Un studiu realizat la doua universitati din Suedia si Norvegia a demonstrat ca exista o relatie directa de cauzalitate intre pierderea dintilor naturali si scaderea abilitatii de a memora informatii. Cu alte cuvinte, cu cat persoanele pierd mai multi dinti pe parcursul vietii, cu atat sunt mai predispuse la probleme de memorie decat cele care-si pastreaza dantura intacta.
Numarul dintilor pe care o persoana ii are reflecta performantele memoriei. Cercetatorii suedezi si norvegieni explica fenomenul pe baza faptului ca la nivelul danturii exista o serie de impulsuri nervoase care trimit semnale catre zona creierului responsabila cu memoria - hipocampul. Impulsurile sunt activate in momentul miscarii maxilarului si folosirii dintilor in mestecare.
In momentul in care persoanele incep sa isi piarda o parte din dinti, impulsurile trimise catre creier se reduc, iar capacitatea de formare si reamintire a informatiilor din trecut are de suferit.
Cercetatorii sustin ca pierderea se poate compensa, partial, prin introducerea implanturilor dentare, care reactiveaza impulsurile catre hipocamp, dar se pare ca acestea nu reusesc sa restabileasca complet capacitatea pe care dintii naturali o aveau in stimularea memoriei.