Calatoriile si riscul de tromboembolism venos (TEV)

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Inca din 1950, se stie ca tromboembolismul venos sau formarea cheagurilor de sange sunt favorizate de calatoriile indelungate1, mai exact la cele cu durata de peste 4 ore, fie ca sunt cu avionul, masina, trenul sau vaporul.

In prezent, statisticile disponibile spun ca in fiecare an, peste 300 de milioane de oameni care zboara cu avionul mai mult de 4 ore trec printr-un risc.

De asemenea, dintre toate mijloacele de calatorie, studiile arata ca cele cu avionul prezinta un risc mai mare de 2-4 ori de aparitie a TVP2.

Spre deosebire de celelalte tipuri de calatorii (cu masina, de exemplu), unde riscul este provocat doar de mobilitatea redusa, in cazul celor cu avionul vorbim de unul in plus, cauzat de mediul din interiorul acestuia.

Cu cat sunt prezenti mai multi factori de risc, cu atat este mai probabil sa apara cheaguri de sange sau TEV. Este important sa stiti ca riscul exista si o perioada dupa incheierea calatoriei1 (1-2 saptamani dupa, in cazul calatoriei cu avionul)2.

Printre cei mai importanti factori de risc se numara: varsta (incepand cu peste 40 de ani), greutatea corporala mare (obezitatea), daca ati avut recent o internare in spital, o interventie chirurgicala sau un traumatism, daca ati avut cheaguri de sange, daca sunteti insarcinata sau urmati tratamente hormonale, daca aveti alte afectiuni medicale etc1.

Daca stiti ca aveti risc de tromboza venoasa profunda (TVP), vorbiti cu medicul inainte de a calatori, pentru ca acesta sa evalueze daca este necesar sa va prescrie un medicament preventiv. Informati-va cu privire la cei mai frecventi factori de risc dintr-o sursa sigura si completa, cum ar fi, de exemplu www.despretromboza.ro.

Cum putem preveni TEV in calatorii?

Iata cele mai la indemana sfaturi de urmat in timpul calatoriei, daca suferiti de TVP sau prezentati risc pentru aceasta afectiune:
1. Purtati ciorapi compresivi1 in timpul calatoriilor lungi cu avionul sau masina (care depasesc 4 ore), deoarece pot reduce semnificativ riscul de TVP, precum si umflarea picioarelor.

Pentru a oferi rezultatele dorite, este necesar sa va luati masura potrivita de ciorapi. Presiunea recomandata este de 15–30 mm Hg pe glezna2. Nu folositi ciorapi compresivi daca nu aveti niciun risc de TVP1.

2. Nu amanati pe ultimul moment cumparaturile: medicamente, ciorapi compresivi3 sau alte lucruri necesare.

3. Purtati haine largi, confortabile.

4. Nu uitati sa va luati medicamentele prescrise de medic pentru preventia sau tratarea acestei afectiuni.

5. Faceti exercitii1, deoarece mobilitatea are un rol important in diminuarea riscului de TVP.

• Plimbari scurte si frecvente prin cabina, daca mergeti cu avionul;
• Miscati picioarele frecvent;
• Exersati muschii gambelor pentru a imbunatati circulatia sangelui;
• Daca mergeti cu masina si ati stat jos mult timp, luati o pauza, opriti masina, intindeti-va picioarele, ridicati-va in picioare. Un exercitiu de luat in seama – intindeti picioarele inainte si flexati gleznele, tragand varfurile degetelor spre corp;
• Intinderi in scaun: mainile sus, miscati umerii;
• Strangeti fesierii;
• Rotiti-va capul;
• Aplecati-va in fata, daca aveti spatiu;
• Ridicati picioarele, alternativ, de pe podea, si rotiti-le de cate 10 ori in ambele directii.

6. Daca mergeti cu avionul, alegeti locul apropiat de culoar, pentru a va fi mai usor sa iesiti sa faceti miscare.

7. Beti multa apa, pentru a va mentine hidratati.

8. Nu consumati alcool si nu luati somnifere.

Calatoriile reprezinta un factor favorizant pentru aparitia cheagurilor de sange sau a TVP, de aceea mijlocele de preventie a instalarii acestora sunt esentiale. Adesea, sfaturile urmate la timp sunt mai usor de efectuat decat lupta cu consecintele.

Pentru toate informatiile cu privire la afectiunile asociate trombozei, tromboembolismului venos, trombozei venoase profunde si embolismului pulmonar, vizitati www.despretromboza.ro.


1. https://www.medscape.com/viewarticle/817638
2. https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/the-pre-travel-consultation/deep-vein-thrombosis-pulmonary-embolism
3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD001484.pub3/full

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Riscul de tromboza asociat cancerului Beneficiile renuntarii la fumat Menopauza Efectele cardiovasculare ale medicamentelor psihotrope Ulcerul de gamba Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Boala somnului sau tripanosomiaza africana: cauze, simptome si tratament Diareea calatorului Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva Ulcerele venoase Hipotensiunea ortostatica