Lobectomia pulmonara - optiune medicala pentru afectiunile pulmonare complexe

Actualizat: 16 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este lobectomia


Lobectomia reprezinta rezectia chirurgicala a unui lob pulmonar. Fiecare plaman are mai multi lobi: plamanul drept are 3 lobi, iar plamanul stang are 2 lobi.

Cand se realizeaza

Lobectomia este cea mai comuna operatie pentru a trata cancerul pulmonar fara celule mici, in stadiile sale incipiente. Lobectomia poate fi izolata sau se poate asocia si segmentectomia, ceea ce inseamna rezectia unor portiuni mai mici din plaman.

Lobectomia nu se realizeaza doar in cancerul pulmonar. Aceasta poate fi necesara daca:
• Aveti malformatii pulmonare congenitale (prezente de la nastere)
• Exista leziuni pulmonare avansate in urma radiatiilor sau infectiilor
• Exista tumori pulmonare de tip metastatic (cancer cu originea in alt organ)
• Hemoragie intrapulmonara

Lobectomia minim-invaziva

Din fericire, in zilele noastre, lobectomia se poate realiza pe cale minim-invaziva prin diferite tehnici. Exista doua tipuri majore de lobectomie minim-invaziva:
Toracoscopie video-asistata (VATS)
• Toracoscopie robotic-asistata (RATS)

In ambele tehnici, medicul chirurg toracic va realiza incizii de dimensiuni mici in spatiile intercostale, pe unde va introduce instrumentele de lucru. Astfel nu este nevoie de deschiderea cavitatii toracice pentru a realiza lobectomia.

Varianta invaziva presupune o singura incizie larga si departarea rebordurilor costale pentru a ajunge la plamanul afectat.

Lobectomia minim-invaziva nu se aplica la toti pacientii. Candidatii pentru acest tip de operatie includ cei care sunt diagnosticati cu:
• Cancer fara celule mici stadiul I-III
• Tumori carcinoide pulmonar
• Cancer cu celule mici stadiul I
• Leziuni pulmonare locale ce implica un singur lob afectat cronic
Pentru rezectiile mai complicate, toracotomia simpla ramane o varianta eficienta.

Inainte de interventie

Daca sunteti diagnosticat cu cancer pulmonar, medicul chirurg va efectua cateva teste suplimentare pentru a completa stadializarea cancerului. In functie de rezultatele testelor se va alege metoda chirurgicala optima.

Testele pre-operatorii includ:
• Examen obiectiv complet
• Radiografie pulmonara
• CT toracic
• Teste respiratorii functionale
• Bronhoscopie cu sau fara biopsie
• Analize de sange
• Electrocardiograma si test de efort
• CT sau RMN cerebral
Consultul cardiologic este de asemenea obligatoriu, pentru a determina riscul cardio-vascular al pacientului inainte de operatie. Consultul anestezic este de asemenea necesar inainte de operatie. Medicul va va anunta din timp cand trebuie sa va opriti din fumat, consum de alimente si de apa, inainte de operatie. Veti fi internat cu o zi sau doua inainte de ziua interventiei.

In timpul interventiei

In timpul operatiei de lobectomie, veti fi sub anestezie generala si nu veti simti nimic. De asemenea, nu va veti aminti nimic din timpul interventiei. Veti fi intubat pentru a va asigura calea aeriana si veti avea un cateter venos periferic montat, cu ajutorul caruia veti primi medicamentele necesare.

Medicul chirurg toracic va respecta urmatorii pasi operatori:
1. Va face o incizie intr-o parte a toracelui, intre coaste sau mai multe incizii de dimensiuni mici in cazul tehnicilor minim-invazive
2. Va plasa toracoscopul, un instrument dotat cu camera video si restul instrumentelor in inciziile efectuate.
3. Va efectua o rezectie a leziunii tumorale, daca nu s-a efectuat biopsie anterior.
4. Va rezeca lobul pulmonar afectat si il va elimina din cavitatea toracica utilizand un recipient special
5. Va analiza structurile vecine, ganglionii limfatici si vasele de sange, pentru a identifica celule tumorale raspandite sau restante
6. Va verifica integritatea structurilor
7. Va ,,spala’’ cavitatea toracica
8. In cele din urma va sutura inciziile realizate si va inchide astfel cavitatea toracica

Dupa interventie

Dupa operatia de lobectomie, medicul anestezist se va asigura ca va treziti si va reluati functiile respiratorii si metabolice. Veti fi plasat intr-un salon de recuperare si reanimare, unde puteti primi vizitatori.

Trebuie sa va asteptati sa aveti unul sau doua tuburi de dren amplasate la nivel toracic, care vor fi mentinute pentru cateva zile post-operator. In functie de ceea ce se elimina in tubul de dren, operatia poate fi evaluata. Medicii va vor administra antialgice in functie de nevoie, si va vor monitoriza functiile vitale.

Avantajele lobectomiei

Operatia de lobectomie ofera cea mai buna sanse de vindecare pentru pacientii cu cancer pulmonar in stadii incipiente. De asemenea, lobectomia minim-invaziva ofera avantaje in ceea ce priveste eficienta, recuperarea si complicatiile post-operatorii.
Lobectomia clasica este la fel de eficienta, cu rezultate comparabile cu tehnicile minim-invazive, insa cu recuperare indelungata si riscuri mai mari.

Riscuri si complicatii

Indiferent de tehnica aleasa, lobectomia ramane o interventie majora si implica anumite riscuri si posibile complicatii:
• Hemoragii severe ce necesita transfuzie de sange si toracotomie
• Pierdere de aer de la nivel pulmonar, timp de mai multe zile post-operator
• Trombi sanguini la nivelul membrelor inferioare
Fibrilatie atriala
• Leziuni nervoase ce pot afecta diafragmul si functia vocala
Emfizem subcutanat (acumulare de aer sub piele)
Infectii peri-operatorii

Mult mai rar, in urma lobectomiei poate surveni decesul. Aproximativ 1% dintre pacientii ce trec prin aceasta interventie au decedat in primele 30 de zile dupa operatie. Cauza este cel mai frecvent o complicatie respiratorie.

Recuperare

In ceea ce priveste lobectomia realizata prin tehnicile minim-invazive VATS sau RATS, perioada de spitalizare nu dureaza mai mult de 2-3 zile. Recuperare totala tinde sa fie de asemenea mai rapida, datorita durerilor mai usoare in comparatie cu toracotomia clasica.

Recuperarea in urma lobectomiei clasice, prin abord deschis, consta in 5-6 zile de spitalizare post-operator.

Dupa externare in urma lobectomiei minim-invazive, veti primi analgezice timp de o saptamana acasa, iar majoritatea pacientilor nu au nevoie de suplimentare fata de aceste doze. Nu va fi nevoie sa va ingrijeasca cineva, insa ar fi bine sa nu petreceti singur primele zile.

In urma lobectomiei deschise, veti avea nevoie de ingrijiri mai speciale, inclusiv oxigenare acasa dupa spitalizare. Nevoia de oxigen este insa temporara.

Activitatile precum condusul masinii pot fi reluate imediat dupa oprirea administrarii de analgezice. Va trebui sa mergeti la consult in primele 7-10 zile post-operator, pentru a primi acordul acestuia. La 2-3 saptamani dupa externare, va puteti intoarce la lucru.
Efortul fizic trebuie insa amanat pentru perioade mai lungi, in functie de recomandarile medicului.

Concluzie

Lobectomia, operatia de rezectie a unui lob pulmonar, reprezinta tratamentul de electie pentru cancerul pulmonar incipient. Lobectomia se realizeaza de cele mai multe ori prin tehnici minim-invazive, astfel ca recuperarea este minima si complicatiile rare. Discutati cu medicul dumneavoastra despre momentul in care va puteti intoarce la activitatile uzuale, dupa interventie.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17608-lobectomy
https://www.cancercenter.com/cancer-types/lung-cancer/diagnosis-and-detection/lobectomy


Citeste si despre:

Nodulul pulmonar solitar Abcesul pulmonar Tratamentul cancerului tiroidian Optiuni terapeutice in cancerul pulmonar Cancerul tiroidian Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Sindromul hipersexualitatii - cauze, simptome si tratament Patologia chirurgicala a tiroidei Care sunt complicatiile toracotomiei si cat dureaza recuperarea? Factorii care predispun la aparitia nodulilor tiroidieni Cancerul pulmonar poate fi vindecat, daca il depistezi la timp