Artrita genunchiului

Actualizat: 25 Octombrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Generalitati


Osteoartrita reprezinta un tip de artrita degenerativ, de „uzura”, care apare cel mai adesea la persoanele cu varsta peste 50 de ani sau mai mult, insa poate aparea si la persoanele mai tinere in functie de cat de „uzate” de-a lungul timpului au fost articulatiile .

In osteoartrita, cartilajul din articulatia genunchiului se distruge treptat. Pe masura ce cartilajul se uzeaza, spatiul protector dintre oase se micsoreaza. Acest lucru poate duce la fenomenul de frecare a oaselor intre ele, fapt ce determina un tablou clinic dureros, dar si la formarea de pinteni ososi durerosi.

Osteoartrita se dezvolta de obicei progresiv, iar durerea pe care o provoaca se inrautateste in timp.

Practic, osteoartrita reprezinta o boala degenerativa in care apare uzura progresiva a cartilajului articular.

Artrita reumatoida este o boala cronica, inflamatorie, in care sunt atacate articulatii multiple in tot corpul, in mod simetric, inclusiv articulatia genunchiului.

In artrita reumatoida membrana sinoviala care acopera articulatia genunchiului este afectata in diverse stadii de evolutie, ceea ce va conduce la durere si rigiditate la nivelul genunchiului. Artrita reumatoida este o boala autoimuna, deci sistemul imunitar isi ataca propriile tesuturi. Artrita reumatoida apare la o varsta mai tanara decat osteoartrita.

Artrita nu afecteaza numai articulatia, ci si structurile suportive precum ar fi muschii, tendoanele, ligamentele etc.

Artrita posttraumatica este o forma de artrita care se dezvolta ulterior unei leziuni la nivelul genunchiului. De exemplu, un os rupt poate deteriora suprafaa articulatiei si poate conduce la aparitia unei artrite la ani dupa traumatism. Injuriile ligamentare si afectarea meniscului pot provoca instabilitate si uzura suplimentara a articulatiei genunchiului care, in timp, poate duce la formarea artritei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze

Cauze

Osteoartrita poate fi cauzata de stresul excesiv asupra articulatiei, de exemplu leziuni repetate, o deformare sau greutatea excesiva.

De obicei sunt afectati pacientii de varsta mijlocie si batranii, insa leziunile pot aparea la orice varsta. O persoana tanara care dezvolta osteoartrita poate avea un menisc rupt netratat , sau chiar o fisura partiala sau alt tip de injurie.

Tablou clinic

Articulatia genunchiului afectata poate fi dureroasa si inflamata. In general, durere apare treptat, dei este posibila si aparitia brusca.
Articulaia poate deveni rigida i umflata, ceea ce face dificila indoirea si indreptarea genunchiului. Activitatea fizica poate provoca aparitia durerii.
Fragmentele libere de cartilaj si alte tesuturi pot interfera cu miscarea lina a articulatiilor. Genunchiul se poate „bloca” in timpul miscarilor de flexie sau de extensie, rupe chiar sau deermina aparitia unui zgomot denumit crepitus.

Multi oameni cu artrita observa dureri articulare crescute in perioadele cu temperaturi scazute si umiditate.

In cadrul artritei reumatoide poate sa apara o senzatie de durere si discomfort, rigiditate dimineata, care dureaza peste 30 minute si cedeaza cand pacientul incepe sa isi deruleze activitatile de peste zi. Aceasta se numeste redoare matinala si nu apare in bolile cu afectare de tip mecanic.

Diagnostic

Medicul va realiza o anamneza, examen fizic, examene paraclinice, precum analize de sange, radiografie etc.  Acestea sunt neceseare pe langa confirmarea diagnosticului,si pentru inlaturarea altor diagnostice secundare sau pentru a avea o imagine de ansamblu asupra starii de sanatate a pacientului.

In timpul examenului clinic, medicul curant va observa:

-Cresterea in volum a articulatiei, tegumente calde, eritematoase;
-Sensibilitate in jurul genunchiului;
-Gama de miscare pasiva si activa;
-Instabilitatea articulatiei;
-Prezenta de crepitus in cursul diverselor miscari;
-Durere atunci cand greutatea este plasata pe genunchi;
-Orice semne de lezare a muschilor, tendoanelor si ligamentelor din jurul genunchiului;
-Implicarea altor articulatii (sugerand posibilitatea unei artrite reumatoide).

Pe radiografie se evidentiaza in mod tipic pensarea spatiului articular. Radiografia genunchiului poate prezenta o ingustare a spatiului articular, modificari ale osului si formarea pintenilor ososi (osteofiti).
Uneori, poate fi necesara o scanare prin rezonanta magnetica (IRM) sau o tomografie computerizata (CT) pentru a determina starea osului si a tesuturilor moi ale genunchiului.

Analizele serologice pot ajuta la diagnosticul artritei reumatoide, dar vor fi necesare si alte teste.

Analiza lichidului articular poate fi de ajutor in diagnosticul unor tipuri de artrita.

Medicul poate folosi artroscopia pentru a vizualiza gradul de deteriorare al cartilajului, tendoanelor si ligamentelor si pentru a confirma diagnosticul, dar artroscopia este realizata de obicei numai daca se va face o procedura de reparare.

Tratament

Schimbarea stilului de viata este foarte importanta!!!

Scaderea in greutate poate sa ajute pacientii sa observe o ameliorare importanta a simptomatologiei.

Minimalizati activiatile care agraveaza durerea si care uzeaza articulatia, cum ar fi urcarea scarilor, mers in panta etc.

Trecerea de la activitati cu impact ridicat la activitati cu impact redus va pune mai putin stres pe genunchi.

Cel mai frecvent osteoartrita genunchiului este tratata cu analgezice, cu antiinflamatoare nesteroidiene si foarte important cu exercitii specifice in cadrul recuperarii medicale pentru a reda mobilitatea si a stabiliza articulatia genunchiului.

Artrita reumatoida a genunchiului necesita recuperare medicala si tratament specific prescris de catre doctorul curant.

La pacientii cu artrita a genunchiului, o articulatie sever deteriorata poate necesita inlocuirea cu o proteza de genunchi.

Din punct de vedere al tratamentului chirurgical, medicul il va putea recomanda in situatiile extreme sau care nu au alt remediu terapeutic( ex. posttraumatic) sau in diverse complicatii.

Bibliografie:

1.Orthoinfo.aaos.org. 2021. Arthritis of the Knee - OrthoInfo - AAOS. [online] Available at: 

2.WebMD. 2021. Osteoarthritis of the Knee (Degenerative Arthritis of the Knee). [online] Available at:

3.Mayoclinic.org. 2021. Osteoarthritis - Diagnosis and treatment - Mayo Clinic. [online] Available at:

4.Verywell Health. 2021. Arthritis of the Knee Joint: Symptoms, Causes, Diagnosis and Treatment. [online] Available at:

5.Mathew Levine, D., 2021. 6 Types of Arthritis that Affect the Knee. [online] Arthritis-health. Available at:

6.Cleveland Clinic. 2021. Post-Traumatic Arthritis: Causes, Symptoms & Treatment. [online] Available at:

7.Cdc.gov. 2021. Rheumatoid Arthritis (RA) | Arthritis | CDC. [online] Available at:

8.Imboden, J., Hellmann, D. and Stone, J., n.d. Current Diagnosis and Treatment in Rheumatology. pp.26-35,110-123.

9.Chauhan K, Jandu JS, Goyal A, et al. Rheumatoid Arthritis. [Updated 2021 Oct 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.


Citeste si despre:

Artrita Artrita reactiva Artroplastia totala de genunchi Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila Modalitati de a avea grija de genunchii dumneavoastra Un cadru unic pentru stomatologia sub anestezie generala sau sedare Artrita din bolile inflamatorii intestinale Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis Artrita psoriazica Artrita juvenila reumatoida Artrita reumatoida si viata sexuala