Metode de screening ale cancerului bucal

Actualizat: 15 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este screeningul cancerului bucal


Screening-ul cancerului bucal sau oral reprezinta metoda de a identifica semnele de cancer la nivelul cavitatii bucale din timp, atunci cand boala este inca in stadiu incipient. Prin examinarile si consulturile de tip screening sunt prevenite numeroase complicatii si se reduce numarul de cazuri de cancer avansat, nevindecabil.

Despre cancerul oral

Cancerul oral include tumorile maligne de la nivelul gurii, mandibulei si limbii. Astfel, regiunile ce vor fi examinate in timpul unui examen de screening pentru cancerul oral sunt:
• Obrajii exteriori si interior
• Palatul si ,,podeaua’’ cavitatii bucale
• Gingiile
• Buzele
• Limba
• Amigdalele

Importanta screening

Cancerul bucal este un cancer comun dintre cele ale capului si gatului, afectand persoane din intreaga lume. Aproximativ 54.000 de persoane din America primesc diagnosticul de cancer oral sau orofaringian, in fiecare an.

Acest tip de cancer are o rata de supravietuire la 5 ani de 57%. Acest lucru inseamna ca din totalul de pacienti diagnosticati, putin peste jumatate dintre ei supravietuiesc la 5 ani de la stabilirea diagnosticului.

Astfel, screening-ul pentru acest tip de cancer este in special important deoarece este un cancer cu rata de fatalitate mare, tocmai din cauza diagnosticului intarziat.

Cum se realizeaza screening-ul

Examinarile de tip screening sunt folosite de catre medici pentru a cauta semne de cancer, in special la pacientii aflati la risc, inainte ca pacientul sa aiba simptome. Astfel screening-ul se realizeaza preponderent la persoane sanatoase.

Medicii ce pot realiza aceste examinari sunt cei din sfera ORL, medicul oncolog, medicul generalist si medicul stomatolog. Acestia suspecteaza prezenta unei tumori la nivel oral, iar medicul oncolog este cel ce stabileste diagnosticul final, stadializeaza cancerul si ofera tratament.

In timpul examinarii propriu-zise, medicul va examina prin inspectie intreaga cavitate bucala, fiind atent la multe structuri precum gingiile, limba, buzele, interiorul obrajilor, palatul dur si palatul moale, amigdale etc.

Medicul poate de asemenea palpa structurile pentru a simti relieful anumitor leziuni. Acesta va folosi initial lumina naturala, dupa care lumini speciale si dispozitive de amplificare a imaginii, pentru a vizualiza mai in detaliu anumite leziuni. Se pot de asemenea face fotografii ale leziunilor, pentru a le mentine evidenta.

De regula, un examen de tip screening dureaza mai putin de 5 minute.

Leziunile pe care le cauta medicul includ leziuni vizibile cu ochiul liber, leziuni palpabile si leziuni evidentiate prin coloratii/lumina speciala.

La examinarea vizuala, medicul poate identifica zone de leucoplachie (zone albe, indurate) si eritroplachie (zone rosiatice) pe mucoasa bucala. In timpul palparii, medicul va utiliza varful degetelor pentru a identifica orice nodul sau regiune inflamata sau indurata.

Multi medici utilizeaza instrumente de screening atunci cand fac examinarea, unul dintre ele fiind colorantul albastru pe baza de toluidina.

Orice leziune de tesut anormal se va colora cu ajutorul acestuia, zonele ce raman necolorate fiind considerate sanatoase. Exista si lumini speciale ce ajuta la identificarea tesutului anormal din cavitatea bucala. Pentru a folosi luminile, medicul va va ruga sa va clatiti gura cu o apa de gura fluorescenta, dupa care vor lumina interiorul gurii. Tesutul anormal va aparea alb, luminos.

Rezultate

Metodele de screening cauta semne ale cancerului, insa nu sunt suficiente pentru a stabili diagnosticul. Astfel, dupa un examen de tip screening pentru cancerul oral, medicul va concluziona daca exista sau nu leziuni suspecte ce trebuie investigate mai departe.

Daca exista leziuni suspecte, veti fi recomandat unui medic oncolog. Acesta va face teste pentru stabilirea diagnosticului final, precum:

• Teste imagistice: teste imagistice complete ale cavitatii bucale si ale gatului, pentru a vizualiza tumora/alte structuri anormale

• Citologie. Medicul colecteaza celule superficiale din cavitatea bucala, cu ajutorul unui betisor special, celule ce sunt apoi analizate la microscop. Medicul de laborator poate concluziona daca celulele prelevate sunt sau nu maligne

• Biopsia: o portiune mica de tesut este rezecata din mucoasa tesutului anormal, pentru a fi examinata la microscop

Medicul va recomanda si consulturi ulterioare, pentru a urmari modul in care se modifica leziunea in timp.

Rezultatele testelor va vor fi trimise si explicate de catre medic cat de curand este posibil.

Cand ar trebui sa merg la medic

Daca dezvoltati durere la nivelul cavitatii orale sau observati orice fel de leziune, apelati la ajutor medical/stomatologic cat mai curand. Identificarea precoce a leziunilor precanceroase este esentiala, astfel ca nu asteptati si nu amanati vizita la medic, in special cand deja exista simptome.

Daca nu aveti semne sau simptome de niciun fel, intrebati-va medicul care este perioada de timp la care trebuie sa faceti un astfel de examen de tip screening. Acestea se realizeaza de regula rar, o data la 2 ani sau mai rar.

Autoexaminare

Desi autoexaminarea facuta de catre pacient acasa nu inlocuieste un examen complet realizat de catre medic, medicii recomanda si aceste mici examinari proprii, pentru a identifica leziunile cat mai precoce.

Iata cateva sfaturi pentru a va examina singur cavitatea bucala, acasa:

• Priviti-va in oglinda si cautati orice modificari recente, precum tumefieri, iritatii, alunite, locuri dureroase la atingere
• Palpati-va usor mandibula si gatul, incercand sa gasiti orice zona de asimetrie sau tumefiere
• Departati-va fiecare buza de dinti, examinand si buza interioara, cautand zone decolorate sau reliefate
• Priviti-va, cu ajutorul unei lumini, interiorul fiecarui obraz, cautand zone albe sau rosiatice. Palpati usor cu degetul intreaga suprafata a obrazului
• Palpati-va gingiile si limba, cautand zone dureroase si tumefiate
• Atingeti-va cu limba palatul dur, cautand orice modificare
• Aplecati-va capul pe spate, cu gura deschisa, si cautati decoloratii sau ulcere ale mucoasei bucale

Daca observati modificari la nivelul gatului, acesta poate fi semn al unui cancer oral avansat, cu invazie si/sau metastaze in regiunea gatului. Notati-va orice intrebari aveti pentru medicul la care urmeaza sa mergeti la consult.

Concluzie

Cancerul oral este un cancer comun, putand afecta diverse structuri de la nivelul cavitatii bucale si nu numai. Fiind frecvent si cu mortalitate ridicata, cea mai buna metoda de preventie si de tratament o reprezinta realizarea examinarilor de tip screening.

Cu ajutorul testelor de screening realizate de catre medici, un eventual cancer va fi identificat precoce, iar tratamentul va fi instaurat cat mai repede, inainte ca boala sa fie avansata si nevindecabila.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre frecventa acestor teste si cand ar trebui sa incepeti sa le faceti.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/21056-oral-cancer-screening
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/oral-cancer-screening/about/pac-20394802


Citeste si despre:

Cancerul de piele sau melanomul Cancerul ovarian Cancerul pulmonar Cancerul de colon si fumatul Teste care te ajuta sa afli daca esti predispus sa dezvolti cancer Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Boala Crohn - inflamatia colonului Cancere fara simptome Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Cand devine sindromul de realimentare o afectiune letala? Cancerul oral
Cere sfatul medicului ×