5 cauze surprinzatoare ale cancerului

Actualizat: 05 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este binecunoscut faptul ca stilul de viata poate juca un rol important in dezvoltarea cancerului. Fumatul si expunerea excesiva la soare sunt numai cativa dintre posibilii factori declansatori ai acestei boli destul de grave.

Acestea nu sunt singurele lucruri care va pot expune unui risc mai mare de cancer. Iata cinci cauze surprinzatoare, intalnite in viata de zi cu zi, care probabil ca nu stiti ca ar putea declansa cancerul.

Elemente care nu stiati ca ar putea declansa cancerul

- Alcoolul. Cercetatorii au descoperit ca alcoolul este o substanta cancerigena, chiar si atunci cand este consumat in cantitati moderate. Conform ultimelor studii, consumul mediu de alcool (1-2 bauturi pe zi) a fost asociat cu aproximativ 30% din totalul deceselor determinate de cancere. Cele mai puternice legaturi intre alcool si decesele provocate de cancer au fost intalnite in cazul cancerului de san, esofagian, colorectal si hepatic.

- Carnea si pestele la gratar: risc de cancer de prostata si cancer colorectal. Carnea de vita, porc, peste sau pasare, gatita la temperaturi ridicate (prajite sau la gratar) pot forma substante chimice numite amine heterociclice si hidrocarburi policiclice aromatice, atunci cand intra in contact cu flacara deschisa. Intr-un studiu recent, cercetatorii au descoperit ca aportul crescut de carne la gratar (in special carne rosie) creste riscul de adenom colorectal, un precursor al cancerului colorectal.

- Protectia solara. Toata lumea stie ca radiatiile ultraviolete pot cauza cancer de piele. Stiati, insa ca si cremele pentru protectie solara pot amplifica riscul aparitiei de cancer de piele?

Un studiu recent a constatat ca, atunci cand este expus la soare, oxidul de zinc - un ingredient gasit in majoritatea cremelor de protectie solara - sufera o reactie chimica care ar putea elibera molecule instabile cunoscute ca radicali liberi. Aceste molecule pot deteriora ADN-ul moleculelor, ridicand probabilitatea declansarii cancerului. Cu toate acestea, cercetarile sunt in stadii incipiente, iar oamenii de stiinta nu recomanda renuntarea la protectia solara, atunci cand va expuneti la soare.

- Programul de noapte. Pe langa faptul ca lucrul pe timp de noapte dezechilibreaza programul de somn, acesta poate creste, de asemenea, riscul femeilor de a face cancer de san.

Munca in timpul noptii implica intreruperea ciclului circadian - un factor declansator al mai multor tipuri de cancer. Studiile au aratat ca femeile care au lucrat ca asistente medicale sau insotitoare de zbor (in ture de noapte) au avut un risc semnificativ mai mare de formare a cancerului de san, fata de femeile care au lucrat numai ziua. Un posibil motiv este perturbarea sistemului circadian, cauzata de expunerea la lumina pe timp de noapte. Acest lucru poate suprima productia de melatonina si poate favoriza actiunea genelor implicate in dezvoltarea tumorilor.

- Emisiile de evacuare ale motoarelor care functioneaza cu motorina. Recent, cercetatorii au inceput clasificarea emisiilor de gaze ale motoarelor diesel ca fiind cancerigene, pe baza a suficiente dovezi. Oamenii de stiinta au descoperit o crestere a ratei de deces de cancer pulmonar in randul celor expusi la emisiile de gaz a motoarelor diesel. Specialistii sustin ca numarul deceselor cauzate de cancer pulmonar s-a triplat in randul celor care si-au petrecut mult timp, respirand aerul poluat de acest tip de emisii.


Citeste si despre:

Cauze ascunse si surprinzatoare ale cancerului 15 cauze surprinzatoare ale caderii parului Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante 5 cauze frecvente ale palpitatiilor cardiace Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate Cancerul colorectal Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood 8 moduri sa va reduceti riscul de cancer in fiecare zi Afectiuni ale cavitatii bucale Cauze imunologice de infertilitate Alimente surprinzatoare care contin multa sare Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul De ce este bine sa bei apa cu lamaie. Beneficii surprinzatoare! Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic