Histerectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a uterului, fiind o procedura destul de controversata.
Histerectomia a devenit o problema politica. Unele studii realizate sugereaza ca numai 10% dintre histerectomii sunt necesare, doar acelea ce sunt efectuate impotriva cancerului.
In timp ce unele simptome care rezulta din problemele uterine, adica dureri severe si sangerare, vor raspunde de cele mai multe ori la medicamente sau alte tratamente non-chirurgicale, uneori aceste simptome nu sunt tocmai de trecut cu vederea.
Femeile cu astfel de simptome, care le afecteaza viata, pot beneficia de histerectomie. Dupa cum s-a mentionat intr-un studiu, cele mai multe femei care au efectuat o histerectomie din cauza simptomelor moderate sau severe au fost foarte satisfacute de rezultatele interventiei chirurgicale, observand totodata si o imbunatatire a calitatii vietii lor.
De ce se face histerectomia? Histerectomia este una dintre cele mai comune operatii chirurgicale din Occident. In afara de cancerul localizat, principalele motive pentru histerectomii sunt:
- Sangerarea menstruala grava sau durerile ovariene – acestea sunt motivele principale pentru care se face o histerectomie. Cu toate acestea, cele mai multe femei cu sangerari abundente nu au nicio boala detectabila in zona pelviana, iar simptomele pot fi cauzate de dezechilibre hormonale, probleme cu glanda tiroida sau fibroame. Uneori, nu exista niciun motiv evident.
- Fibroamele – acestea sunt cresteri fibroase non-canceroase in jurul uterului. Aproximativ 20% dintre femeile cu varsta de peste 30 de ani au avut cel putin un fibrom. Problemele fibroamelor sunt cele care incep sa creasca sub mucoasa uterului, cauzand sangerari menstruale excesive, dureri si crampe continue sau diverse probleme urinare.
- Endometrioza – in peste 30% dintre cazuri apar histerectomiile.
Exista trei tipuri principale de histerectomie:
1. Radicala – uterul, vaginul superior, trompele uterine si ovarele sunt indepartate, declansand o menopauza imediata; pentru a evita acest lucru, ovarele pot fi lasate la locul lor;
2. Totala – doar uterul si cervixul sunt eliminate; acesta este cel mai frecvent tip de histerectomie;
3. Subtotala – doar uterul este eliminat; se pastreaza cervixul ce este considerat ca mentine senzatia sexuala; aceste operatiuni sunt efectuate printr-o incizie la nivelul abdomenului sau prin vagin.
Care sunt dezavantajele histerectomiei? Dezavantajul major cel mai evident este infertalitate ireversibila: fertilitatea devine imposibila. In plus, exista probleme legate de propria functionare.
In ciuda faptului ca o operatie de acest fel nu este lipsita de riscuri, astfel ca una la o mie de femei moare din aceasta problema. Aproape 40% din femei pierd atat de mult sange, incat au nevoie de transfuzii, iar 16% din femei termina aceasta operatie cu leziuni la alte organe, cum ar fi la vezica urinara, tulburari intestinale sau pneumonie.
La acestea se mai adauga pana la mai mult de jumatate din femei ce au complicatii majore dupa histerectomie. Operatia poate fi realizata cu ajutorul unui laparoscop introdus prin abdomen sau vagin. Cu toate acestea, o astfel de chirurgie poate duce la mai multe complicatii, mai ales cand se face prin abdomen.
Histerectomia radicala poate produce mai multe probleme, inclusiv formarea fistulelor (o conexiune anormala intre organe si piele in afara corpului), sepsis sau deteriorarea nervilor care furnizeaza informatii vezicii urinare si colonului. Alte complicatii includ: scurgeri urinare, dureri cronice si oboseala, depresii sau dureri in timpul actului sexual.
Pe termen mai lung, histerectomia creste riscul atacului de cord, bolilor de inima sau aparitia osteoporozei.
Mai mult de atat, histerectomia nu garanteaza un tratament permanent, astfel ca, in 63% dintre histerectomiile pentru endometrioza, problema reapare.
Poate va asteptati sa nu mai aveti parte de viata sexuala, insa nu este asa. Cat de repede puteti face sex dupa o histerectomie depinde intr-adevar de tipul histerecomiei: partiala, totala sau radicala. Se cere un repaus intre doua si patru saptamani, insa, daca medicul dumneavoastra observa ca cervixul nu a fost eliminat, impreuna cu uterul, nu va da unda verde. In cazul in care colul uterin a fost eliminat, este nevoie de aproximativ sase saptamani pentru partea din spate a vaginului sa se vindece. Adresati-va medicului pentru a va defini mai bine cand puteti face sex.
Histerectomia nu este un leac pentru endometrioza. Potrivit unor studii, endometrioza este o conditie marcata de crampe severe menstruale, dureri cronice, care nu se vindeca prin indepartarea uterului. Folosind mai multe tratamente, ce includ medicamente pentru durere si terapii hormonale, histerectomia prin indepartarea ovarelor nu este un tratament de prima linie.
Histerectomia poate include ovarele. In timpul interventiei chirurgicale, medicul dumneavoastra poate elimina unul sau ambele ovare si trompele uterine, precum si uterul. Ovarele sunt glandele sexuale feminine. Pierderea ambelor ovare inseamna ca hormonii sunt pierduti brusc, afectiunea numindu-se menopauza chirurgicala. Aceasta pierdere brusca de hormoni feminini poate cauza simptome puternice ale menopauzei, inclusiv bufeurile sau pierderea apetitului sexual.
Terapia hormonala dupa o interventie chirurgicala poate aduce modificari fizice. Daca in timpul hiserectomiei va sunt eliminate ambele ovare, atunci trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre argumente pro si contra.
Dupa ce ovarele sunt eliminate, tratamentul cu estrogeni poate ajuta la ameliorarea simptomelor de disconfort ale menopauzei. Cu toate acestea, terapia hormonala orala are riscuri de aparitie a accidentului vascular cerebral, a cheagurilor de sange (cum ar fi tromboza venoasa profunda) sau a bolilor de inima.
Puteti evita histerectomia in functie de starea pe care o aveti, astfel ca puteti sa va tineti uterul intact. Fibroamele pot fi tratate folosind o procedura numita embolizare. Pentru sangerarile abundente, se foloseste o procedura numita ablatie, ingheata sau arde mucoasa uterina. Inainte de programarea unei histerectomii, trebuie sa aveti o discutie cu medicul dumneavoastra despre tratamentele alternative in ceea ce priveste starea de sanatate.
Tehnica morcellation prezinta atat avantaje, cat si riscuri. Pentru a fi capabili de a elimina uterul in timpul unei interventii chirurgicale, chirurgii sectioneaza in parti mici si folosesc un proces numit morcellation. Recent, practica a fost criticata din cauza aparitiei unor dovezi cum ca ar creste riscul de raspandire a celulelor canceroase.
Din acest motiv, un producator a oprit vanzarile dispozitivelor morcellator. Unii doctori spun ca aceasta procedura nu produce cancer, doar in cazul in care persoana a avut un anumit tip de cancer, aceasta ar putea raspandi cancerul de tip morcellation. Acest tip de cancer este foarte rar, astfel ca un raport recent a constatat ca doar 27 din 10.000 de femei au fost in pericol.
Histerectomia laparoscopica sau robotic-asistata este o forma minim invaziva de histerectomie. Aceasta este o noua tehnologie si marcheaza incizii mici, provocand mai putina pierdere de sange, necesitand mai putine zile de spitalizare, spre deosebire de histerectomia traditionala. In aproximativ 45% dintre cazurile de histerectomie, o chirurgie laparoscopica poate fi foarte buna, insa nu toti ginecologii o recomanda. Beneficiile sunt recuperarea rapida si faptul ca sunt mult mai putine complicatii.
Exista avantaje ale histerectomiei supracervicala?
Histerectomia subtotala este cea mai frecvent tip de histerectomie efectuat inainte de 1940. Cum tehnicile chirurgicale si anestezice au devenit din ce in ce mai sigure si antibioticele au devenit disponibile, medicii au inceput sa realizeze foarte multe histerectomii totale, asta pentru a preveni dezvoltarea in viitor a cancerului de col uterin.
Histerectomia laparoscopica s-a dovedit a avea multe beneficii, spre exemplu internarea in spital pentru o perioada mai mica de timp si o recuperare mai rapida decat histerectomia abdominala. Cateva studii au aratat ca se poate reveni la locul de munca intr-o saptamana, si nu in doua saptamani daca se face o histerectomie totala pe cale laparoscopica.
Si in cazul histerectomiei subtotale laparoscopice s-au vazut rezultate excelente, de recuperare precoce si o revenire mult mai rapida la activitatile intreprinse in fiecare zi.
Exista beneficii ale histerectomiei?
Am discutat foarte mult despre dezavantajele generale ale acestei operatii, dar intrebarea pe care o adreseaza multe persoane de sex feminin este daca aceasta procedura are beneficii. Foarte multe femei beneficiaza de multe avantaje din urma unei histerectomii. In urma unui studiu care a examinat modul in care femeile s-au simtit atat fizic, cat si emotional, inainte si dupa histerectomie, s-au demonstrat beneficii majore.
Ceea ce este demn de remarcat este faptul ca studiul a constatat ca un numar substantial de femei a avut o imbunatatire semnificativa a simptomelor lor in urma histerectomiei, inclusiv durerile pelviene, problemele urinare, sangerari, oboseala sau problemele psihologice si sexuale. La sfarsitul unui an, au raportat o imbunatatire semnificativa in domeniul sanatatii mintale si o stare generala de sanatate foarte buna.
Iar dupa interventia de histerectomie, multe femei intervievate au raportat o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii lor. Prin urmare, pentru unele femei, in special cele care au simptome ca urmare a problemelor ginecologice, histerectomia poate fi foarte benefica.
Astfel, histerectomia previne posibilitatea in viitor de a dezvolta cancer uterin. Multe femei care au avut cresteri canceroase sau un istoric familial cu aspecte asemanatoare in ceea ce privesc bolile de acest fel au ales sa faca histerectomie pentru a preveni problemele viitoare.
O histerectomie poate fi literalmente un salvator pentru aceste femei. Aceasta operatie este utilizata pentru a trata prolapsul uterin, care este o afectiune in care uterul coboara in afara vaginului.
Pentru unele persoane, traumele emotionale provocate de histerectomie pot dura mult mai mult pentru a se vindeca decat efectele fizice propriu-zise. Se resimte o pierdere dupa o interventie chirurgicala normala.
De la aflarea diagnosticului pana la operatia in sine, femeile-pacient se confrunta cu multe intrebari carora nu le gasesc un raspuns. Dupa histerectomie, acestea se simt rusinate de cele mai multe ori, nesimtind nevoia de a iesi in lume.
Pentru unele persoane, traumele emotionale provocate de histerectomie pot dura mult mai mult pentru a se vindeca decat efectele fizice propriu-zise. Se resimte o pierdere dupa o interventie chirurgicala normala. De la aflarea diagnosticului pana la operatia in sine, femeile-pacient se confrunta cu multe intrebari carora nu le gasesc un raspuns. Dupa histerectomie, acestea se simt rusinate de cele mai multe ori, nesimtind nevoia de a iesi in lume.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.