Hidrocefalie

crestere a cantitatii de lichid cefalorahidian, provocand o dilatare a cavitatilor encefalului. In general, un obstacol, adesea o tumora, este ceea ce impiedica lichidul din ventricule sa se scurga normal si sa iasa spre meninge (hidrocefalie necomunicanta). Mai rar, hidrocefalia este cauzata de o hipersecretie a ventriculelor sau de un defect de resorbtie de catre meninge (hidrocefalie comunicanta).
Primul tratament, la nevoie de urgenta, priveste simptomele si consta intr-o derivatie ventriculara chirurgicala: un cateter (un tub fin) face sa comunice ventriculele cerebrale cu toracele sau cu abdomenul si permite in acest mod lichidului astfel drenat sa se scurga in regiunile in care va fi resorbit. Tratamentul cauzei, daca este posibil, este realizat in cel de al doilea timp (ablatia unei tumori).

Citeste si despre:

Hidrocefalia congenitala Ce inseamna hidrocefalie si ventriculomegalie Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Gliomul optic Nasterea prematura Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios) Sindromul TORCH Siringobulbia Neurinomul acustic