Ce trebuie sa stiti despre implanturile dentare

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dintii lipsa va pot crea problema atunci cand mancati, vorbiti sau zambiti, deteriorand totodata sanatatea orala generala.

In ziua de azi, implantul dentar va poate inlocui dintele lipsa cu unul care arata, se simte si functioneaza la fel de natural ca si originalul. Iata cum puteti decide daca un implant dentar este potrivit pentru dumneavoastra.

Ce este un implant dentar?

Implantul este o “radacina” a dintelui artificial, plantata chirurgical in osul maxilarului. Cel mai adesea acestea sunt fabricate din titan, care are proprietati anticorozive si compatibilitate biologica cu osul uman. Astfel de proprietati ale titanului reduc probabilitatea de distrugere a tesutului osos, de exemplu, in timpul mestecarii.

Implanturile fuzioneaza cu osul pentru a sustine o coroana, punte sau proteza completa. Acestea pot fi impartite in doua tipuri: implantul intraosos (Endosteal) este cel mai frecvent intalnit si este plasat in os, in timp ce implantul subperiostal este pozitionat pe os, pentru pacientii care au o inaltime osoasa inadecvata sau nu pot purta proteze traditionale.

Avantaje implanturi dentare:

• Implanturile nu aluneca, nu se pot deplasa, oferindu-va aceeasi stabilitate si siguranta ca si dintii naturali.

• Implanturile sunt curatate in acelasi mod ca si dintii naturali, nefiind nevoie sa le scoateti noaptea pentru curatare sau inmuiere.

• Nu se bazeaza pe dintii vecini pentru sprijin, prin urmare structura dentara nu este modificata, cum este in cazul puntilor.

• Implanturile impiedica deplasarea dintilor din apropiere, mentinand forma maxilarului si conturul fetei.

• Reprezinta o solutie cosmetica ideala pentru dintii lipsa, permitandu-va sa mestecati si vorbiti cu usurinta.

Sunteti un bun candidat pentru implant?

Daca gingiile sunt sanatoase, aveti suficient os pentru a sustine un implant si sunteti in stare buna de sanatate generala, specialistii va considera un candidat ideal pentru un implant. Este totusi necesar un consult preliminar in clinica stomatologica pentru a stabili un plan de tratament.

Cu toate acestea, maxilarul dumneavoastra va fi construit inaintea procedurii de implantare doar daca inaltimea osoasa nu este adecvata pentru a sustine un implant. Retineti ca bolile cronice cum ar fi diabetul si leucemia pot interfera cu procesul de vindecare. De asemenea, fumatul poate dubla riscul de a pierde unul complet.

Procedura implantului dentar

Plasarea unui implant dentar in maxilar este o procedura efectuata in cabinetul stomatologic realizata sub efectul anesteziei locale. Este posibil sa simtiti unele umflaturi si dureri in urma procedurii, dar medicamentele prescrise atenueaza disconfortul produs. In timpul procesului de vindecare aderati la o dieta cu alimente moi, reci si supe caldute.

Medicul specialist stomatolog va astepta intre patru si sase luni inaintea plasarii dintelui artificial si coroanei aferente implantului. In acest timp osul si bontul protetic cresc impreuna, acest proces fiind numit osteointegrare. Intre timp medicul dentist va poate oferi o coroana temporara, o punte sau proteza temporara pentru a va ajuta sa mestecati si vorbiti.

In timpul perioadei de osteointegrare implantul este acoperit de tesut gingival. Specialistul va trebui sa ataseze un guler de vindecare inaintea integrarii implantului.

Ingrijirea noilor dinti.

Implanturile dentare pot dura toata viata si chiar o fac daca veti urma vizite periodice la stomatolog, periaje profesionale si bune practici a igienei orale. Asigurati-va ca va periati de cel putin doua ori pe zi si folositi ata dentara, curatand cu atentie zonele din jurul implantului pentru mentinerea gingiilor sanatoase.

Procedura implantului dentar este un pas important ce necesita o ampla discutie cu specialistul dumneavoastra stomatolog. Clinicile Qmed Bucuresti va ofera o gama variata de implanturi dentare si servicii conexe, printre care Second Opinion, unde puteti trimite statusul dentar pentru a obtine o a doua parere si un plan de tratament elaborat de catre echipa de medici.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Tot ce trebuie sa stii despre implantul dentar Insertia implantului imediat dupa extractia dentara- varianta moderna de tratament Grefa osoasa dentara - procedura, beneficii, riscuri Agenezia dentara - cauze, simptome si solutii pentru lipsa dintilor Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Caria dentara Radiografia dentara poate fi periculoasa? Ce presupune chirurgia oro-dentara? Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica Importanta pastrarii integritatii arcadelor dentare