Quinoa: beneficii nutritionale

Actualizat: 17 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Quinoa este un aliment foarte nutritiv din America de Sud care era considerat, in trecut, aurul incasilor. Quinoa era considerata sacra si era folosita de catre incasi in ritualurile lor.

Quinoa este un tip de cereala bogata in proteine si aminoacizi care poate inlocui cu usurinta orice tip de cereala. Acoperita de saponina care ii confera un gust amar, aceasta trebuie spalata inainte de preparare.

Este bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, astmului la copii, bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari.

Compozitie

Quinoa contine multe proteine. De fapt aceasta este o proteina complexa deoarece contine toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina care este necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturilor.

Aceasta are un continut ridicat de mangan care actioneaza ca antioxidant in organism, contribuind la eliminarea celulelor canceroase periculoase si a altor boli. Aceste semnite s-a dovedit a fi o sursa buna de magneziu care ajuta la tratarea durerilor de cap si a migrenelor prin relaxarea vaselor de sange si scade riscul de hipertensiune arteriala.

Riboflavina prezenta in quinoa reduce frecventa crizelor de migrena prin producerea de energie in cadrul metabolismului creierului si a celulelor musculare. Prezenta de potasiului si magneziului in quinoa previne infundarea arterelor. Quinoa are un continut scazut de grasimi saturate si colesterol ceea ce o transforma intr-un aliment ideal pentru un consumator care este interesat de propria sanatate.

Quinoa este o sursa de calciu importanta petru cresterea dintilor si oaselor santoase si a pielii. Acest tip de cereala poate fi consumata de catre cei care sunt alergici la grau si sufera de boala celiaca, intrucat nu contine gluten. Quinoa este o sursa minunata de fibre benefice pentru organism care ajuta la golirea mai usoara si tonifierea colonului.

Alimentul este bogat in carbohidrati, fiind o sursa eficienta pentru producerea energiei necesara copiilor si sportivilor. Quinoa are un nivel crescut de fibre insolubile care ajuta la evitarea formarii calculilor biliari, mai ales in cazul femeilor care sunt predispuse la acest lucru.

Atentionari

Quinoa nu este un aliment care predispune la alergii si nu contine cantitati importante de purine. Deoarece este un memmbru al familiei Amaranthaceae-Chenopodiaceae contine oxalat in stadii diferite de crestere. Persoanele carora li se recomanda sa restrictioneze oxalatul din dieta lor trebuie sa evite consumul de quinoa.

Indicatii pentru preparare

Semintele de quinoa au un strat de saponina care le confera un gust amar si din cauza caruia sunt destul de toxice. Acestea trebuie sa fie acoperite de apa minim 15 minute si clatite sub jet de apa rece pentru a se pastra aroma placuta si delicata. Inmuierea quinoa in apa ajuta la gatirea uniforma a acesteia.

Puteti sa lasati quinoa in apa fierbinte timp de 5 minute daca nu dispuneti de timp. Cerealele pot fi preparate in acelasi mod ca si orezul fiert. Se fierbe o cana de quinoa in doua pahare de apa si se vor gati timp de 15 minute. Lasati-l deoparte pentru a absorbi apa.

Semintele vor creste semnificativ in dimensiune si vor avea o textura gumoasa. Pentru gust adaugati sare si piper negru. Quinoa poate fi servita la micul dejun ca terciul de ovaz, cu nuci si fructe adaugate. Faina de quinoa poate fi adaugata la prajituri si briose pentru a le oferi un gust deosebit.


Citeste si despre:

13 alimente benefice sanatatii femeilor Quinoa, informatii utile si retete sanatoase Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri Profilul nutritional al alimentelor 12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii 4 retete cu peste sanatoase si usor de preparat Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase Importanta unui stil de viata sanatos 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Alimente care ard grasimile 10 moduri sanatoase de a tine sub control pofta de mancare Cat de sanatoase sunt floricele de porumb? Alimentatia copilului