Prevenirea candidozei vaginale

Actualizat: 21 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Candidoza vaginala este o infectie comuna cauzata de o supracrestere a fungilor de candida albicans. Acesti fungi exista in mod normal in intestin si intr-un numar mai mic, in vagin.

Sunt in mare parte inofensivi, dar simptomele se pot dezvolta in cazul in care fungii de candida albicans cresc in mod excesiv. Aproximativ 75% dintre femei vor avea candidoza vaginala in decursul vietii lor.

Factori de risc si prevenirea candidozei vaginale


Exista mai multi factori care cresc riscul dezvotlarii candidozei vaginale. Prevenirea are ca scop reducerea riscului prin modificarea sau evitarea acestor factori de risc. Sistemul imunitar joaca un rol important in mentinerea in limite normale a numarului de fungi de candida albicans. Imunosupresia de orice fel, este un factor de risc pentru dezvoltarea infectiilor candidozice.

Sistemul imunitar poate fi suprimat, fie in urma administrarii anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, imunosupresoare sau alte medicamente utilizate pentru tratarea a variate afectiuni medicale, ca de exemplu bolile autoimune, astmul si transplantul de organe.

Anumite medicamente pentru tratarea cancerului pot suprima sistemul imunitar. Infectia cu HIV este un factor de risc nu doar pentru dezvoltarea candidozei vaginale. Aceasta poate determina si alte complicatii grave. Astfel de factori de risc nu pot fi modificati cu usurinta, dar in cazul unei infectii vaginale fungice, medicul curant trebuie sa-i cunoasca, intrucat acestia ar putea face mai putin eficient tratamentul pentru candidoza.


Alti factori de risc implica bacteriile care traiesc in vagin in mod normal. Lactobacilii contribuie la mentinerea aciditatii mediului (pH scazut si nefavorabil pentru cresterea candidei). Orice lucru care poate perturba aceste bacterii reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea infectiilor vaginale fungice. Bacteriile pot fi distruse si echilibrul acestora perturbat si din cauza schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, menoapuzei sau terapiei de substitutie hormonala.

Nivelul ridicat de glucoza din vagin si urina, intalnite in diabetul zaharat necontrolat, permit fungilor sa creasca mai repede, intrucat acestia vor folosi zaharul pe post de combustibil. Diabetul zaharat necontrolat este un alt factor de risc pentru candidoza vaginala.

Pentru a preveni aparitia candidozei vaginale trebuie sa evitati caldura si umiditatea provocate de hainele stramte. O dieta echilibrata in care va fi inclus consumul de iaurt cu culturi vii, s-a demonstrat a reduce incidenta aparitiei candidozei. Tratamentul oricarora dintre bolile care slabesc sistemul imunitar poate preveni declansarea bolii.

Tratamentul candidozei


Odata ce infectia este prezenta, masurile de prevenire nu mai sunt eficiente. Medicul va poate prescrie o varietate de medicamente antifungice pentru uz topic (gel sau crema aplicate in zona vaginului). Sunt disponibile si medicamente fara prescriptie medicala. Cel mai frecvent utilizate medicamente antifungice topice sunt clotrimazol, nistatina, ketoconazol.

Nistatina este utilizata in mod normal sub forma de crema sau gel si tablete vaginale. Tratamentul cu aceasta poate dura pana la doua saptamani. Exista mai multe optiuni disponibile de tratament care presupun adminstrarea de capsule. S-a demonstrat ca folosirea unui singur comprimat de 150 mg de fluconazol poate vindeca infectiile vaginale fungice in 90% dintre cazuri.


Citeste si despre:

10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale Candidoza vaginala Tratament candidoza vaginala Prevenirea infectiilor de tract urinar Candida tropicalis Cum se trateaza corect candidoza Candidoza orala - diagnostic si tratament 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi 6 reguli importante pentru igiena intima a femeilor Candidoza orala si aftele Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Candidoza vaginala - cauze, semne si simptome Candidoza vaginala – simptome si diagnostic