Produsele cosmetice pot sa provoace cancer?

Actualizat: 27 Mai 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Retinil palmitat in cremele pentru protectie solara


In lumea dermatologica, exista o serie de controverse pe marginea unei posibile legaturi dintre palmitat retinil derivat din vitamina A si dezvoltarea cancerului de piele. In august 2010, in urma unor studii realizate pe animale s-a constatat ca acest ingredient cunoscut, cu rol anti-imbatranire determina o accelerare a multiplicarii celulelor canceroase atunci cand pielea este expusa la soare.

De aceea, unii specialisti recomanda ca toate produsele de protectie solara ce contin retinil palmitat sa fie evitate. Cu toate acestea, alti cercetatori considera ca aceasta analiza a omis un fapt foarte important: soarecii folositi in studiu au fost tratati cu o crema care continea doar retinil palmitat, nu cu una de protectie solara (care sa contina si alte substante). Este posibil ca adaugarea altor ingrediente pentru protectia solara sa modifice rezultatele obtinute deja. Cu toate acestea, retinil palmitatul pe langa faptul ca nu este unul din cele mai bune ingrediente anti-imbatranire, nu ofera protectie decat impotriva razelor solare UVB, nu si impotriva celor UVA. Exista o multime de substante derivate din vitamina A care au actiune mai buna in acest scop.

Care este diferenta intre retinol palmitat si retinil palmitat?

Retinol palmitat si retinil palmitat fac parte din famlia de compusi chimici numita retinoizi, a vitaminei A. Familia vitaminei A include retinil esteri cum ar fi retinil palmitatul si retinil linoleat. Retinil palmitatul este un ester retinoid, iar acest lucru inseamna ca are o structura chimica diferita de retinol. De fapt, o data ce este absorbit in piele, retinil palmitatul este descompus in retinol. Din cauza structurii chimice diferite, fiecare membru al familiei retinoizilor actioneaza in mod diferit. Principalul lucru pe care acesti retinoizi in au in comun este ca toti actioneaza asupra receptorilor retinoizi din piele.

Retinolul si tretinoinul sunt ingrediente anti-imbatranire mai eficiente decat retinil palmitatul. Toti retinoizii ar trebui sa fie utilizati pe timp de noapte, intrucat se descompun atunci cand sunt expusi la lumina soarelui si isi pierd eficacitatea. Desi toti sunt legati de alti receptori retinoizi, anumite forme ale acestora se absorb mai bine in piele si prin urmare au o actiune mai puternica asupra pielii. Nu toti retinoizii au o actiune benefica in cazul prevenirii pielii imbatranite. Tretinoin si retinol s-au dovedit a avea actiune pozitiva, in acest sens, atunci cand sunt utilizate local. Studiile au demonstrat ca retinil palmitatul nu patrunde bine prin piele si chiar poate ramane la suprafata acesteia atunci cand are loc expunerea la soare. Totusi, principala controversa ramane producerea de radicali liberi care pot cauza, teoretic, deteriorarea celulei si ar putea rezulta cancerul de piele.

Este periculoasa prezenta vitaminei A in compozitia produselor de protectie solara?

Retinil palmitatul (cunoscut si sub numele de ester retinil) actioneaza in mod diferit decat alte tipuri de retinol atunci cand este expus la lumina UV astfel incat acesta nu poate fi tratat la fel ca ceilalti derivati ai vitaminei A.

Specialistii considera ca este prudent sa se evite cremele pentru protectie solara care contin retinil palmitat, dar cu toate acestea, nu a fost dovedit inca, faptul ca alte forme de retinoizi ar putea deveni daunatoare pentru organism atunci cand pielea este expusa la soare. De fapt, multe dintre acestea, in special beta-carotenul, s-a demonstrat ca previn aparitia cancerului. Cu toate acestea, pentru a evita orice risc, se recomanda ca retinoizii sa fie folositi pe timp de noapte.

Care produse cu retinoizi ofera cele mai bune rezultate anti-imbatranire?

Unii specialisti considera ca cele mai bune creme anti-imbatranire pentru piele sunt cele care contin retinol si tretinoin. Desi nu exista suficiente dovezi care sa confirme ca retinil palmitatul cauzeaza cancerul de piele cel mai bine ar fi evitarea acestuia sau cel putin utilizarea lui doar pe parcursul noptii.


Citeste si despre:

Produsele cosmetice: mit si adevar Alergiile la produsele cosmetice 6 ingrediente periculoase continute de produsele cosmetice Legea privind produsele cosmetice Produse cosmetice preparate acasa Produse cosmetice pentru mame, recomandate inainte sau dupa nastere Beneficiile produselor cosmetice pe baza de peptide Protectie solara pentru fiecare tip de piele O descoperire revolutionara in stiinta imbatranirii Cum sa va curatati tenul Produse des folosite care te pot imbatrani 9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol Termenul de folosire al produselor de ingrijire Octinoxatul in cosmetica: aspecte ce trebuie stiute Conservantii naturali Cum alegi crema de protectie solara potrivita
Cere sfatul medicului ×