15 alimente recomandate persoanelor cu boala Crohn

Actualizat: 07 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata.

Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn.

Alimente benefice in boala Crohn

Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze substantele de care organismul este privat in general pe fondul afectiunilor din aceasta categorie (vitamine, minerale etc.).

1. Fructele de avocado

Fructele de avocado sunt bogate in grasimi mononesaturate, fiind totodata o sursa excelenta de fibre, proteine, potasiu, vitamina E, complexul de vitamine B si acid folic.

Aceste calitati nutritionale ale fructelor de avocado sunt compatibile cu nevoile persoanelor care sufera de boala Crohn, intrucat sunt usor de digerat si contin cantitati importante de vitamine esentiale pentru sanatatea organismului.

2. Cartofii dulci portocalii

Chiar daca nu sunt foarte populari in meniul traditional romanesc, cartofii dulci portocalii sunt recomandati in gestionarea bolii Crohn. Acestia sunt o sursa bogata de vitaminele A si C, complexul de vitamine B, mangan, potasiu si aminoacidul triptofan.

Pretuiti pentru proprietatile lor antiinflamatorii, cartofii dulci portocalii se pot consuma la cuptor, fierti sau sub forma de piure, ori chiar gatiti pe gratar. Pacientii cu boala Crohn nu ar trebui sa le consume coaja, intrucat contine prea multe fibre capabile sa declanseze simptomele inflamatorii intestinale.

3. Cartofii dulci purpurii

Cartofii dulci purpurii au aceeasi cantitate de nutrienti precum cei portocalii, insa furnizeaza si antioxidanti speciali, precum antocianinele si cianinele, care ajuta la protejarea organismului de actiunea radicalilor liberi, ce produc de regula inflamatii.

4. Laptele de migdale

Un substituent excelent al laptelui obisnuit este laptele de migdale, bogat in proteine si grasimi esentiale omega-3, care faciliteaza digestia si nu produce reactii gastrointestinale neplacute.

5. Supele de legume

Legumele consumate in stare cruda pot declansa reactii de fermentatie in timpul digestiei, de aceea gatirea lor in supe este o alternativa excelenta pentru persoanele diagnosticate cu boala Crohn. Medicii recomanda asezonarea supelor cu legume cu ierburi aromatice sau bulion, in locul smantanii, care este mult mai greu tolerata de un sistem intestinal iritabil.

6. Ouale

Ouale sunt surse excelente de proteine, iar albusul este foarte usor digerabil. Se pot consuma in orice forma de pacientii cu boala Crohn, insa este de preferat evitarea untului sau a uleiului in procesul de gatire, pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului.

7. Somonul

Grasimile esentiale omega-3 din somon sunt cunoscute pentru actiunea lor antiinflamatoare, iar somonul este o sursa excelenta ai acestor acizi grasi sanatosi. Este recomandata gatirea cat mai simpla a somonului in cazul bolii Crohn, intrucat alte grasimi si condimente ar putea fi factori declansatori ai simptomelor afectiunilor inflamatorii intestinale.

8. Uleiul din seminte de in

Uleiul din seminte de in s-a dovedit, in cadrul mai multor studii de specialitate, benefic in controlul simptomelor bolii Crohn. Acesta furnizeaza grasimi esentiale omega-3, care neutralizeaza reactiile inflamatorii din organism.

9. Papaya

Desi multe persoane diagnosticate cu boala Crohn evita fructele de teama proceselor stomacale fermentative, chiar si in timpul episoadelor acute, fructele de papaya sunt optiuni alimentare bune si nutritive. Alaturi de mango, pepene galben si banane, aceste fructe exotice sunt usor digerabile.

Papaya contine o enzima speciala, numita papaina, care ajuta organismul sa digere proteinele. Fructul de consistenta untoasa mai este bogat si in vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu, fiind disponibil in magazine pe toata durata anului.

10. Carnea slaba de pasare

Carnea de pui si carnea de curcan sunt bogate in proteine, usor digerabile si satioase, adica benefice intr-o dieta menita de menajeze un sistem gastrointestinal sensibil.

11. Salata verde

Un diagnostic precum cel al bolii Crohn nu este o sentinta catre o viata lipsita de legume cu frunze verzi. Cu exceptia afectiunilor in care apare diareea severa, boala Crohn poate fi tinuta sub control si prin consumul de salata verde proaspata. Aceasta are o consistenta frageda si este mai usor digerabila decat alte legume verzi cu frunze.

12. Ardeii capia copti

Gustosi si foarte sanatosi, ardeii capia copti (cu coaja indepartata) sunt deliciosi, hranitori si siguri pentru persoanele care sufera de boala Crohn. Chiar si asa, ei nu sunt tolerati perfect de toata lumea.

13. Orezul alb

Un aliment benefic pentru oricine care sufera de tulburari stomacale, orezul alb este recomandat si in dieta bolii Crohn, deoarece este usor de digerat. De asemenea, el furnizeaza si caloriile necesare in perioadele in care apar simptomele intestinale neplacute (varsaturi, diaree etc.). Singura conditie este consumul orezului alb foarte bine fiert.

14. Untul de arahide

Fructele oleaginoase sunt surse excelente de grasimi sanatoase, vitamina A si proteine, insa nu sunt usor digerabile odata consumate in stare naturala. Din acest motiv, untul de arahide sau de migdale reprezinta o varianta mai putin periculoasa pentru pacientii cu boala Crohn, cata vreme este foarte fin.

15. Pasta de humus

Daca fasolea provoaca gaze intestinale si nu este de bun augur pentru suferinzii de boli inflamatorii intestinale, nautul preparat sub forma de pasta fina (humus) constituie o sursa pretioasa de proteine si alti nutrienti esentiali pentru organism.


Citeste si despre:

Boli inflamatorii intestinale Deficitul de vitamina D Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Afectiuni rectale Cancerul colorectal Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Capsunile: surse naturale de antioxidanti Giardioza Incontinenta fecala Zincul si rolul sau in organismul uman Afectiuni inflamatorii intestinale: boala Crohn si colita ulcerativa