Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat

Actualizat: 16 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aparatul de aer conditionat este destul de controversat, acesta avand o multime de avantaje, dar si tot atatea dezavantaje.

Astfel, confortul pe care acesta il aduce in zilele toride de vara poate sa produca si imbolnaviri celor din casa, stiut fiind faptul ca schimbarile de temperatura pot duce la aparitia astmului, a afectiunilor pulmonare sau a bolilor respiratorii.

De aceea, este foarte probabil ca o persoana care vine de afara, unde sunt peste 30 de grade Celsius si este transpirata, sa raceasca atunci cand intra intr-o camera unde sunt 20 de grade Celsius.

Laringita, faringo-amigdalita, rinita, sinuzita, otita sunt boli frecvente pe care le pot suferi cei cu anumite sensibilitati, care intra zilnic vara in contact cu aerul conditionat.

Mai mult, cei care merg la drum lung si folosesc aerul conditionat din masina pot resimti dureri la nivelul coloanei cervicale sau lombare.

De aceea, extrem de important este ca viteza si presiunea aerului rece provenit din aparatele de climatizare sa nu fie foarte mare.

Afectiuni cauzate de aerul conditionat

Raceli puternice. Temperaturile ridicate specifice sezonului cald transforma aparatele de aer conditionat in medii propice de dezvoltare a bacteriilor periculoase pentru sanatate.

Bacteriile ce pot fi transmise de aerul conditionat care nu este curatat periodic nu poate duce doar la aparitia gripelor, ci si la aparitia unor raceli periculoase insotite de febra ridicata.

Afecteaza ochii. Ochii pot fi afectati de aerul conditionat, acesta ducand la iritatii, inrosire sau lacrimare.

Mai mult, se pare ca un aparat de aer conditionat, care este setat la temperaturi mici si care bate fix spre o anumita persoana, poate cauza acesteia uscarea ochilor.

Totodata, aerul conditionat mai poate accentua o conjunctivita deja existenta.

Alte afectiuni. Aerul rece de la aparatul de climatizare poate provoca nevralgii, contracturi musculare, intepeniri ale gatului sau spatelui, dureri lombare si de coloana, iritatii si congestii ale ochilor.

Sfaturi pentru o racorire sanatoasa

• Spatiile cu aparate de aer conditionat trebuie sa fie ventilate regulat.

• Temperatura optima din camera trebuie sa fie intre 21 si 25 de grade Celsius.

• Aparatul de aer conditionat nu trebuie instalat aproape de pat, ideal fiind ca acesta sa fie pozitionat in alta camera, si nu in dormitor.

• Aparatul trebuie sa fie dotat neaparat cu termostat, iar filtrele de aer trebuie curatate cu regularitate. Filtrele murdare ne pot imbolnavi, iar daca sunt curatate, dar operatiunea a fost ineficient realizata, acestea pot constitui o sursa importanta de germeni.

• Aparatul trebuie folosit cu masura si nu in mod constant.

• Copilul nu trebuie sa stea in camera in timp ce aerul conditionat este pornit, indiferent de pozitia jetului de aer rece.

• Daca la serviciu aerul conditionat este pornit continuu, este recomandat ca cel care se afla in bataia directa a jetului de aer rece sa poarte o jacheta sau o esarfa pentru a-si proteja gatul.

• Noaptea este indicat ca aparatul de aer conditionat sa fie setat astfel incat sa se opreasca inainte de miezul noptii.


Citeste si despre:

Cum iti influenteaza sanatatea temperatura din spatiile interioare Cum sa iti dai seama daca transpiri mai mult decat este normal Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Efectele aerului conditionat asupra sanatatii Aerul conditionat, riscuri si beneficii Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 10 metode de reducere a temperaturii in casa fara folosirea aerului conditionat Bacteriile din aerul conditionat Legatura dintre aerul conditionat si infectiile respiratorii Boli provocate de expunerea la aerul conditionat Metode de reducere a temperaturii fara aer conditionat Atentie la aerul conditionat! Folosirea incorecta slabeste imunitatea! Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare
Cere sfatul medicului ×