Sindromul intestinului iritabil este dat de un grup de simptome care apar impreuna, inclusiv dureri abdominale repetate si modificari inexplicabile ale scaunului, cum ar fi diareea si constipatia. Aceste simptome apar, de regula, fara semne vizibile de deteriorare sau afectare a tractului digestiv.
Posibili factori declansatori ai sindromului de colon iritabil
Motivele pentru care apare SII nu sunt clare, insa motivul cel mai invocat este stresul si stilul de viata. Pot exista si alti factori declansatori, cum ar fi afectarea dupa o infectie intestinala bacteriana sau parazitara (Giardia).
Intestinul este conectat la creier folosind semnale hormonale si nervoase care merg inainte si inapoi intre intestin si creier. Acestea afecteaza functia intestinala si simptomele. Nervii pot deveni mai activi in perioadele de stres, ceea ce poate face ca intestinele sa fie mai sensibile si sa se comprime sau sa se contracte mai mult.
Acest sindrom poate aparea la orice varsta, dar incepe in adolescenta sau la varsta adulta, unde este cel mai cel mai des intalnit si este de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati. Este mai putin probabil sa se dezvolte la adultii in varsta de peste 50 de ani.
Simptomele date de sindromul de colon iritabil
Durerea abdominala este de obicei difuza sau localizata in abdomenul inferior, de obicei neiradiata, colica, apasatoare sau cu senzatie de intepaturi, in general usoara sau moderata ca intensitate, cu o durata mai mica de doua ore, care se amelioreaza dupa defecare.
Debutul sau prezenta durerilor abdominale se asociaza de obicei cu nevoia de a defeca sau cu modificari ale frecventei sau consistentei miscarilor intestinale si, frecvent, pacientul asociaza debutul acesteia cu consumul unor alimente.
Tranzitul este afectat si se poate manifesta predominant cu diaree sau cu constipatie sau alternand diaree-constipatie.
Balonarea se dezvolta progresiv pe parcursul zilei, dand disconfort si dureri abdominale. Pot aparea frecvent: satietatea precoce dupa masa, greata, varsaturile si arsurile la stomac.
Senzatia de evacuare incompleta si prezenta mucusului in scaun, pot fi tot simptome ale sindromului de colon iritabil.
Cum se poate trata sindromul colonului iritabil?
Medicii pot trata sindromul intestinului iritabil recomandand modificari ale dietei si ale stilului de viata, dar si administrare de medicamente, probiotice si terapii pentru ameliorarea stresului.
Echilibrarea florei intestinale este principalul mecanism pentru a ameliora simptomele deranjante. In cazul celor care sufera de acest sindrom, echilibrul microorganismelor din intestin este alterat, crescand numarul de bacterii daunatoare in defavoarea celor benefice. Pentru evalua beneficiul unor micoorganisme ele trebuie evaluate prin studii clinice. Enterolactis Plus este singurul probiotic care contine o tulpina specifica din intestinul uman, Lactobacilus casei DG, patentata la Institutul Pasteur din Paris si este intens evaluata prin multiple studii clinice internationale. Produsul este usor tolerat de catre organism si duce la o multiplicarea eficienta a bacteriilor bune, deci flora intestinala se reface rapid. Pentru rezultate optime, se administreaza 1-2 capsule pe zi, pe stomacul gol, timp de 3 luni. Nu contine gluten si nici lactoza si este potrivit veganilor.
Intestinul – al doilea creier al omului. De ce este numit asa?
Intestinul are mai multi neuroni decat maduva spinarii si actioneaza independent de sistemul nervos central.
In afara profesionistilor din domeniul medical, putine persoane fac legatura intre intestin si creier, chiar daca acesta in ultimii ani este considerat ca fiind „al doilea creier”.
Acest creier „independent” din intestinele noastre si comunitatea sa microbiana complexa, ne influenteaza bunastarea generala.
Pentru medici este clar ca functia sistemului nostru digestiv depaseste cu mult simpla procesare a alimentelor pe care le consumam. Mai mult, medicii investigheaza daca ar putea fi utilizat pentru a trata bolile mintale sau ale sistemului imunitar. Cu cat dieta este mai diversificata, cu atat microbiomul este mai divers.
Milioane de microorganisme traiesc in intestinele noastre si lor „le plac” diferite alimente. Acestea sunt cheia digestiei, deoarece activitatea lor permite organismului nostru sa absoarba anumiti nutrienti din alimente.
Starea de bine este influentata de nivelul serotoninei din organism, iar acesta se estimeaza ca se gaseste in jur de 80% sau 90%, in tractul gastrointestinal. Serotonina este un neurotransmitator care afecteaza multe functii ale corpului, inclusiv peristaltismul intestinal. Ea este asociata cu multe tulburari psihice. Concentratia de serotonina poate fi redusa de stres si influenteaza starea de spirit, anxietatea si fericirea.
Mai multe studii au aratat dovezi ale diferentelor in microbiomul intestinal al pacientilor cu tulburari mintale, cum ar fi depresia. De aceea, o zona in curs de dezvoltare a cercetarii psihiatrice are de-a face cu prescriptia de „psihobiotice”: in esenta un cocktail probiotic de bacterii sanatoase, pentru a imbunatati sanatatea mintala.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.