Chisturile maligne si benigne pe col uterin

Actualizat: 27 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt chisturile colului uterin


Colul uterin reprezinta portiunea inferioara a uterului, organ specific feminin, fiind portiunea aflata in contact cu vaginul. La nivelul colului uterin se pot forma chisturi, aceste formatiuni rotund-ovalare bine delimitate, cu sau fara perete propriu, formate din diverse tesuturi.

Tipologie

Chisturile sunt de cele mai multe ori benigne, ceea ce inseamna ca nu produc cancer, insa in cazuri mai rare pot deveni maligne.

Chisturile cu potential malign ce isi au originea pe colul uterin se formeaza de cele mai multe ori din focare de endometrioza. Sunt foarte rare la pacientele sanatoase, fara alte patologii in sfera ginecologica.

Dintre chisturile benigne, tipul predominant poarta numele de chist Naboth. Acesta este o mica formatiune ce apare atunci cand mucusul este blocat in glandele endometrului uterin. Endometrul uterin este stratul intern al colului, format din celule speciale ce au si rol de glanda.

Chistul Naboth poate fi unic sau multiplu si este de cele mai multe ori asimptomatic, fiind descoperit incidental.

Prevalenta

In timp ce chisturile maligne sunt foarte rare, chisturile Naboth sunt comune si intalnite mult mai frecvent. Acestea sunt una dintre cele mai frecvente si in acelasi timp inofensive patologii intalnite in ginecologie. Acestea pot afecta orice persoana de sex feminin, aparand mai des intre pubertate si menopauza. Exista anumite evenimente ce duc la modificari celulare ale colului uterin, crescand astfel sansele de a aparea un chist Naboth.

Aceste evenimente sunt:

Sarcina si nasterea. Multe paciente afla ca au un chist Naboth in timpul unei examinari post-nastere. Celulele de pe cervix au o rata de crestere mai mare dup ace a avut loc o nastere, iar noile cellule pot bloca mucusul la acel nivel, formandu-se un chist.

Dupa traumatisme la nivelul cervixului. Dupa o leziune la acest nivel, celulele se multiplica mai repede pentru a promova vindecarea eventualei rani. Astfel se formeaza o noua oportunitate pentru blocarea mucusului intre celule si formarea chistului.

Dupa inflamatie/infectie de col uterin. Tot in cadrul unui proces de vindecare, celulele cervixului se multiplica in urma unei inflamatii sau infectii. Chisturile Naboth apar frecvent dupa o cervicita cronica (inflamatie cronica a colului uterin)

Cauze

Glandele de la nivelul cervixului, situate in endometru, produc mucus in mod constant. Uneori insa celulele tegumentare sanatoase acopera aceste glande, fie din cauza numarului crescut de celule fie din cauza unei cresteri in dimensiuni. Prin blocarea glandelor se creeaza o bariera, iar mucusul ramane la nivelul glandelor si se acumuleaza.

Fiindca nu are o cale de evacuare, mucusul se acumuleaza si formeaza un chist Naboth, format din mucus si celule blocate.
In functie de cantitatea de mucus blocata in interior, chisturile pot fi de la cativa milimetri pana la 4 centimetri in diametru. Prin vizualizarea sub microscop, chisturile sunt albe sau galbui, clare sau usor tulbure.

Semne si simptome

Chisturile maligne si benigne de pe colul uterin nu dau, de cele mai multe ori, simptome. Cele maligne pot da simptome specifice in cazurile foarte avansate, insa acestea sunt de fapt cauzate de endometrioza asociata sau de sindromul de impregnare maligna.

Chisturile benigne sunt in majoritatea cazurilor asimptomatice, fiind descoperite incidental in timpul unei examinari ginecologice de rutina. Simptomele ce pot aparea in cazuri mai rare, sunt date de dimensiunea crescuta a chisturilor vechi si pot include senzatia de presiune sau de plenitudine la nivelul vaginului, precum si durere in timpul sau dupa actul sexual.

Simptomele pot aparea si in cazul complicatiilor precum ruptura de chist Naboth, atunci cand mucusul este eliberat sub forma de secretii vaginale. Ruptura unui chist produce insa secretii vaginale pe termen scurt, doar pana la eliminarea continutului mucos. Daca observati aceste simptome pe perioade indelungate, apelati la ajutorul medicului ginecolog.

Nici chisturile benigne de tipul celor Naboth, dar nici cele maligne, nu produc de regula dureri specifice, ci doar disconfort ce nu este suficient de semnificativ pentru paciente.

Metode de diagnostic

Chisturile Naboth si celelalte chisturi benigne sunt de obicei diagnosticate in timpul unei examinari pelvine, realizate de catre medical ginecolog.

Chistul va fi vizibil in timpul ecografiei endovaginale si prezenta sa poate fi confirmata prin alte teste. Testele suplimentare sunt necesare si atunci cand medicul nu poate spune de la inceput daca este vorba de un chist benign sau unul malign.

Testele paraclinice utilizate de catre medical ginecolog pentru a stabili diagnosticul vor include:

Ecografie, RMN sau CT pelvin

Colposcopie, o procedura specifica ce ajuta la vizualizarea colului uterin cu o amplificare mai mare, oferind detalii in ceea ce priveste marimea si structura chistului

Biopsie din chist, cu analiza sub microscop a tesutului, pentru a infirma prezenta malignitatii

Optiuni de tratament

Chisturile maligne sunt tratate specific in functie de gradul de severitate a bolii, precum si in functie de prezenta unei patologii de fond precum endometrioza.

Chisturile benigne, fiind mult mai frecvente, beneficiaza de optiuni multiple de tratament. Multe dintre ele insa nu vor necesita tratament, daca nu produc disconfort si nu impun probleme de orice fel. Daca medicul dumneavoastra decide ca indepartarea chistului benign este cea mai buna optiune, acesta poate fi de cele mai multe ori indepartat prin metode minim-invazive, fara sa fie nevoie de operatie.

Chistul Naboth (si alte chisturi benigne) poate fi eliminat fie cu ajutorul electricitatii, fie cu a energiei reci.

Ablatia prin electrocauteterizare foloseste curent electric directionat exact la nivelul chistului, curent ce distruge tesutul format.

Crioterapia utilizeaza nitrogen lichid pentru a ingheta chistul, astfel distrugandu-l. Ambele proceduri sunt minim-invazive si permit plecarea acasa in aceeasi zi, cu recuperare complete in cateva zile.

In special atunci cand se ridica suspiciunea de neoplasm cervical (chist malign), chistul poate fi complet rezecat chirurgical impreuna cu o portiune minima de tesut din jur.

Preventie

Chistul Naboth nu poate fi prevenit, neavand cauze ce pot fi influentate din exterior.

Consultul regulat la medical ginecolog este insa cea mai buna modalitate de a preveni cresterea importanta in dimensiuni a chistului, ruperea chistului sau malignizarea acestuia. Astfel asigurati-va ca mergeti la consultul ginecologic anual sau bianual.

Concluzie

Chisturile colului uterin sunt de cele mai multe ori benigne, foarte rar maligne.

Chistul Naboth este reprezentantul celor benigne, iar acesta are nevoie de tratament doar atunci cand produce simptome. Prognosticul pacientelor cu chist Naboth este unul bun, neafectand viata de zi cu zi.

Consultul ginecologic regulat, cel putin o data pe an, este esential pentru a descoperi chisturile colului uterin.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/nabothian-cyst#treatment
https://www.mayoclinic.org/cervical-cysts/expert-answers/faq-20058495


Citeste si despre:

Lucruri pe care trebuie sa le stie orice femeie despre chisturile ovariene O privire mai atenta asupra chisturilor dentare Pot chisturile ovariene sa devina canceroase? Chisturi pancreatice si pseudochisturi Chisturile la rinichi - cand devin periculoase? 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Boala pilonidala Rinichiul polichistic Chistul mamar Sarcina: intelegerea procesului de conceptie