Cauzele si tratamentul venectaziilor

Actualizat: 07 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Venectaziile reprezinta vene mici si deteriorate ce sunt vizibile pe suprafata picioarelor, dar si a fetei. De cele mai multe ori, acestea nu sunt dureroase sau daunatoare, dar persoanele ce le au doresc sa le trateze din motive cosmetice.

Venectaziile pot fi albastre, violet sau rosii si pot avea aspecte diferite, de la linii subtiri la formatiuni asemanatoare panzei de paianjen. Exista anumite tratamente care promit eliminarea venectaziile sau reducerea aspectului produs de acestea. In acest articol sunt prezentate cauzele venectaziilor, modul prin care trebuie diferentiate de venele varicoase, dar si optiunile de tratament si de prevenire.

Cauze si factori de risc

Venele au rolul important de a transporta sangele inapoi catre inima. Mecanismul de transport al sangelui se realizeaza printr-un sistem de valve unidirectionale. Cand aceste valve sunt deteriorate sau slabite, sangele nu se mai deplaseaza corect si se poate acumula la nivelul venelor in cantitati mai mari, producand venectazii. Acest lucru se intampla mai ales in cazul venectaziilor de la nivelul picioarelor.

Venectaziile de la nivelul fetei sunt adesea rezultatul unor rupturi ale vaselor mici de sange. Expunerea la soare si presiunea crescuta a sangelui din aceste vase sunt factori ce pot avea acest efect.

Factorii care pot creste riscul unei persoane de a dezvolta venectazii

Factorii genetici – pana la 90% din persoanele cu venectazii au un istoric familial cu aceasta afectiune;

Sarcina – din cauza sarcinii se realizeaza o presiune mai mare asupra picioarelor si venelor de la acest nivel. Unele femei observa ca venectaziile dispar dupa sarcina, dar exista si cazuri in care acestea devin permanente;

Sexul feminin – femeile sunt afectate mult mai frecvent decat barbatii;

Varsta inaintata – venele devin mult mai fragile odata cu inaintarea in varsta;

Supraponderabilitatea – greutatea suplimentara a corpului poate duce la un stres in plus asupra venelor de la nivelul picioarelor;

Factorii hormonali – pilulele contraceptive si tratamentele hormonale pentru menopauza modifica nivelul de estrogen din organism, acest hormon afectand vasele de sange;

Statutul prelungit in picioare – statul in picioare pentru perioade lungi de timp poate avea ca efect suprasolicitarea vaselor de sange de la nivelul picioarelor si slabirea lor;

Cresterea presiunii de la nivelul vaselor de sange ale fetei – tusea, stranutul, varsaturile si actul nasterii pot duce la afectarea vaselor de sange de la nivelul fetei;

Expunerea la soare – razele ultraviolete pot deteriora pielea si pot provoca venectazii la nivelul fetei.

Diferenta dintre venectazii si vene varicoase

Venectaziile si venele varicoase sunt forme ale unei afectiuni numite insuficienta venoasa. Totusi cele doua probleme se caracterizeaza prin anumite semne si simptome diferite.
Venectaziile au, de obicei, aspectul unor linii mici si subtiri care pot fi plane sau usor iesite in relief. Acestea sunt albastre, rosii sau violete si pot provoca un mic disconfort. Totusi, de cele mai multe ori, venectaziile sunt nedureroase.

Venele varicoase, numite si varice, sunt mult mai mari si mai profunde decat venectaziile. In functie de gravitatea lor, venele varicoase pot provoca o varietate de simptome, precum:

- durere;
- prurit
- sangerare;
- inflamarea picioarelor sau gleznelor;
- senzatie de picioare grele.

Optiuni de tratament

Desi, in general, venectaziile sunt inofensive si provoaca doar un minim de disconfort, unele persoane pot dori se le trateze sau sa le indeparteze din motive estetice. Astfel, exista mai multe optiuni de tratament:

Ciorapi compresivi

Purtarea de ciorapi compresivi realizeaza presiune asupra venelor de la nivelul picioarelor. Aceasta presiune poate ajuta la ameliorarea fluxului sanguin si la prevenirea aparitiei de noi venectazii sau varice. Ciorapii compresivi pot, de asemenea, sa ajute la ameliorarea edemului de la nivelul picioarelor si la scaderea riscului de formare a cheagurilor de sange.

Exista mai multe tipuri de ciorapi compresivi, presiunea pe care acestia o exercita putand sa difere. Ciorapii compresivi pot avea diferite forme, precum:
Ciorapi compresivi de tip pantalon;
Ciorap compresiv monocolant;
Ciorapi compresivi pana la genunchi;
Ciorapi compresivi de coapsa.

Exista si modele de ciorapi ce asigura o presiune foarte mare asupra picioarelor, dar acestea sunt disponibile doar cu prescriptie medicala. De multe ori, aceste tipuri nu sunt indicate pentru anumite grupe de persoane, precum cele cu insuficienta cardiaca sau alte tulburari de sanatate a inimii.

Scleroterapia

Scleroterapia implica injectarea unei substante iritante direct in vena afectata. Cand peretii venei intra in contact cu aceasta substanta se inflameaza si blocheaza fluxul sanguin. Ulterior, are loc transformarea sa in tesut cicatricial, urmata de eliminare.
Aceasta procedura nu este intotdeauna eficace din prima incercare, fiind necesare mai multe sedinte de tratament pentru a obtine rezultatele dorite. Exista si terapii asemanatoare ce presupun injectarea altor substante in vas, determinand estomparea venectaziilor odata cu trecerea timpului.

Dupa realizarea interventiilor pentru scleroterapie, medicul poate indica purtarea unor ciorapi compresivi pentru cateva zile sau chiar saptamani. Pot trece chiar si peste sase saptamani pana ca rezultatele dorite sa apara.

Tratament cu laser

Medicii pot folosi tratamentul cu laser pentru a trata venectaziile ce sunt mai mici de trei milimetri si aproape de suprafata pielii. Laserul reprezinta un fascicul de lumina foarte puternic care determina coagularea vasului de sange afectat si disparitia acestuia.

Acest tip de tratament este mai putin invaziv decat scleroterapia, deoarece nu presupune injectarea de substante straine in organism.
Exista si terapie cu laser endovenoasa, aceasta fiind o procedura mai moderna pentru tratarea venectaziilor si varicelor de dimensiuni mici. Interventia presupune realizarea unei incizii de dimensiuni mici la nivelul vasului lezat si apoi introducerea in el a unui laser special. Acest dispozitiv aplica caldura direct la nivelul venei si o face sa cedeze si sa se inchida complet. Poate dura de la cateva luni pana la un an pentru a se vedea rezultatele dorite.

Chirurgia

Interventiile chirurgicale nu sunt folosite, de obicei, in cazul venectaziilor, deoarece acestea raspund bine la tratamentele mai putin invazive descrise mai sus. Chirurgia este utilizata frecvent in cazul venelor varicoase de dimensiuni mai mari.

Prevenire

Anumite schimbari ale stilului de viata pot ajuta la prevenirea aparitiei de venectazii noi sau la oprirea evolutiei celor deja existente. Metodele de prevenire includ:

Utilizarea protectiei solare – aplicarea de protectie solara in fiecare zi poate ajuta la prevenirea venectaziilor de la nivelul fetei. Se indica folosirea de palarii atunci cand trebuie petrecut mult timp in aer liber, iar soarele este puternic;

Mentinerea greutatii corporale in limite normale – pierderea kilogramelor suplimentare reduce presiunea de la nivelul picioarelor si permite circulatia optima a sangelui;

Utilizarea de ciorapi compresivi – daca in familie exista cazuri de varice sau venectazii, ciorapii compresivi pot reprezenta o metoda profilactica foarte buna;

Evitarea mentinerii unei pozitii pentru timp indelungat - se recomanda sa nu se petreaca timp prelungit in picioare sau stand pe scaun. Astfel, se indica miscare la fiecare 30 de minute;

Evitarea hainelor stramte – imbracamintea care este prea mulata poate reduce fluxul sanguin si poate creste riscul aparitiei venectaziilor;

Evitarea utilizarii excesive a bailor fierbinti si a saunelor – caldura excesiva poate duce la dilatarea venelor si la formarea de venectazii;

Limitarea consumului de alcool – alcoolul poate duce la spargerea venelor de la nivelul fetei;

Practicarea regulata de exercitii fizice – activitatea fizica imbunatateste circulatia si ajuta la prevenirea formarii de venectazii si varice.

Bibliografie:

Mujadzic, M., et al. (2015). A novel approach for the treatment of spider veins. https://academic.oup.com/asj/article/35/7/NP221/2589167
Piazza, G. (2014). Varicose veins. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.113.008331
Spider veins. (n.d.). https://www.asds.net/Skin-Experts/Skin-Conditions/Spider-Veins
van Rij, A. M., et al. (2008). Obesity and impaired venous function.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1078588408000464


Citeste si despre:

Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Venele Varicocelul - dilatatia venelor spermatice Cum poate fi prevenita formarea venelor varicoase Sindromul de vena cava superioara - simptome si optiuni de tratament Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Anatomia inimii - arterele si venele Clasificarea venelor varicoase De ce avem doi plamani dar o singura inima? Divortul si stresul la copii Factorul V Leiden
Cere sfatul medicului ×