Coledocolitiaza (numita si pietre in canalul biliar sau calculi in canalul biliar) este prezenta unei pietre biliare in canalul biliar comun. Aceste pietre se formeaza de obicei in vezica biliara. Canalul biliar este un tub mic care transporta bila de la vezica biliara la intestine.
Vezica biliara este un organ in forma de para care se afla sub ficat in partea dreapta superioara a abdomenului. Aceste pietre raman de obicei in vezica biliara sau trec prin canalul biliar comun neobstructionandu-l.
Cu toate acestea, 15% din totalitatea oamenilor ce au aceasta problema vor avea calculi biliari in canalul biliar sau coledocolitiaza.
Calculii biliari pot sa nu cauzeze simptome cateva luni sau chiar ani. Dar daca o piatra se blocheaza in canal, obstructionandu-l, este posibil sa experimentati durere abdominala in partea superioara a abdomenului, febra, icter (ingalbenirea ochilor si a pielii), pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi sau scaune de culoarea argilei.
Durerea provocata de calculii biliari poate sa fie sporadica sau poate persista. Durerea poate sa fie suportabila uneori, iar brusc poate deveni severa. Durerea severa poate necesita tratament medical de urgenta.
Cele mai severe simptome pot fi confundate cu simptomele unui atac de cord.
Cand pietrele sunt blocate in canalul biliar, bila se poate infecta.
Bacteriile infectiei se pot raspandi foarte repede putand sa ajunga in ficat. Daca aceasta se intampla, infectia poate sa puna viata pacientului in pericol. Alte complicatii posibile pot fi ciroza biliara si pancreatita.
Exista doua tipuri de calculi biliari: calculi biliari proveniti din colesterol si calculi biliari pigmentari.
Calculii biliari proveniti din colesterol au o culoare galbuie, fiind cel mai intalnit tip. Cercetatorii cred ca pietrele de colesterol sunt cauzate de bila ce contine prea mult colesterol sau bilirubina si prea putine saruri biliare.
Pietrele pot aparea si daca vezica biliara nu se goleste complet sau destul de des.
Cauzele aparitiei calculilor biliari pigmentari sunt necunoscute. Par sa apara la persoanele care au ciroza hepatica, infectii ale tractului biliar sau tulburari ereditare ale sangelui in care ficatul produce prea multa bilirubina.
Persoanele ce au avut in trecut pietre sau afectiuni ale vezicii biliare sunt dispuse la aparitia calculilor biliari. Chiar si persoanele ce si-au extirpat vezica biliara pot suferi de acesta afectiune.
Factori ce cresc sansele de aparitie a calculilor pot fi obezitatea, o dieta bogata in grasimi si calorii dar saraca in fibre, sarcina, post prelungit, pierdere in greutate rapida si lipsa activitatilor fizice.
Anumiti factori de risc pot fi imbunatatiti prin schimbarea modului de viata.
Factori de risc care nu pot fi imbunatatiti:
- varsta: adultii in varsta au un risc mai ridicat de aparitie a calculilor
- sexul: in cazul femeilor, riscul de aparitie a calculilor este mai ridicat
- etnia: asiaticii, amerindenii si mexicanii au un risc mai ridicat de aparitie al calculilor
- antecedente in familie: genele pot juca si ele un rol in aparitia calculilor
Daca aveti simptome, un doctor o sa verifice prezenta pietrelor in canalul biliar comun. Acesta va folosi unul dintre urmatoarele teste imagistice:
- ecografie abdominala: o procedura imagistica care foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a examina ficatul, vezica biliara, splina, rinichii si pancreasul
- tomografie abdominala: radiografie transversala a abdomenului
- ecografie endoscopica: o sonda cu ultrasunete este introdusa intr-un tub endoscopic flexibil si introdusa prin gura pentru a examina tractul digestiv
- colangiografie retrograda endoscopica: o procedura folosita pentru a identifica pietre, tumori si ingustari ale canalelor biliare
- colangiopancreatografie prin rezonanta magnetica: un RMN al vezicii biliare, al canalelor biliare si al canalului pancreatic
- colangiografie percutanata transhepatica: o radiografie a canalelor biliare
De asemenea, doctorul mai poate sa ceara anumite analize de sange pentru a depista o posibila infectie si pentru a verifica starea ficatului si a pancreasului precum hemoleucograma, bilirubina, enzimele pancreatice, transaminaze sau profil lipidic.
Tratarea calculilor biliari se bazeaza pe eliminarea blocajului. Aceste tratamente pot sa includa:extractia pietrelor, fragmentarea pietrelor (litotritie), interventie chirurgicala pentru a elimina vezica biliara impreuna cu pietrele formate, interventie chirurgicala care sectioneaza canalul biliar comun pentru a elimina pietrele sau sa le ajute sa treaca (sfincterotomie) sau drenaj biliar.
Cel mai intalnit tratament impotriva calculilor biliari este sfincterotomia endoscopica biliara. In timpul acestei proceduri, un dispozitiv de tip balon sau cos este introdus in canalul biliar si este folosit pentru a extrage pietrele. Aproximativ 85% din totalitatea calculilor biliari se pot extrage cu acest procedeu.
Daca o piatra nu trece de buna voie sau nu poate fi eliminata prin procedeul de mai sus, doctorul poate initia procedura de litotritie. Acest procedeu este conceput pentru a fragmenta pietrele astfel incat ele sa fie capturate sau sa treaca cu usurinta.
Pacientii cu calculi biliari in canalul biliar si care inca au calculi in vezica biliara pot fi tratati prin eliminarea vezicii biliare. In timpul operatiei, doctorul o sa verifice si canalul biliar, pentru a se asigura ca toate pietrele au fost extrase.
Daca pietrele nu pot fi eliminate complet, sau daca calculii biliari v-au facut probleme si in trecut dar nu doriti ca vezica biliara sa va fie eliminata, doctorul poate sa va implanteze mici tuburi care ajuta la drenarea calculilor si care vor ajuta si la prevenirea aparitiei pietrelor in viitor. Aceste tuburi vor preveni si ulterioarele infectii.
Daca aceste pietre apar o data, este posibil ca acestea sa mai apara si in viitor. Chiar daca doctorul v-a eliminat vezica biliara, inca mai exista un risc de aparitie.
Schimbari ale modului de viata precum activitatea fizica moderata si schimbarile in dieta (cresterea aportului de fibre si scaderea aportului de grasimi saturate) pot sa reduca probabilitatea aparitiei pietrelor in viitor.
Conform unui studiu din anul 2008, calculii biliari reapar la un procent de 4-24% de pacienti la 15 ani dupa ce aceste pietre au aparut prima data. Este posibil ca anumite pietre sa fi ramas de la episodul precedent.
Bibliografie
Attasaranya, S., Fogel, E., & Lehman, G. (2008). Choledocholithiasis, ascending cholangitis, and gallstone pancreatitis. Medical Clinics of North America, 92, 926-960
med.upenn.edu/gastro/documents/MedClinNAcholedocholithiasis2008.pdf
Gallstones. (2013, November)
digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/gallstones/#2
Mayo Clinic Staff. (2013, July 25). Cholecystectomy (gallbladder removal)
mayoclinic.com/health/Cholecystectomy/my00372
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.