele tumori.
"Mamografia este o examinare radiologica a sanului facuta cu ajutorul unui echipament special care poate evidentia tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate sau calcificari care nu se pot vedea la ecografie si este cea mai buna metoda radiologica disponibila astazi ce poate detecta cancerul de san in faza incipienta", a explicat medicul radiolog Mihai Lesaru.
Potrivit doctorului Lesaru, mamografia nu este indicata la femeile sub 35 de ani, pentru care cele mai indicate sunt ecografiile. "tesutul glandural al sanului este alb pe mamografie, iar eu caut o anomalie care este tot alba. E ca si cum as cauta o bila alba intr-un pahar cu lapte. Astfel, in cazul femeilor tinere, informatia pe care o ofera mamograful este putina", a spus Lesaru.