Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Reductia mamara este o interventie chirurgicala majora, care are scopul de a micsora sanii, de a-i face sa fie mai usori si de a le imbunatati forma.
Aceasta operatie este o optiune pentru persoanele care au sanii disproportionati in raport cu restul corpului, pentru cei care se confrunta cu dureri de coloana cervicala, lombara, celor carora le este limitata activitatea fizica.
Foarte multe persoane au dureri sau alte probleme psihice datorita sanilor mariti. Atat in cazul barbatilor ce sufera de ginecomastie, cat si al femeilor, interventia chirurgicala de reducere a sanilor poate fi o buna optiune, in final rezultatele fiind satisfacatoare.
Inainte de operatie, va avea loc o discutie cu chirurgul plastician desemnat pentru a realiza operatia, pentru a discuta despre istoricul medical, cu accentul pus pe patologiile care afecteaza sanii. De asemenea, chirurgul se va interesa si despre istoricul familial al pacientului, mai ales cand vorbim despre cazuri de neoplasme de san la membri de gradele I si II. Este important ca pacientul sa fie deschis si sa comunice cu sinceritate motivele pentru care se apeleaza la aceasta interventie, precum si orice patologie din trecutul sau, indiferent daca influenteaza direct sau nu interventia de reductie.
In aceasta prima consultatie, chirurgul poate fotografia sanii, masura si ulterior discuta cu pacientul despre cat de mult tesut glandular va fi necesar sa fie indepartat pentru a obtine rezultatul dorit. De asemenea, pacientii sunt nevoiti sa efectueze o mamograma si vor fi supusi unui examen fizic al sanilor inainte de operatie.
Un alt aspect important ce se discuta in cadrul primei consultatii este in legatura cu obiceiurile pacientului: daca este fumator, daca isi administreaza vreun medicament. Inainte de interventie, este obligatorie oprirea fumatului, precum si dupa interventie, pentru a facilita vindecarea, iar medicamente antiagregante sau anticoagulante, antiinflamatoare vor fi oprite. Despre toate aceste aspecte se va discuta cu chirurgul, de la caz la caz.
Operatia de reductie mamara presupune inducerea unei anestezii generale, ceea ce inseamna ca pacientul va fi adormit pe tot parcursul interventiei. De obicei, durata interventiei este in medie de 2-3 ore, insa se poate prelungi in functie de particularitatile fiecarui pacient. Intre tipurile de interventii, se poate folosi liposuctia, prin care chirurgul realizeaza incizii mici la nivelul pielii, prin intermediul carora insereaza un tub subtire, conectat la o sursa de aspiratie, prin care este suctionat tesutul adipos de la nivel mamar. Aceasta reprezinta o optiunepnetru pacientii ce necesita reductii minime.
O alta metoda este cea prin care se va efectua o incizie la nivelul mamelonului, apoi in partea inferioara a sanului. Medicul chirurg va indeparta excesul de tegument, tesut si grasime si va efectua repozitionarea sanului astfel incat aspectul sa fie natural. Se va efectua un pansament, iar pacienta va purta un sutien de sustinere.
A treia varianta este cea care poarta denumirea de "T-inversat" sau "ancora". Chirurgul va realiza o incizie ce circumscrie areola, apoi de la areola perpendicular pe glanda, pana in santul submamar, iar ultima de-a lungul santului submamar. Acest tip de interventie este folosit pentru persoanele cu sani voluminosi, inegali, care nu mai sunt in pozitia anatomica.
In functie de situatie, chirurgul poate decide montarea tuburilor de dren pentru fiecare san in parte, ulterior urmand pansamentele si utilizarea de bustiere special concepute pentru a realiza contentia sanilor.
Diferitele tipuri de interventii chirurgicale pot produce cicatrici de forme si marimi variate. Cu toate acestea, in prezent, nu exista nici o tehnica chirurgicala de reducere a sanilor care sa nu lase cicatrici. Se recomanda evitarea ridicarii de obiecte grele in primele zile postoperator, pentru o mai buna vindecare a cicatricilor.
In cazuri rare, pot aparea complicatii de tipul vindecare necorespunzatoare la nivelul locului inciziei. Vindecarea necorespunzatoare sau tardiva poate necesita efectuarea unor pansamente sterile pentru o perioada de timp. Pierderea tesutului poate aparea, fiind foarte grav in cazul in care apare la nivelul mamelonului. In cazuri rare poate aparea pierderea sensibilitatii. Alaptatul la san este posibil dupa interventia chirurgicala de reducere a sanilor, dar acest lucru poate varia de la o pacienta la alta.
Pot aparea infectii, sangerari, formare de cheaguri de sange, edematierea si invinetirea la nivel tegumentar, leziuni de nervi, vase de sange, insa aceste situatii nu sunt frecvent intalnite. Orice schimbare a starii de sanatate sau ingrijorari de orice tip trebuie comunicate medicului, pentru a preintampina eventualele complicatii.
Pentru recuperare este necesar concediu medical pentru cel putin o saptamana. Unii pacienti necesita doua saptamani, dar fiecare situatie poate varia. In cazul persoanelor active, se interzice reluarea activitatii fizice pentru cel putin o luna dupa interventia chirurgicala.
Dupa interventie, este normal ca pacientii sa se simta mai obositi si sa aiba dureri la nivelul sanilor. Chirurgul va prescrie antialgice orale pentru a trece mai usor peste primele zile post-operator. De asemenea, se recomanda evitarea ridicarii de greutati in perioada postoperatorie.
Majoritatea pacientelor sunt foarte multumiti de interventia chirurgicala.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.