Hiperplazia epiteliala ductala

Actualizat: 22 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este hiperplazia epiteliala ductala


Hiperplazia epiteliala reprezinta o afectiune a sanului, ce afecteaza celulele epiteliale ductale ale acestuia. Hiperplazia descrie acumularea de celule anormale la nivelul lobulilor mamari si a ductelor galactofore (canale in care se produce laptele).

Hiperplazia epiteliala, numita si hiperplazie atipica, nu este o forma de cancer, dar cu siguranta creste riscul de a dezvolta cancer mamar. Daca sunteti diagnosticata cu aceasta hiperplazie, aveti risc crescut de a dezvolta cancer in viitor. Din acest motiv, medicii recomanda teste de tip screening si medicatie profilactica pacientelor afectate, pentru a reduce acest risc.

Semne si simptome

Din pacate hiperplazia ductala nu cauzeaza semne si simptome, ceea ce face diagnosticul dificil. Nu apar dureri ale sanilor, nu apar noduli proeminenti sau semne de inflamatie.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Hiperplazia se descopera de obicei in timpul unei biopsii, in urma unui rezultat modificat a mamografiei sau ecografiei mamare. Astfel, ecografia mamara sau mamografia devin teste necesare, de investigatie de rutina, pe care toate femeile ar trebui sa le faca anual, incepand cu o anumita varsta. Discutati cu medicul ginecolog despre aceste investigatii si despre momentul in care ar trebui sa incepeti sa le introduceti in rutina de analize anuale.

Cauze

Nu este clar, pana in acest moment, ce cauzeaza hiperplazia atipica. Hiperplazia apare atunci cand celulele cresc in dimensiuni, numar, isi modifica forma si modelul de crestere. In functie de tipul de celule epiteliale anormale, apar mai multe tipuri de hiperplazie:
• Hiperplazia ductala atipica descrie celule anormale la nivelul epiteliului ductal  
• Hiperplazia lobulara atipica descrie celule anormale la nivelul lobulilor sanului

Hiperplazia se considera unul dintre stadiile de tranzitie de la celulele normale la celule tumorale maligne. Este astfel considerata o etapa precanceroasa, insa nu toate pacientele cu hiperplazie dezvolta cancer mamar.

Progresia hiperplaziei spre cancer de san implica:
• Hiperplazia. Celulele au aspect normal, dar cresc in numar si dimensiuni.
• Hiperplazia atipica. Aspectul celulelor devine anormal.
• Cancer in situ (neinvaziv). Celulele anormale continua sa progreseze si sa se multiplice, pana ce se formeaza cancer al celulelor epiteliale ductale, numit carcinom in situ.
• Cancer invaziv. Celulele tumorale invadeaza tesutul profund, vasele de sange si vasele limfatice.

Riscuri si complicatii

Daca ati fost diagnosticat cu hiperplazie, trebuie sa stiti ca aceasta afectiune creste riscul de a dezvolta cancer de san in viitor, de aproximativ 4 ori. Totusi, acest lucru nu este obligatoriu.
Discutati despre acest risc cu medicul ginecolog. Prin intelegerea acestuia, puteti lua anumite decizii si puteti urma testele de screening care sa va imbunatateasca prognosticul.

Metode de diagnostic

Hiperplazia atipica este de regula descoperita in urma unei biopsii mamare, pentru o formatiune decelata imagistic. Astfel, primul pas pentru diagnosticul hiperplaziei consta in efectuarea ecografiei mamare sau mamografiei, la intervale regulate de timp.
Pentru a evalua si caracteriza mai departe hiperplazia epiteliala, medicul poate recomanda si interventia chirurgicala si prelevarea de tesut, proces numit biopsie chirurgicala.

Optiuni de tratament

Hiperplazia incipienta, in care celulele au aspect sanatos, nu necesita tratament, insa necesita monitorizare frecventa. Hiperplazia atipica este in general tratata prin interventie chirurgicala, in care sunt indepartate portiunile afectate de tesut ductal.

Medicii recomanda apoi monitorizarea riguroasa pentru cancerul de san si/sau pentru recidivarea hiperplaziei.

Teste de monitorizare si screening

Indiferent de stadiul hiperplaziei, medicul va recomanda teste de monitorizare pentru riscul de aparitie a cancerului de san. Optiunile pot include:
Auto-examinarea sanilor, pentru a detecta eventualele modificari de culoare, textura, forma sau dimensiune, vizibile sau palpabile din exterior
• Teste paraclinice imagistice facute anual de catre un medic specialist
• Teste aditionale de screening pentru cancerul mamar, precum RMN sau unele teste genetice

Preventie

Preventia nu este cu adevarat posibila, insa exista posibilitatea de a va reduce riscul de dezvoltare a cancerului mamar. In urma diagnosticului de hiperplazie, medicul va poate recomanda:
• Administrarea medicatiei profilactice. Tratamentul cu un modulator de receptori pentru estrogen, precum Tamoxifen sau Raloxifen, pe timp indelungat (5 ani) poate reduce riscul de cancer de san.

Aceste medicamente functioneaza prin blocarea actiunii estrogenului la nivelul tesutului mamar. Estrogenul este considerat combustibilul celulelor tumorale maligne. Pentru femeile aflate inainte de menopauza, Tamoxifenul este singurul medicament acceptat si recomandat. Acesta se va elibera doar pe baza prescriptiei medicale.
• Evitati terapia hormonala in menopauza. Multe dintre femei aleg terapia cu hormoni in timpul menopauzei, pentru a ameliora simptomele acesteia. Administrarea de estrogen si progesteron din exterior insa, cresc semnificativ riscul de cancer mamar, in special la pacientele cu hiperplazie.
• Luati in considerare mastectomia profilactica. Daca aveti risc foarte crescut de cancer mamar, o mastectomie profilactica poate fi o optiune. Aceasta este operatia de rezectie a sanului sau ambilor sani. Desi avantajoasa in unele cazuri, este cu siguranta o decizie cu multe implicatii emotionale.

Riscul de cancer la pacientele cu hiperplazie creste atunci cand aveti o anumita mutatie genetica, ce va predispune la cancer de san. Mai mult decat atat, daca aveti in familie rude cu istoric de cancer mamar, riscul creste si mai mult. Aceasta operatie nu este insa potrivita pentru toate pacientele. Discutati cu medicul dumneavoastra beneficiile si riscurile operatiei.

• Faceti alegeri sanatoase, in fiecare zi. Pentru a reduce riscul de cancer de san, faceti alegeri si modificari ale stilului de viata care sa promoveze o stare generala buna. De exemplu, faceti efort fizic in fiecare zi, mentineti o greutate optima, nu fumati si limitati consumul de alcool cat mai mult.

Concluzie

Hiperplazia epiteliala ductala reprezinta inmultirea celulelor epiteliale, de la nivelul ductelor mamare. Tipica sau atipica, hiperplazia este considerata o leziuni ce creste riscul de cancer mamar. Diagnosticul poate fi dificil in lipsa simptomelor, motiv pentru care testele de rutina si de screening devin esentiale pentru diagnosticul si prognosticul bun a pacientelor cu hiperplazie.

Optiunile de tratament variaza in functie de momentul diagnosticului si riscului de a dezvolta cancer mamar. Discutati cu medicul dumneavoastra despre metodele de reducere a acestui risc.

Bibliografie:
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/hyperplasia-of-the-breast-ductal-or-lobular.html
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/epithelium-hyperplasia


Citeste si despre:

Terminologie in domeniul oncologiei Cum functioneaza apendicele? Mezoteliomul malign Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase? Mononucleoza infectioasa cu virus Epstein Barr Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Hiperplazia benigna de prostata Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament Extractul de beta-sitosterol Boala Menetrier