Ziua Mondiala a Psoriazisului

Actualizat: 29 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, Asociatia Medicala Romana a organizat o conferinta de presa dedicata acestei afectiuni, in care renumiti medici specialisti dermatologi au atras atentia asupra cauzelor, factorilor declansatori, dar si asupra impactului pe care psoriazisul il are asupra bolnavilor la nivel fizic, emotional si social.

La eveniment au fost prezenti atat medici specialisti din toata tara – G-ral (r) Prof. Dr. Ioan Nedelcu, Prof. Dr. Constantin Ionescu – Targoviste, Dr. Valentin Pop, Prof. Dr. Virgil Feier, Prof. Dr. Rodica Cosgarea, Prof. Dr. Alexandru Tataru, Prof. Dr. Alexandru Oanta, Prof. Dr. George Sorin iplica, Prof. Dr. Caius Solovan, Conf. Dr. Laura Solovastru, Conf. Dr. Silviu Morariu, Conf. Virgil Patrascu, Conf. Dr. Floare Sarac, Dr. Gheorghe Nicola, Dr. Ilarie Brihan, Dr. Magda Constantin, cat si reprezentanti din partea Asociatiei Bolnavilor Psoriazis – D-na Rozalia Lapadat, care au vorbit celor prezenti despre presiunile sociale la care sunt suspusi bolnavii de psoriazis si despre cele mai noi metode de tratament.

Tratamentul in psoriazis este unul complex si de durata, presupune atat medicatie cat si o ingrijire atenta, suport din partea familiei si a prietenilor pacientului afectat de psoriazis. Se recomanda inclusiv rolul unui psiholog care sa-l invete pe pacient cum sa-si rezolve situatiile conflictuale si cum sa evite stresul. Psoriazisul nu este contagios, dar este neplacut. Ganditi-va ca in primul contact pe care il ai cu cineva vezi infatisarea, pielea, si sunt multi cei care vazand aceste scuame, au o retinere, o teama. O persoana cu psoriazis respinsa de partener sau izolata de colegii de serviciu intra intr-un cerc vicios. Aceste leziuni care se vad aduc un cortegiu de suferinte psihice care fac ca pacientul cu psoriazis sa-si piarda frecvent stima de sine. Pe de alta parte, stresul declanseaza alte suferinte si toate acestea il vor face mult mai putin apt de competitie” declara Profesor Doctor Ioan Nedelcu.

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica ce presupune existenta unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp si in zonele de extensie (coate si genunchi). In lume, exista peste 125 de milioane de bolnavi de psoriazis, iar in Romania 500.000 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala. Desi cei mai multi pacienti prezinta forme usoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate sau severe, determinand un puternic disconfort fizic si un stress psiho-social sever ce are in final un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului. Desi cauzele aparitiei acestei afectiuni nu sunt pe deplin elucidate, de-a lungul timpului s-au observat o serie de factori care conduc la declansarea bolii - stresul (starile conflictuale, depresia), traumatismele, factorii ambientali (clima rece si uscata), infectiile si chiar anumite medicamente.

Tratamentul in formele usoare de psoriazis consta in aplicarea unor unguente pe zonele afectate. Pentru cazurile severe exista un tratament modern – terapia biologica injectabila, ce actioneaza la nivel imunologic, intrerupand astfel lantul de evenimente care provoaca si intretin eruptia de pe piele. Din octombrie 2008, si pacientii din Romania pot beneficia in mod gratuit de acest tratament, daca sunt asigurati medical.

Ziua Mondiala a Psoriazisului
Conceputa in 2003 de pacienti pentru pacienti, Ziua Mondiala a Psoriazisului reuneste anual eforturile asociatiilor acestora de a semnala tuturor importanta acestei afectiuni, severitatea ei, impactul medical, economic si social implicit si de a imbunatati intelegerea acestei boli de catre forurile sanitare autorizate, pacienti si comunitatea medicala.

Ziua Mondiala a Psoriazisului isi propune realizarea catorva scopuri bine definite: sprijinirea pacientilor de pretutindeni pentru a-si recunoaste si accepta mai usor boala; educarea publicului larg pentru a constientiza lipsa de contagiozitate a acestei afectiuni si indepartarea comportamentului discriminativ asupra acestor pacienti; sensibilizarea factorilor decizionali (guvern, casa de asigurari, medici) pentru a facilita accesul acestor bolnavi la terapiile moderne eficiente pentru psoriazis; furnizarea unei platforme – vocea pacientului prin care sa se faca auzite nevoile si dorintele acestuia.

Asociatia Medicala Romana
Asociatia Medicala Romana (AMR) a fost prima forma de asociere a medicilor din Romania, fondata in 1857 de catre Nicolae Kretzulescu, Gheorghe Polizu si Carol Davila. Educatia continua a medicilor si a pacientilor constituie si astazi o prioritate pentru AMR. Numeroase asociatii nationale medicale de profil sunt afiliate la AMR si desfasoara in comun actiuni ce vizeaza sanatatea generala a populatie: actiuni in sprijinul pacientului suferind de diabet zaharat dezvoltate de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si actiuni pentru depistarea precoce a cancerului de piele realizate sub egida Societatii Romane de Dermatologie.


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Astmul afecteaza din ce in ce mai multi oameni, dar poate fi controlat Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii Astm Osteoporoza, o problema majora de sanatate Astmul, afectiunea de care sufera 1 milion de romani! Simptomele pe care trebuie sa le cunoastem cu totii Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Sfaturi practice pentru cei ce sufera de psoriazis Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii Ce este psoriazisul sever? Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Vanzarea cabinetelor medicale EMC - medici de familie in Programul de diabet