2 Aprilie - Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Actualizat: 01 Aprilie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Autismul NU este o boala RARA!
Autismul NU este o boala psihica, ci o tulburare neurobiologica!

Natiunile Unite au declarat in decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, fiind sarbatorita anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza si coagula eforturile mondiale de promovare unei mai bune intelegeri a autismului si de a creste nivelul de constientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

Cand parintii afla ca au un copil autist, majoritatea si-ar dori ca problema sa dispara in mod magic. Este important pentru familie sa depaseasca durerea si socul si sa faca fata situatiei, sperand la un viitor cat mai bun pentru copilul lor. Astazi, mai mult decat inainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinatie intre interventia timpurie, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia ajuta la cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala. Interventiile speciale si programele educationale pot mari capacitatea lor de a invata, comunica si relationa cu altii, in timp ce se reduc severitatea si frecventa comportamentelor nedorite.

Diagnosticat la timp si avand parte de interventie timpurie, copilul cu autism are o sansa sa se poata integra in societate, sa poata invata in scoli normale (poate zambi, poate vorbi). Boala lui nu dispare dupa 18 ani, dar nici nu se transforma automat intr-o afectiune de tip psihoza-schizofrenie. Nu lasati sa fie incadrati in acest mod! in Romania, persoanelor diagnosticate cu autism nu le mai este recunoscuta boala dupa implinirea varstei de 18 ani si nu mai primesc niciun ajutor.

Haideti sa ne uitam altfel in jurul nostru, haideti sa indrumam parintii catre specialistii in domeniu si catre asociatiile care ii pot ajuta! Haideti sa parcurgem informatiile existente despre aceasta boala si sa incercam sa ii intelegem! Persoanele cu autism sigur incearca sa ne inteleaga pe noi. Haideti sa facem asa incat sa nu mai existe acest superficial EI si NOI.

„2 aprilie - Ziua Internationala de Constientizare a Autismului - reprezinta un prilej sa amintim opiniei publice ca exista persoane cu Tulburari din Spectrul Autismului (TSA) si sa aducem in prim plan problemele cu care se confrunta aceste persoane, cum ar fi: diagnosticarea deficitara a copiilor din lipsa personalului pregatit, nediagnosticarea adultilor si gravele erori ce deriva de aici, nerespectarea legislatiei privind accesul la educatie, prin excluziune si/sau din lipsa oportunitatilor pentru tineri si adulti, nerespectarea legislatiei privind accesul la servicii sociale si medicale prin marginalizare si/sau lipsa personalului pregatit sa comunice cu aceste persoane. Credem ca este timpul ca ignoranta sa dispara, iar cei ce decid sa-si aminteasca de existenta noastra, iar propunerea facuta de noi recent, accea de elaborare a unei strategii nationale privind autismul sa devina realitate. Este motivul pentru care dorim o intalnire a tuturor organizatiilor care se acupa de persoane cu TSA, un forum al acestora cu participarea tuturor celor implicati, pentru a putea puncta nevoia acestei strategii” a declarat Georgeta Crisu, presedinte al ANCAAR (Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania).

Cu cat mai repede un copil incepe sa primeasca ajutor, cu atat mai mare este posibilitatea de a invata. Mai mult, deoarece creierul unui copil este in dezvoltare, specialistii cred ca interventia timpurie ofera copilului cea mai buna sansa pentru a-si dezvolta potentialul maxim. Copiii cu autism sunt rar diagnosticati inainte de 3-4 ani!

Cum diagnosticam? Privim cu atentie copii si, daca au urmatoarele manifestari comportamentale, ii indreptam spre specialist:
• atasament straniu pentru obiecte
• se joaca indelungat in mod bizar
• plang, rad sau manifesta nelinisti din motive neclare
• impotrivirea la atingerile sociale (imbratisari)
• dificultati de interactiune cu alte persoane
• gesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) si/sau miscari stereotipe (agitarea mainilor, saritul, mersul pe varfuri)
• lipsa intrebarilor (pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce ii inconjoara)
• neputinta de a se orienta cand e strigat pe nume, de a copia miscarile altor persoane, de a arata obiecte altor persoane
• contact vizual redus sau inexistent
• vorbire saraca, limbaj redus
• baietii sunt pasibili de 4 ori mai mult la autism decat fetele

Nu exista o statistica oficiala in Romania privind incidenta/prevalenta autismului. Statisticile din Statele Unite ale Americii arata o crestere a numarului de cazuri de pana la 1/100 de copii.

In Romania, copiii care sunt diagnosticati cu autism, dar dupa majorat sunt incadrati la „Afectiuni psihice”, la categoria „psihoze” (iar inainte de 18 ani sunt incadrati la „Tulburari psihice” - conform “Criteriilor generale medico-psihosociale de identificare si incadrare a copiilor (0-18 ani) cu deficiente si handicap (dizabilitati). Autismul nu este o boala psihica, ci o tulburare neurobiologica!

In Romania este imperios necesara o strategie nationala pentru autism, o abordare integrata a TSA cu stabilirea si respectarea atributiilor institutiilor statului, de profesionisti si paraprofesionisti bine pregatiti si cu roluri bine stabilite si de adoptarea unei legi a autismului dupa modelul american, in care sa se stipuleze metodele de identificare ale persoanelor cu autism, cum se intervine si in ce consta tratamentul timpuriu, existenta unor programe pentru adultii cu autism si prezentarea unor oportunitati sociale pentru dezvoltarea si asigurarea viitorului acestora.
Uitati-va in jur si nu uitati – depinde de NOI toti sa schimbam vieti!


Citeste si despre:

Lucruri mai putin cunoscute despre ciocolata Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere Autismul si remediile florale Bach 580 de specialisti au fost formati in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism Autismul - Investigatii si testari Autismul Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Primele semne ale autismului Semnele autismului in timpul sarcinii Ce este si cum se manifesta autismul virtual? Pesticidele pot creste riscul de autism? Ghid practic de terapie in autism Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism