In angina stabila tratamentul interventional nu este superior celui medical

Publicat: 21 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Rezultatele cercetarilor din anii precedenti au aratat ca la pacientii cu angina pectorala stabila, terapia interventionala de revascularizare nu este superioara tratamentului medical.
Studiile respective au evaluat insa doar angioplastia cu balon si nu alternativa mai moderna a ei si anume angioplastia cu stent.
In cadrul studiului COURAGE, efectuat pe un lot de pacienti cu angina pectorala stabila, tratamentul interventional de revascularizare cu stent a fost comparat cu terapia maximala medicala.
Lotul de 2287 pacienti a fost impartit la intamplare in doua grupuri catre cele doua tipuri de tratament (interventional sau medical) si au fost urmariti in medie pe o perioada de aproximativ 4,6 ani.
Obiectivele primare ale studiului au fost mortalitatea de orice cauza si infarctul miocardic non-fatal. Intre cele doua grupuri nu s-au inregistrat diferente semnificaticve statistic nici in privinta celor doua obiective primare (mortalitate + infarct miocardic) nici in ceea ce priveste obiectivele combinate (mortalitate + infarct miocardic + accident vascular cerebral).
In concluzie, terapia interventionala in cazul anginei pectorale stabile nu aduce beneficii suplimentare fata de tratamentul medical.



Citeste si despre:

Hipoxia cerebrala sau privarea de oxigen a creierului Diagnosticul diferential si tratamentul in angina pectorala instabila Astmul sever acut sau status asthmaticus poate fi letal! Care este tratamentul de urgenta Tipuri de ablatie cardiaca si tratamentul acestora 6 simptome comune ale osteoartritei si tratamentul lor Cand si cui ii este indicata coronarografia? Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Guta - cauze, simptome, tratament Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale Ce nu stiai despre tratamentul de canal Hematomielia poate duce la paralizie daca nu este tratata la timp Ce este si cum se manifesta anemia aplastica? Sarcomul Ewing: cauze, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×