Conform unor studii recente, tratamentul nechirurgical care utilizeaza stenturile in interventiile reparatorii ale aortei toracice a oferit pacientilor un risc mai mic de paraplegie si rate de morbiditate si mortalitate mai scazute comparativ cu interventia chirurgicala. In timpul interventiei chirurgicale pacientul este supus unui risc crescut de paraplegie pentru ca aorta toracica este pensata astfel incat fluxul sanguin catre coloana vertebrala este intrerupt. Tratamentul interventional radiologic nu intrerupe fluxul sanguin pentru ca endogrefa este avansata in interiorul arterei si se utilizeaza imaginile pentru ghidarea acesteia de la nivelul arterei femurale pana la locatia exacta a aortei unde este implantata pentru a crea un nou perete interior al acesteia.
Studiul a fost realizat la Londra si a fost efectuat pe un lot de 190 pacienti dintr-o baza de date prospectiva creata intre anii 1997 si 2006. Toti pacientii sufereau afectiuni ale aortei toracice: anevrisme degenerative, disectii, ulceratii, etc.
Un alt studiu realizat la un centru pentru traume majore din Canada a fost efectuat pe un lot de pacienti cara nu aveau o boala subiacenta insa suferisera o leziune violenta amenintatoare de viata in regiunea toracica a aortei. Pentru ca pacientii nu aveau patologie subiacenta a fost clar ca in acest grup evenimentele adverse nu se datorau bolii de fond, acestea putand fi atribuite procedurii.
In ambele studii datele sugereaza faptul ca tratamentul interventional a reprezentat o optiune importanta de luat in calcul si acesta ar trebui sa fie pe viitor tratamentul de electie.