Duplicatia intestinala

Actualizat: 26 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este duplicatia intestinala


Duplicatia intestinala sau enterica cuprinde mai multe malformatii congenitale rare ce apar la nivelul tractului gastro-intestinal. In orice organ din acest sistem, mai frecvent la nivelul intestiunului subtire, pot aparea aceste formatiuni: chisturi sau tuburi, in functie de marimea si lungimea lor.

Cauze

Cauza exacta si motivul aparitiei duplicatiilor intestinale sunt inca necunoscute. Teoriile includ posibilitatea unei recanalizari vasculare, persistenta unui diverticul embrionar sau alte anormalitati vasculare si structurale. Structura si peretele acestor formatiuni vor urma, de cele mai multe ori, structura organului de care sunt atasate. De asemenea, formatiunile de duplicatie se vor adapta si vor fi vascularizate de aceleasi vase sangvine ca si organul de care sunt atasate.

Cea mai frecventa localizare este jejunul si ileonul (segmente ale intestinului subtire) , urmate de duoden, colon, stomac si esofag.

Tipuri de duplicatie intestinala

Duplicatiile enterice pot fi impartite in urmatoarele categorii:
• Duplicatii cervicale: Se refera la duplicatiile ce apar la nivelul esofagului
• Duplicatii toracice si toracoabdominale: Acestea sunt detectate in regiunile toracice si toracoabdominale (ex:esofag, stomac) iar in majoritatea cazurilor s-a gasit si un chist de duplicatie inferior de diafragm.
Duplicatii gastrice: Acest tip consta in aparitia in principal a chisturilor, gasindu-se preponderent la nivelul curburii mari a stomacului. Spre deosebire de celelalte duplicatii, care sunt vascularizate de aceleasi vase ca si organul, duplicatiile gastrice nu vor avea nimic in comun cu stomacul, de la structura la vascularizatie.
• Duplicatiile intestinului subtire. Acest tip de duplicatie se subimparte in cateva subtipuri, in functie de portiunea de intestin. Astfel, vorbim despre duplicatie duodenala, jejunala si ileala, in urmatoarele procente de frecventa: 50% jejunale, 40% ileale si 10% duodenale.
• Duplicatiile intestinului gros (colon). Acestea se impart, la randul lor, in 2 categorii:
Duplicatie chistica a colonului: un tip de duplicatie izolata, de sine statatoare sau formand o fistula (conexiune anormala) cu pielea, tractul urinar sau portiunea normala de colon.
Duplicatie tubulara a colonului: Acest tip este in mod normal asociat cu duplicatia anusului sau a organelor genitale externe.
inafara acestor tipuri de duplicatie, in colon pot aparea si duplicatii mici si multiple, fara localizare precisa si fara sa fie incluse intr-una dintre categoriile de mai sus (pot fi si tubulare si chistice).
Duplicatii rectale: Acestea se gasesc la nivelul regiunii rectale.

Semne si simptome

Duplicatia intestinala este o cauza rara a durerii abdominale acute, critice, extrem de puternica. Totusi, exista multe cazuri in care duplicatia ramane asimptomatica.

La pacientii care prezinta semne si simptome, cei mai multi dintre acestia fiind copii, acestea vor fi: simptome de obstructie, durere intensa, hemoragii gastrointestinale (interne sau exteriorizate) sau prezenta unei formatiuni abdominale, vizibila, palpabila si pe care pacientul o simte.

Unele duplicatii se pot perfora, ducand la complicatii.

Astfel, cele mai comune simptome raportate, in functie de fiecare tip de duplicatie, sunt:
• Duplicatiile ce apar la nivelul esofagului superior, deci la nivel toracic, vor cauza dificultati respiratorii, durere toracica datorita compresunii intratoracice data de formatiunea de duplicatie, sau chiar tulburari de alimentare (disfagie)
• Similar, chisturile de duplicatie toracoabdominale pot da durere toracica, dispnee, durere abdominala.
• Pacientii cu duplicatii gastrice sunt frecvent asimptomatici, dar s-au raportat cazuri de simptomatologie specifica: durere abdominala difuza, fara localizare exacta, pierdere in greutate, durere in epigastru, greata, varsaturi.
• Pacientii cu duplicatii ale intestinului subtire prezinta o durere abdominala intensa, asociata cu voma si melena (materii fecale ce contin sange).
• Chisturile de duplicatie de la nivelul colonului dau durere abdominala suportabila pana la foarte severa, asociata cu obstructie sau ocluzie intestinala si hemoragie.

Epidemiologie

Fiind o boala rara, duplicatia instestinala este detectata, din punct de vedere statistic, la 1 din 4500 de autopsii efectuate la nivel mondial. Majoritatea pacientilor sunt Americani sau Europeni, deci rasa alba, si sunt preponderent copii de sex masculin. Astfel, pana in ziua de astazi, 80% dintre cazuri s-au raportat la copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani.

Exista o anumita frecventa si in functie de tipul de duplicatie, astfel:
Duplicatiile intestinului subtire sunt cele mai frecvent raportare, constituind 45% din totalul de cazuri inregistrate la nivel mondial.
• Duplicatiile cervicale reprezinta cel mai rar si neobisnuit tip. Pana astazi au fost inregistrate doar 10 cazuri la nivel mondial.

Metode de diagnostic

Diagnosticul este dificil de stabilit, fiind o boala rara la care nu se gandesc multi medici.

Totusi, testele imagistice paraclinice pot depista formatiunile de duplicatie, fiind cele mai eficiente in diagnosticarea acestora. Pentru o duplicatie esofagiana, o radiografie toracica va gasi, cel mai probabil, chistul sau tubul de duplicatie. Malformatia va aparea pe imagine ca o acumulare in toracele posterior.

Restul localizarilor posibile ale duplicatiilor vor fi explorate printr-o endoscopie, fie gastroscopie fie colonoscopie. Aceste proceduri constau in introducerea in cavitati a unui tub lung prevazut cu o camera de filmat foarte mica, prin care medicul gastroenterolog va vizualiza localizarea si caracterele exacte ale duplicatiei. Testele de tip CT si RMN pot ajuta in confirmare diagnosticului.

Medicii cu care veti lucra in diagnosticul si tratamentul acestei afectiuni sunt medicii specialisti gastroenterologi si medicii chirurgi ce vor interveni direct asupra formatiunilor.

Tratament

Duplicatiile intestinale sunt in principal tratate prin interventie chirurgicala, chiar daca nu dau simptome si sunt relativ minore, fara sa cauzeze disconfort pacientului. Odata descoperite, acestea trebuie indepartate, avand risc mare de complicatii ulterioare.

De regula, chisturile sunt mai usor de excizat chirurgical decat formatiunile tubulare, iar tehnica chirurgicala depinde de organ, numarul si marimea formatiunilor si de preferintele si complianta pacientului/apartinatorilor. De cele mai multe ori se alege tehnica chirurgicala clasica, laparoscopia fiind dificil de realizat in aceste cazuri. Marea problema tehnica cu aceste operatii consta in vascularizatia comuna a organului cu a duplicatiei-chirurgul trebuie sa indeparteze formatiunea fara sa afecteze vascularizatia organului sanatos.

Prognosticul pacientilor tratati la timp este destul de bun, intrucat consecintele sunt minime si tractul gastro-intestinal se poate reface complet pana la varsta adulta.

Concluzie

Duplicatiile intestinale reprezinta cazuri rare de boala a tractului gastro-intestinal, afectand foarte putine persoane anual, majoritatea baieti de 2 ani. Daca este asimptomatica, formatiunea poate trece nediagnosticata pana la varsta adultului, fiind apoi descoperita accidental. Indiferent de momentul si modul in care este gasita, duplicatia de tip tubular sau chistica necesita interventie chirurgicala, pentru a evita eventualele complicatii.

Bibliografie
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/intestine-duplication
https://www.epainassist.com/abdominal-pain/intestine/intestinal-duplication-or-enteric-duplication


Citeste si despre:

Rezectia de intestin subtire sau enterectomia Administrarea corecta a medicamentelor la copii Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat 10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Hematemeza (varsatura cu sange) Artrita din bolile inflamatorii intestinale