Interventiile nechirurgicale ale aortei au un risc mai mic de paralizie decat cele chirurgicale

Publicat: 13 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Conform unor studii recente, tratamentul nechirurgical care utilizeaza stenturile in interventiile reparatorii ale aortei toracice a oferit pacientilor un risc mai mic de paraplegie si rate de morbiditate si mortalitate mai scazute comparativ cu interventia chirurgicala. In timpul interventiei chirurgicale pacientul este supus unui risc crescut de paraplegie pentru ca aorta toracica este pensata astfel incat fluxul sanguin catre coloana vertebrala este intrerupt. Tratamentul interventional radiologic nu intrerupe fluxul sanguin pentru ca endogrefa este avansata in interiorul arterei si se utilizeaza imaginile pentru ghidarea acesteia de la nivelul arterei femurale pana la locatia exacta a aortei unde este implantata pentru a crea un nou perete interior al acesteia.
Studiul a fost realizat la Londra si a fost efectuat pe un lot de 190 pacienti dintr-o baza de date prospectiva creata intre anii 1997 si 2006. Toti pacientii sufereau afectiuni ale aortei toracice: anevrisme degenerative, disectii, ulceratii, etc.
Un alt studiu realizat la un centru pentru traume majore din Canada a fost efectuat pe un lot de pacienti cara nu aveau o boala subiacenta insa suferisera o leziune violenta amenintatoare de viata in regiunea toracica a aortei. Pentru ca pacientii nu aveau patologie subiacenta a fost clar ca in acest grup evenimentele adverse nu se datorau bolii de fond, acestea putand fi atribuite procedurii.
In ambele studii datele sugereaza faptul ca tratamentul interventional a reprezentat o optiune importanta de luat in calcul si acesta ar trebui sa fie pe viitor tratamentul de electie.


Citeste si despre:

Imunizarea - este mai simplu sa prevenim decat sa vindecam Diareea la copiii mai mici de 11 ani Ciocolata neagra, mai benefica pentru vedere decat morcovul Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima 8 beneficii uimitoare pentru sanatate ale complexului de vitamine B De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Nostalgia: dulcea reamintire Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Dieta restrictiva caloric Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Diabetul zaharat si riscul de cancer