Traieste fara anxietate, panica, fobii, stres sau depresie!

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cu totii ne ingrijoram, nu scapa nimeni de ingrijorare, deoarece pana la un punct, aceasta ne ajuta sa prevenim, sa anticipam eventualele probleme si sa fim mai bine pregatiti atunci cand ne confruntam cu ele.

Unii dintre noi dam dovada de “exces de zel” la capitolul ingrijorari. Zicala: “Ce e mult, strica” e valabila si in aceasta situatie, deoarece excesul de ingrijorare devine contraproductiv si, in loc sa ne pregateasca mai bine pentru confruntarea cu dificultatile vietii, devine o problema in sine, ne blocheaza, ne consuma din energie si astfel ajungem sa fim evitanti si foarte stresati.

Complicatiile ingrijorarii excesive

Pe fondul ingrijorarii excesive, anumite persoane manifesta atacuri de panica (frica intensa insotita de ameteala, palpitatii, senzatii de sufocare, senzatii de lesin etc.), fobii (frici puternice fata de diverse obiecte, fiinte, situatii), obsesii (ganduri, imaginii ciudate si involuntare care apar frecvent in minte ), si chiar depresie (reducerea semnificativa a capacitatii de a ne mai bucura de viata, oboseala accentuata, tristete etc.).

Cum ne tratam?

Anxietatea generalizata, atacurile de panica, fobiile, stresul si depresia sunt adevarate dureri sufletesti. Unii oameni suporta aceste dureri ani si ani de zile fara sa incerce o rezolvare profesionala a lor. Altii prefera “analgezice” gen: tutun, alcool, mancare in exces, calmante. Acestea pot induce, pentru scurt timp, sentimente de linistire,insa, dupa incetarea efectului, problemele revin cu o si mai mare intensitate. In concluzie, problema nu se rezolva, ci, dimpotriva, se agraveaza.

Stimate cititor, daca te regasesti printre aceste persoane, afla ca exista solutii eficiente pentru a scapa de manifestarile anxioase si complicatiile acestora. Un bun exemplu in acest sens il reprezinta sedintele de psihoterapie cognitiv-comportamentala. Aceasta forma de psihoterapie este foarte bine structurata, orientata pe probleme si foarte eficienta, fapt demonstrat stiintific prin numeroase cercetari.
Este bine stiut ca tratamentul medicamentos nu vindeca anxietatea, dar permite tinerea ei sub control. Odata cu intreruperea tratamentului simptomele revin.
Daca ai avea o durere fizica, probabil ai apela mai repede la un specialist . A sosit timpul sa te ingrijesti si de sufletul tau, nu-l mai neglija si apeleaza cu incredere si curaj la psihoterapeut.

Cum ne ajuta psihoterapia?

Psihoterapia cognitiv-comportamantala se bazeaza pe urmatoarele principii:
- Unele probleme sunt generate de comportamente disfunctionale, invatate in trecut si care nu mai sunt de actualitate. In concluzie, invatam comportamente noi, functionale, care ne vor permite o mai buna adaptare solicitarilor prezente.
- Alte probleme sunt generate de modul in care percepem lumea sau de felul in care gandim despre ceea ce ni se intampla. Asa cum am invatat comportamente ineficiente, la fel am invatat si stilul de gandire inadecvat prin care interpretam lumea.
Acest stil de gandire poate fi si el corectat, astfel incat sa fim mai eficienti si mai fericiti.
De la gandire se ajunge la emotie si la comportament. Emotiile, sentimentele si comportamentele noastre depind de modul in care gandim si de convingerile pe care le manifestam. Schimbari ale stiului cognitiv genereaza si schimbri in plan afectiv si comportamental.

Concret, pentru tratarea formelor de anxietatate, a stresului sau a depresiei, sedintele de psihoterapie cognitiv-comportamentala implica parcurgerea catorva pasi:
Intelegem ce se intampla in mintea si in corpul nostru;
Intelegem cum au aparut problemele;
Aflam cum le putem rezolva;
Aplicam metode si tehnici pentru:

- Reducerea hiperactivarii neurofiziologice prin metode de relaxare, ca, de exemplu trainingul autogen Schultz, relaxarea progresiva Jacobson etc.;
- Corectarea stilului de gandire disfuncional prin metode de restructurare cognitiva, cum ar fi metoda ABC, optimizarea rezolvarii de probleme etc.;
- Modificarea comportamentelor disfunctionale prin metode de restructurare comportamentala, ca, de exemplu jocul de rol, reducerea comportamentelor de evitare prin desensibilizare sistematica etc.;
- Cultivarea emotiilor pozitive prin practicarea optimismului;
- Optimizarea calitatii somnului prin metode de relaxare;
- Prevenirea recidivei manifestarilor anxioase prin metode de schimbare a atitudinii fata de dinamica procesului terapeutic, cum ar fi argumentarea si contraargumentarea atitudinii disfunctionale.

Daca esti o persoana foarte ocupata si timpul nu-ti permite sa ajungi la cabinet, sunt o multitudine de servicii online ce ofera sedintele de pshihoterapie.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Este sau nu stresul contagios? Sindromul Cotard cauze, simptome si tratament Exista tratamente pentru mincinosii patologici? Refuzul scolar/fobia scolara Afazia Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Top 20 afectiuni ciudate si misterioase Violul in viziunea moderna Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Suferinta sau durerea complicata ca urmare a pierderii unei persoane Psihoterapia atacurilor de panica