Ce inseamna hidrocefalie si ventriculomegalie

Actualizat: 18 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Hidrocefalia si ventriculomegalia


Atat hidrocefalia, cat si ventriculomegalia sunt tulburari care pot afecta creierul, iar ambele afectiuni, daca nu sunt tratate, pot avea implicatii catastrofale.

Hidrocefalia, care se traduce literal prin "apa pe creier", este o afectiune in care o cantitate anormal de mare de lichid cefalorahidian (LCR) se acumuleaza in creier, ceea ce, la randul sau, face ca ventriculii (cavitatile) sa se mareasca. Aceasta boala poate fi fatala daca nu este tratata. Aceasta poate duce la o crestere a presiunii intracraniene, care, la randul ei, poate provoca leziuni ale tesutului cerebral.

Pe de alta parte, ventriculomegalia se caracterizeaza printr-o marire a ventriculilor din creier, dar aceasta afectiune nu este intotdeauna provocata de o acumulare anormala de LCR. Ambele afectiuni se pot manifesta la persoane de orice varsta, dar sunt mai intalnite la nou-nascuti si la copiii mai mici.

Cauze, factori de risc potentiali

Exista o serie de afectiuni care pot duce la hidrocefalie, inclusiv unele care sunt prezente la nastere (anomalii congenitale), infectii si tumori cerebrale. Este posibil ca aceasta boala sa se dezvolte ca o consecinta ulterioara a unei alte afectiuni, cum ar fi meningita sau hemoragia subarahnoidiana.

Unele afectiuni genetice, nasterea prematura si faptul de a avea un istoric familial de hidrocefalie sunt factori care pot creste probabilitatea de a dezvolta aceasta boala.
Cu toate acestea, nou-nascutii prematuri, in special cei nascuti inainte de 32 de saptamani de gestatie, sunt mai predispusi sa aiba o afectiune cunoscuta sub numele de ventriculomegalie. Ventriculomegalia poate fi cauzata si de anomalii congenitale.

Factorii genetici, cum ar fi anomaliile cromozomiale, precum si expunerea la anumite substante chimice in timpul sarcinii sunt doi factori de risc suplimentari care contribuie la dezvoltarea ventriculomegaliei.

Simptome si diagnostic

Semnele si simptomele hidrocefaliei s-ar putea schimba in functie de varsta persoanei, precum si de gradul de progresie a tulburarii. Dimensiunile crescute ale perimetrului cranian, varsaturile, somnolenta si iritabilitatea sunt cateva dintre simptomele care pot fi prezente la sugarii care au hidrocefalie.
Simptome precum durerile de cap, problemele de echilibru si coordonare si dificultatea de a-si controla vezica urinara pot fi resimtite de copiii mai mari si de adulti.

Testele clinice si procedurile imagistice, cum ar fi o ecografie, o tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), sunt utilizate de obicei impreuna pentru a ajunge la un diagnostic de hidrocefalie.

O punctie lombara, cunoscuta si sub numele de punctie medulara, poate fi necesara in anumite circumstante pentru a evalua presiunea lichidului cefalorahidian (LCR) si pentru a preleva o mostra pentru analize ulterioare in laborator.

Severitatea simptomelor asociate cu ventriculomegalia poate varia de la minora la severa si poate include intarzieri in dezvoltare, crize epileptice si probleme cu vederea. Afectiunea cunoscuta sub numele de ventriculomegalie poate fi adesea diagnosticata cu ajutorul unor tehnici imagistice precum ultrasunetele sau RMN-ul, ambele permitand cadrelor medicale sa vada cat de mari sunt ventriculii.

Tratament

Implantarea chirurgicala a unui sunt, care este in esenta un tub scurt, este terapia de alegere pentru hidrocefalie. Acest dispozitiv indeparteaza excesul de lichid cefalorahidian (LCR) din creier si il redirectioneaza catre o alta regiune a corpului, unde poate fi absorbit.

O ventriculostomie endoscopica poate fi efectuata in anumite cazuri. Aceasta procedura include efectuarea unei mici incizii in podeaua celui de-al treilea ventricul, astfel incat excesul de LCR sa poata fi drenat din creier.

Tratamentul pentru ventriculomegalie este determinat atat de cauza care sta la baza afectiunii, cat si de gradul in care aceasta a progresat.
Mentinerea sub observatie a individului este o optiune in anumite situatii, in special atunci cand ventriculomegalia nu este severa si nu exista alte anomalii care sa fie legate de ea. In cazurile mai severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a drena excesul de LCR sau pentru a rectifica problemele structurale. Interventia chirurgicala poate fi, de asemenea, necesara in ambele cazuri.

Prognostic

Daca nu se cauta tratament pentru hidrocefalie sau ventriculomegalie, exista posibilitatea aparitiei unor probleme grave. Unele dintre acestea pot include tulburari ale sistemului nervos, un declin al vederii si o probabilitate crescuta de a contracta infectii.

Prognosticul pentru persoanele care au hidrocefalie sau ventriculomegalie depinde de o serie de circumstante, cum ar fi varsta individului la momentul diagnosticarii, cauza care sta la baza afectiunii si gradul in care sunt afectate de aceasta.

In general, obtinerea unui diagnostic si inceperea tratamentului cat mai curand posibil poate ajuta la imbunatatirea rezultatelor pacientului si la scaderea riscului de complicatii.

Adaptare si sprijin social

Hidrocefalia si ventriculomegalia sunt afectiuni cu care poate fi dificil de trait, nu numai pentru persoana care sufera de aceasta boala, ci si pentru familia sa.
Este esential sa solicitati asistenta unor profesionisti medicali calificati, cum ar fi neurologii si neurochirurgii, pentru a gestiona in mod eficient boala si pentru a raspunde la orice ingrijorare sau intrebare care poate aparea.

Daca dumneavoastra sau un membru al familiei dumneavoastra sufera de hidrocefalie sau ventriculomegalie, aderarea la un grup de sprijin sau stabilirea de legaturi cu alte persoane si familii care sunt afectate de aceste afectiuni poate fi, de asemenea, benefica in ceea ce priveste obtinerea de sprijin emotional si obtinerea de informatii utile.

Concluzie

Atat hidrocefalia, cat si ventriculomegalia sunt tulburari care afecteaza creierul si, daca nu sunt tratate, pot avea repercusiuni grave pentru pacient. Diagnosticul si tratamentul precoce al acestor tulburari pot contribui la imbunatatirea rezultatelor si la reducerea riscului de complicatii, in ciuda faptului ca aceste afectiuni pot fi dificil de gestionat.

Este esential ca persoanele care au hidrocefalie sau ventriculomegalie, precum si familiile acestora, sa caute ajutor din partea profesionistilor din domeniul medical si sa stabileasca legaturi cu alte persoane care sunt afectate de aceste tulburari.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hydrocephalus/symptoms-causes/syc-20354233
https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Ventriculomegaly-Information-Page
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/brain-nervous-system/Pages/Hydrocephalus-in-Children.aspx
https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Hydrocephalus-Information-Page
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5033348/


Citeste si despre:

Nasterea prematura Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios) Sindromul TORCH Siringobulbia Neurinomul acustic Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Aplicatia ecografiei in obstetrica Durerile de cap la copii Teniaza Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Tu bei suficienta apa? Importanta consumului de apa asupra organismului