Hemoragiile pelvine: o patologie critica

Actualizat: 26 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt hemoragiile pelvine


Hemoragiile pelvine reprezinta de regula sangerari cu originea in organele reproducatoare sau ale sistemului urinar: uretra, uterul la femei, vagin.

Hemoragia este de cele mai multe ori exteriorizata prin vagin la femei, respectiv uretra la barbati, insa uneori poate sa se acumuleze sangele in cavitatea pelvina fara sa fie vizibila hemoragia in exterior.

Cauze

Hemoragiile pelvine au diverse cauze uro-genitale sau traumatice.

La femei hemorgia pelvina se exteriorizeaza pe cale vaginala, caz in care trebuie diferentiata de menstruatie, in timp ce la barbati se exteriorizeaza prin intermediul uretrei.

Cauzele pot fi clasificate in 3 categorii principale: patologii, dezechilibre hormonale si complicatii ale sarcinii la femei.

Dintre patologiile acute sau cronice ce pot evolua cu hemoragii pelvine, amintim:

- Cancere ale sistemului reproducator. In aceasta categorie intra cancerele de cervix sau col uterin, cancerul endometrial, cancerul ovarian la femei, cancerul prostatic la barbati.

Hemoragia pelvina va aparea de regula in stadii avansate ale cancerului, atunci cand tumora maligna creste mult in dimensiuni.

- Boli de coagulare sau coagulopatii : acestea pot fi congenitale, fiind influentate de profilul genetic al pacientului, sau pot fi dobandite in timpul vietii.

Cele mai frecvente coagulopatii sunt hemofilia, boala VonWillebrand, trombocitopenia, deficienta de vitamina K.

Coagulopatiile pot aparea si ca efect secundar al unui alt tratament medicamentos.

Pacientii cu probleme de coagulare vor avea tendinta crescuta la sangerare, inclusiv in cavitatea pelvina

- Hipotiroidism. Glanda tiroida poate afecta semnificativ regularitatea ciclului menstrual la femei, atunci cand nivelul hormonal nu este normal.

Scaderea concentratiei de hormoni tiroidieni pe perioade lungi va induce sangerari exagerate si inafara intervalului menstrual fiziologic

- Fibroamele uterine. Acestea sunt tumori benigne ale uterului, cu originea in stratul muscular numit miometru. In special atunci cand sunt de dimensiuni mari pot da hemoragii pelvine

- Adenomioza: o alta afectiune uterina ce afecteaza endometrul. Adenomioza se poate complica cu aparitia de polipi uterini ce cresc de asemenea riscul de hemoragie pelvina.

- Alte patologii uterine precum cervicita, endometrioza, hiperplazia endometriala pot fi responsabile de hemoragiile pelvine la femei

- Traumatisme pelvine. Nu in ultimul rand, traumatismele centurii pelvine, directe sau indirecte, duc cu usurinta la hemoragii la acest nivel.

Hemoragiile sunt de regula masive in acest caz, dar fara exteriorizare, fiind identificate prin semne indirecte si teste paraclinice.

In randul femeilor, hemoragiile pelvine pot fi cauzate si de tulburari hormonale sau complicatii ale sarcinii:

- Anovulatia: intreruperea sau lipsa completa a ovulatiei in contextual unei patologii ovariene

- Administrarea de pilule contraceptive: unele paciente experimenteaza hemoragii pelvine la inceperea unui astfel de tratament

- Sindromul ovarelor polichistice, un sindrom complex ce poate evoluea si cu hemoragii pelvine daca se rup chistele

- Sarcina ectopica, placenta previa, travaliul precoce sau avortul spontan sunt complicatii ale sarcinii ce induc hemoragii pelvine exteriorizate sau nu

Alte cauze posibile includ:

- Utilizarea dispozitivelor de contraceptie, precum implantul intrauterin, pot cauza sangerari minore

- Hormonoterapia de inlocuire utilizata in special la femeile in menopauza

- Infectiile de tract urinar si bolile cu transmitere sexuala

- Obiecte straine inserate in vagin, respectiv uretra la barbati

- Stresul cronic poate induce hemoragii atat la femei cat si la barbati

Diagnostic

Diagnosticul se stabileste in functie de cauza suspicionata, uneori aceasta fiind dificil de identificat. Medicul urgentist, medicul ginecolog respectiv medicul urolog sunt cei ce pot diagnostica hemoragiile pelvine, pot stabili gravitatea lor si gradul de urgenta, precum si planul de tratament.

Indiferent de cauza suspicionata, pacientii vor trece initial printr-o examinare a pelvisului.

Pentru femei aceasta presupune tuseul vaginal, iar pentru barbati presupune tuseul rectal cu examinarea prostatei.

Ulterior in functie de contextul clinic, medicul va realiza:

- Testare Babes-Papanicolau daca se suspicioneaza o afectiune uterina sau o infectie

- Analiza urinei

- Teste de evaluare a functiei tiroidiene

- Hemoleucograma si coagulograma complete

- Ecografia pelvina : cea mai utila metoda de a identifica hemoragiile pelvine in urgenta

- RMN pelvin

- Histeroscopie

Orice hemoragie pelvina trebuie considerata o urgenta pana la proba contrarie, chiar daca sangele exteriorizat este in cantitate mica.

Organele pelvine ce pot induce sangerarea sunt organe fragile si esentiale pentru pacienti, cu risc de agravare a hemoragiei intr-un timp foarte scurt. Astfel diagnosticul trebuie stabilit cat mai rapid, fara intarzieri.

Tratament

Tratamentul hemoragiilor pelvine depinde in primul rand de cauza acesteia.

Exista cateva metode de tratament ce sunt aplicate tuturor pacientilor cu hemoragii severe, insa tratamentul cauzei ramane primordial.

In regim de urgenta, hemoragia pelvina masiva va fi tratata cu solutii lichide administrate intravenos, medicamente vasoconstrictoare si produse de sange administrate conform grupei de sange a pacientului.

Acestea au rol de preventie a colapsului pacientului si de stabilizare a acestuia din punct de vedere hemodinamic.

Ulterior, odata identificata cauza, tratamentul va fi medicamentos sau chirurgical, in functie de cauza.

Traumatismele pelvine in special vor avea nevoie de tratament chirurgical urgent, caz in care va fi implicata o echipa multidisciplinara formata din medic ginecolog, medic ortoped, medic urolog, medic chirurg generalist.

Patologiile uterine pot necesita interventii chirurgicale de asemenea, insa acestea nu sunt de regula realizate de urgenta, ci programate. Afectiunile prostatice sau uretrale la barbati sunt tratate de catre medicul urolog prin diverse metode, in functie de gravitate.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Hemoragia pelvina poate avea prognostic negativ, agravandu-se foarte rapid atat pentru femei cat si pentru barbati.

Astfel consultul medical imediat devine esential in aproape toate situatiile cand observati o sangerare. Apelati la ajutor medical cand observati:
- Modificarea regularitatii ciclului menstrual sau alte modificari ale acestuia : sangerari mai abundente/indelungate
- Sangerare in urma actului sexual
- Sangerare pe cale vaginala inainte de varsta pubertatii sau dupa menopauza
- Sangerare asociata cu alte simptome precum durerea, febra, tulburari de mictiune sau scaderea in greutate
- Sangerare pelvina exteriorizata in urma administrarii unui medicament nou

Concluzie

Hemoragiile pelvine reprezinta o afectiune cu caracter periculos, avand risc de agravare foarte rapida.

Fiind imprevizibile, acestea trebuie intotdeauna raportate unui medic care va identifica o cauza si va recomanda tratament de specialitate.

Desi exista si hemoragii pelvine inofensive, in special in randul femeilor, este intotdeauna bine sa verificati acest lucru la medic.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/symptoms/vaginal-bleeding/basics/causes/sym-20050756
https://www.mayoclinichealthsystem.org/locations/menomonie/services-and-treatments/obstetrics-and-gynecology/heavy-or-irregular-bleeding
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039610905701742


Citeste si despre:

Examinarea pelvina Sangerarea in timpul sarcinii Fracturi ale gambei Sangerarea dupa actul sexual Pesarele vaginale Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Actinomicoza pulmonara Adenomioza uterina Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Nasterea prematura Primul ajutor in caz de accident rutier