Cancerul la inima, o raritate - de la diagnostic la tratament

Actualizat: 16 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Consultant medical:

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Ce este cancerul la inima


Cancerul la inima este o afectiune foarte rara. Cele mai multe tumori ale inimii sunt benigne. Astfel un studiu efectuat pe 12.000 de cadavre a identificat doar 7 persoane cu cancer la inima. De asemenea in cadrul clinicii Mayo din SUA, una dintre cele mai mari din lume se prezinta anual doar 1 caz de cancer de inima.

Cancerul la inima este atat de rar deoarece inima este alcatuita din celule conjunctive si celule musculare cardiace, care se divid foarte rar, ceea ce scade mult riscul de transformare maligna.

Cancerele tind sa apara mai frecvent in organele cu celule epiteliale deoarece acestea se reinoiesc mult mai frecvent, deci sunt sanse mai mari sa apara o anomalie, care sa duca la cancer.

Semne si simptome

Principala manifestare este reprezentata de insuficienta cardiaca brusca, inexplicabila.

Astfel pacientii se prezinta cu dificultati de respiratie si oboseala extrema, daca tumora comprima una din camerele inimii sau creste in interiorul inimii si afecteaza o valva cardiaca.

Alte manifestari ce pot sa fie prezente sunt aritmiile, blocurile atrioventriculare, durerea toracia si sincopa. Ocazional poate sa fie identificata accidental pe o investigatie de computer tomograf sau imagistica prin rezonanta magnetica.

In plus exista risc mai mare de infarct miocardic si de accident vascular cerebral. Aceste complicatii pot sa apara deaorece bucati mici din tumora se pot rupe si sa migreze in circulatia altor organe pe care o pot obstrua.

Cum se manifesta

Cancerul determina inflamatie, ceea ce in cancerul cardiac se traduce prin inflamarea invelisului cardiac, pericardul, determinand pericardita. De asemenea aceasta este cea mai frecventa manifestare a tumorilor, care se extind la inima dinspre organele adiacente.

Tumorile care blocheaza trecerea adecvata a sangelui prin interiorul camerelor inimii pot sa determine umflarea gleznelor, picioarelor si abdomenului, congestie faciala si distensia venelor gatului.

Alte manifestari ale cancerului cardiac, dar care nu au legatura neaparat cu localizarea tumorii sunt: febra, scaderea in greutate, transpiratii nocturne, oboseala, modificari de culoare la nivelul degetelor

Uneori cancerul cardiac poate sa metastazeze. Cel mai frecvent se intampla in sistemul nervos central, adica in creier si maduva spinarii. Astfel in cancerul cardiac metastazat pot sa apara urmatoarele simptome: durere cronica de spate, confuzie sau probleme de memorie si tuse cu sange.

Factori de risc

Apare in special in intervalul de varsta 30-50 de ani si este usor mai frecvent la barbati decat la femei. De asemenea fumatorii si persoanele cu SIDA au posibil risc mai crescut de a dezvolta cancer la inima. Uneori poate sa prezinte agregare familiala si sa apara la mai multe persoane in aceeasi familie. Gena care este posibil implicata este proteina de protectie a telomerazei 1 (POT1).

Tipologie

Cancerul la inima poate sa fie primar, adica are origine in structurile inimii sau mai frecvent sa fie o metastaza de la un cancer cu alta localizare. Cea mai frecventa tumora primara este sarcomul.

Cancerele care metastazeaza mai frecvent in inima sunt: cancerul de plaman, cancerul de sange, cancerul esofagian, cancerul de rinichi si melanomul. Uneori tumorile pulmonare si de san se pot extinde direct la pericard (invelisul inimii) sau chiar direct in inima.

Cancerul cardiac se poate dezvolta pe suprafata externa a inimii, in grosimea muschiului cardiac sau in interiorul unei camere a inimii (intracavitar).De asemenea cancerul poate sa apara si din structurile vasculare ale inimii cum ar fi aorta sau vasele pulmonare.

Angiosarcomul cardiac este cel mai frecvent cancer primar de inima, reprezentand 9 din 10 cazuri.

Cauzele exacte sunt necunoscute, dar posibil ca radiatiile si anumite toxine sa aiba rol. Apare in special in decada a patra de viata. Cea mai frecvemta localizare este atriul drept si afecteaza curgerea sangelui.

Tumorile localizate la nivelul partii drepte a cordului tind sa fie mai infiltrative si astfel sa metastazeze mai precoce.

Metastazele cardiace sunt de 30-50 de ori mai frecvente decat cancerul primar cardiac. Localizarea epicardica sau miocardica sugereaza diseminare prin vasele limfatice din mediastin.

Localizarea endocardica apare datorita insamantarii de catre celulele tumorale ajunse prin circulatia sangvina in cavitatile cordului dar poate sa apara si prin extindere directa de la miocard.

Diagnostic

Diagnosticul incepe cu anamneza detaliata pentru a identifica simptomele unei afectiuni cardiace dar si posibilii factori de risc. Ulterior se efectueaza un examen fizic complet pentru a identifica anumite modificari sau semne.

In final se efectueaza teste de laborator, investigatii functionale si investigatii imagistice: hemoleucograma, radiografie toracica, computer tomograf, imagistica prin rezonanta magnetica, ecografie cardiaca, electrocardiograma, angiografie coronariana si cateterism cardiac.

Biopsia de cele mai multe ori, mai ales in tumorile localizate in partea stanga a inimii nu este posibila. De asemenea histologia tumorii nu influenteaza tratamentul si chiar si tumorile benigne necesita rezectie deci operatia se poate efectua si fara biopsie.

Ecografia cardiaca este principala unealta pentru a identifica tumora din punct de vedere al localizarii sau al dimensiunii. CT-ul pe langa informatiile oferite de ecografie poate sa dea informatii si despre structurile adiacente. IRM va deveni probabil metoda de diagnostic cea mai utilizata oferind cele mai bune informatii ale structurii spatiale a tumorii si o rezolutie superioara.

Tratament

Nu exista tratament curativ pentru cancerul de inima, astfel ca scopul principal este reprezentat de ameliorarea suferintei. In alegerea tratamentul trebuie tinut cont de localizare, de dimensiuni, stare generala si varsta.

In cazurile in care tumora nu poate sa fie indepartata chirurgical speranta medie de viata este de 6 luni, iar in cazul in care poate sa fie indepartata se prelungeste pana la 1 an, desi exista cazuri in care pacientul a supravietuit si cativa ani.

Totusi operatia este una complexa si trebuie efectuata in centre cu experienta mare, iar mortalitatea operatorie este de 20%.

In unele situatii se poate incerca transplant cardiac, dar ulterior pacientul trebuie sa primeasca medicatie imunosupresiva astfel ca exista riscul ca tumora sa reapara. O tehnica noua denumita autotransplant arata rezultate promitatoare. Astfel se indeparteaza inima pacientului, acesta este trecut pe bypass cardiopulmonar si ulterior tumora este indepartata si inima retransplantata.

Chimioterapia si radioterapia pot sa micsoreze tumora si sa amelioreze simptomele. In tumorile localizate in partea dreapta a inimii se efectueaza mai intai 4-6 sedinte de chimioterapie si apoi se excizeaza tumora.

In cazul in care tumora este o metastaza, va fi tintita tumora de origine, dar metastazele cardiace sunt un factor de prognostic negativ.

In cazul aparitiei pericarditei este necesara drenarea lichidului, pentru a ameliora functia cardiaca dar si pentru a trimite la laborator pentru analiza acestuia. Daca lichidul se reacumuleaza se efectueaza fenestrarea pericardului

Preventie

Desi nu sunt stabiliti niste factori de risc clari, renuntarea la fumat este esentiala atat pentru reducerea riscului de cancer cardiac, dar cat si pentru reducerea riscului pentru alte cancere sau diverse alte boli.

Cum traim cu afectiunea

Avand in vedere prognosticul nefast sustinerea pacientului de catre familie este esentiala. De asemenea pacientii trebuie sa primeasca cele mai bune ingrijiri pentru ameliorarea simptomelor.

Concluzii

Tumorile cardiace reprezinta o provocoare chiar si pentru medicina moderna, inca neavand metode terapeutice adecvate pentru tratarea lor, dar cercetari se efectueaza si speram sa se obtine rezultate.

Bibliografie
https://www.uptodate.com/contents/cardiac-tumors
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/expert-answers/heart-cancer/faq-20058130#:~:text=Most%20tumors%20that%20form%20in,cardiac%20tumor)%20is%20extremely%20rare.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16840-heart-cancer
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sarcoma/cardiac-sarcoma


Citeste si despre:

Bolile de inima: simptome specifice 9 secrete pentru o inima mai sanatoasa Celulele stem si cancerul Cancerul mamar Cancerul pulmonar non-microcelular Importanta administrarii vitaminei D3 in orice sezon Cancerul pulmonar Despre potasiu si sanatatea inimii Consumul de carne si cancerul de colon Terapii alternative pentru cancerul de colon Pionefroza