7 simptome surprinzatoare ale astmului

Actualizat: 30 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Astmul bronsic este o afectiune care se manifesta prin dificulati de respiratie, senzatie de apasare in piept, respiratie suieratoare, sacadata.

Insa nu la toate persoanele afectiunea se manifesta la fel, simptomele fiind neobisnuite.

Tuse uscata

Unele persoane cu astm au doar un singur simptom: o tuse uscata. Tusea poate debuta pe timpul noptii si poate sa dureze toata ziua urmatoare. Uneori, la sfarsitul crizei de tuse, se poate elimina o sputa albicioasa. Tusea poate sa fie declansata de parul de animale, de praf sau de aerul rece.

Potrivit medicului Clifford Bassett, de la Centrul de Ingrijire al Persoanelor cu Astm din New York, tratamentul pentru acest tip de astm este acelasi ca si in cazul altor tipuri de astm: bronhodilatatori cu efect rapid si medicamente cu actiune de lunga durata.

Oftatul si cascatul

Manifestari precum oftatul si inspiratiile adanci pot parea inofensive. La fel este si in cazul cascatului. Insa daca oftezi, inspiri adanc, pentru ca ai senzatia ca te sufoci si casti in mod constant, poate fi un semn timpuriu, de astm.

De aceea, este indicat sa mergi la un control medical, singurul in masura sa determine cauzele care duc la aceste simptome. „Oftatul , de asemenea, poate fi asociat cu refluxul acid sau cu boala de reflux gastroesofagian“ explica dr Bassett, citat de everydayhealth.com

Tulburari ale somnului

Daca te trezesti des pe timpul noptii, ca sa tusesti sau din cauza ca simti ca nu mai poti sa respiri, poate fi un semn ca ai astm. De aceea, poti fi extrem de obosit pe timpul zilei. Oboseala extrema poate fi un alt simptom al acestei afectiuni respiratorii. Cel mai bine este sa mergi la un consult medical.

Respiratie rapida

De obicei, persoanele care au astm au o respiratie greoaie, din cauza faptului ca au mereu senzatia ca se sufoca. Insa exista si persoane la care boala se manifesta printr-o respiratie mai rapida decat in mod normal.

O respiratie alerta este atunci cand iei pauze mai mici de doua secunde intre doua respiratii, spun medicii. In cazul in care ai astfel de probleme, mergi la medic.

Retractiile

Acest simptom neobisnuit al astmului este intalnit cel mai frecvent la copii, insa poate aparea si la persoanele adulte. La fiecare respiratie, pielea si muschii de la baza gatului se retrag. Aceste retractii sunt un un semn sigur al astmului. In timpul crizei, de ajutor poate fi respiratia cu buze tuguiate.

Oboseala rapida

Daca esti o persoana activa, care face sport, si observi ca intr-un interval cuprins intre cinci si 20 de minute dupa exercitii ai respiratie suieratoare, iti strangi pieptul si simti ca nu ai suficient aer, atunci poate fi vorba despre astm.

Arsurile la stomac

Nu te-ai putea gandi ca arsurile la stomac sau refluxul gastro-esofagian pot indica prezenta astmului. Se crede ca o criza de astm poate duce la relaxarea sfincterului, ceea ce permite aparitia refluxului de acid.

Simptomele acestei boli nu sunt permanente, exista perioade in care bolnavul pare complet sanatos. Acest lucru nu inseamna insa ca te-ai vindecat, singurul in masura sa iti spuna acest lucru fiind medicul.


Citeste si despre:

Simptome surprinzatoare ale diabetului Beneficiile pentru sanatate ale cepei Afectiuni ale cavitatii bucale Top 9 lucruri surprinzator de bune Lucruri surprinzatoare care va pot imbolnavi Atacul de panica si tulburarea de panica Vitamina D - beneficii si riscuri Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Sughitul Dieta cu ananas reguli si beneficii Exacerbarile astmului Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Astmul bronsic si sarcina