Pivotii de fibra de sticla

Actualizat: 05 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Adrian Negrila
Medic specialist estetica si protetica dentara, competenta implantologie

Velvet Dental

Cand dintele are o distructie coronara masiva ce nu mai poate fi refacuta printr-o simpla obturatie de compozit sau incrustatie se apeleaza la pivotii radiculari.

Pivotii sunt dispozitive ce ranforseaza coroana dintelui ,facand legatura intre aceasta si radacina. Pivotii pot fi de doua feluri:metalici sau din fibra de sticla.

In stomatologia moderna se opteaza din ce in ce mai mult pe materialele biocompatibile,care sa fie acceptate usor de organism.

Spre deosebire de cel metalic,pivotul de fibra de sticla prezinta urmatoarele avantaje:

-este usor de aplicat ,usor de indepartat-in cazul necesitatii indepartarii acestuia este mult mai usor si fara riscuri,decat in cazul celor metalici,
-timp de lucru redus(o singura sedinta de 30 min e suficienta pt un rezultat complet, datorita faptului ca nu se ia amprenta si nu se fac probe,
-are estetica deosebite,culoarea fiind asemanatoare cu a dintelui,
-este biocompatibil,nu corodeaza si nu da reactii alergice,
-are o elasticitate similara cu a dentinei ,avantaj deosebit de important fata de pivotii metalici, care sunt rigizi si transmit presiuni in peretii radiculari favorizand fracturare radacinii si implicit pierderea dintelui.
- cost redus,
-este usor de acceptat de catre pacient

Etapele reconstructiei radiculare cu pivot de fibra de sticla:

Dupa ce dintele a fost corect tratat endodontic si avem dovada radiologica in acest sens ,putem trece la prepararea canalelor. In functie de distructia coronara se aplica unul sau mai multi pivoti,asadar necesitand prepararea unuia, sau a mai multor canale.

Prepararea consta in crearea unei loje radiculare cu forma cilindro-conica pe 2/3 din lungimea canalului astfel incat pivotul sa aiba contact cat mai intim cu peretii canalului.

Se indeparteaza cu atentie pasta de obturatie si conul de gutaperca folosind freze de diametre din ce in ce mai mari ,pana ajungem la grosimea dorita.
Urmeaza degresarea canalului si cimentarea pivotului cu un ciment dual,care se intareste sub actiunea razei ultraviolete,dar si singur,asigurand o cimentare eficienta chiar si in treimea apicala,acolo unde razele ultraviolete nu pot patrunde.


Refacerea coronara se realizeaza din material compozit ,care in urma slefuirii capata forma bontului artificial.
Toate aceste manopere au ca scop final realizarea unei coroane de invelis care sa asigure refacerea functiilor masticatorii,functionale si fizionomice ale dintelui afectat.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România
DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala

Citeste si despre:

Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara Sanatatea orala – secretul care iti poate spune multe despre sanatatea generala Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului Efectul consumului de energizante asupra inimii Dezechilibrele hormonale si cancerul Riscul de tromboza asociat cancerului
Cere sfatul medicului ×