Calciul reduce riscul de aparitie a cancerului colorectal

Actualizat: 07 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Calciul protejeaza persoanele cu risc mare de a dezvolta polipi care pot duce la cancer colorectal.
Cancerul colorectal provocat de polipi poate fi evitat printr-un consum mare de calciu, efectul calciului durand si dupa perioada de consumare intensa.

In cazul pacientilor cu polipi benigni care au luat 1,2 grame de calciu ca supliment timp de 4 ani, pe langa cel continut de mancarea zilnica, riscul de reaparitie a polipilor a scazut cu 17% fata de cei carora le-au fost administrate pastile placebo.
Aceasta reducere a riscului de reaparitie a persistat si anul urmator dupa incetarea tratamentului, in cazul a 822 de persoane monitorizate si dupa tratament, din totalul celor 930 de persoane care au facut obiectul studiului initial.
In primii 5 ani dupa terminarea tratamentului, polipii au reaparut la 31,5% din pacientii carora li s-a administrat calciu, in comparatie 43,2% din participantii la studiu carora nu li s-a administrat calciu.
„Se pare ca intr-adevar, calciul interfereaza cu dezvoltarea cancerului colorectal”, sustine conducatorul acestui studiu, John A. Baron de la Dartmouth Medical School.

Iar faptul ca efectele persista si dupa ani de zile este de-a dreptul uimitor.
Cercetatorul John A. Baron spune ca nu este clar inca daca beneficiile administrarii suplimentare de calciu sunt mai mari decat riscurile, in cazul barbatilor. Sunt si fapte care arata ca acest tratament cu calciu creste riscul aparitie cancerului de prostata.
Doza de calciu recomandata de Societatea Americana de Cancer pentru adultii cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani este de 1 gram pe zi, iar pentru cei in varsta de peste 50 de ani este de 1,2 grame pe zi. Insa este de preferat ca aceasta cantitate sa fie luata din mancare, nu din suplimente.

Pentru reducerea riscului de aparitie a cancerului colorectal, mai ales in cazul barbatilor de peste 50 de ani, solutia este colonoscopia. Prin intermediul acestei proceduri medicale facute regulat, polipii sunt vazuti din timp si extirpati inainte de a degenera in cancer.


Citeste si despre:

Cancerul colorectal Profilaxia cancerului colorectal Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal Colonoscopia: ghid complet pentru pregatire si prevenirea cancerului colorectal Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal Screeningul in cancerul colorectal Diabetul zaharat si riscul de cancer Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – “Sistemul de injectie fara ac - NFIS” Cancerul colorectal recurent si metastatic Cresterea numarului de cazuri de cancer colorectal la tineri influentata de colibactina? Boala inflamatorie intestinala si cancerul colorectal Screeningul cancerului colo-rectal - importanta si metode Cancerul colorectal - generalitati Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica Prevenirea cancerului de colon