ALCOOLUL – o problema pentru tine?

Actualizat: 23 Septembrie 2010

Generalitati


Persoanele care consuma alcool regulat sau chiar zilnic in cantitati mari si pe perioade mai lungi de timp vor observa treptat ca, atunci cand a trecut ceva timp de la ultimul consum (frecvent dimineata, dupa somn), incep sa se simta rau: greturi, varsaturi, transpiratii, tremuraturi ale degetelor si mainilor, frica, tensiune, nelinste, stare generala proasta.

Toate aceste simptome sunt cauzate de faptul ca organismul s-a obisnuit sa functioneze cu alcool. Atunci cand alcoolul lipseste sau nivelul acestuia in sange scade (cum se intampla dupa cateva ore de somn), organismul va “cere” alcool pentru a putea functiona din nou normal.

Astfel, aceste persoane a nevoie de alcool pentru a se repune in forma, pentru a merge la serviciu si a face lucrurile obisnuite de zi cu zi. Aceasta stare de rau, numita SEVRAJ, poate sa devina extrem de grava (convulsii, halucinatii, pierderea cunostintei, moarte). Ea poate fi tratata cu medicamente, care anuleaza rapid manifestarile si suplinesc lipsa alcoolului din sange.
In lipsa tratamentului supravegheat atent de un medic intr-un spital sau in ambulatoriu, pericolul de a intrerupe brusc consumul poate fi foarte mare.

Ce ne spun statisticile

Conform statisticilor:

- Intre 10 si 15% din populatia generala va avea la un moment dat in viata o problema legata de consumul de alcool
- Pana la 20% dintre persoanele care se adreseaza unui medic de familie si pana la 40% dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie, fara diferente semnificative intre specialitati, au consumul de alcool la originea cererii de asistenta medicala.

Repere ale consumului

Nu exista alcoolism!!!

Exista un CONTINUUM de moduri de a consuma alcool in mod problematic si in acest continuum putem izola “borne” familiare:
- Dependenta de acool
- Consumul abuziv
- Consumul de tip binge (dipsomania)
- Consumul la risc

Repere ale consumului (dupa OMS)
:

Consum moderat
- Barbati ≤ 2 unitati/zi
- Femei ≤ 1 unitate/zi
- Persoane peste 65 ani ≤ 1 unitate/zi

Consum de risc
- Barbati > 14 unitati/saptamana sau> 4 unitati la o ocazie
- Femei > 7 unitati/saptamana sau > 3 unitati la o ocazie

1 unitate = 20g alcool pur ~ 1 bere (500 ml) ~ 1 pahar de vin (200 ml) ~ 1 shot de tarie (40 ml)

Tratament

Atentie!
Cu cat tratamentul este inceput mai repede, cu atat necesita un efort mai mic din partea pacientului si are efect pe termen mai lung!

Interventia poate fi facuta oricand suspectam o problema legata de consumul de alcool. Ea cuprinde interventii scurte si referire la un specialist atunci cand dependenta este severa si necesita interventii specializate.

Ce se poate obtine in urma unei interventii scurte:
- scaderea cantitatilor de alcool consumate
- scaderea numarului de zile in care se produce consumul
- imbunatatirea functionarii in familie si la lucru - imbunatatirea starii de sanatate
- constientizarea consumului de alcool ca sursa a problemelor.
Interventiile specializate constau intr-un tratament complex medicamentos si psihologic adresat atat persoanei care are probleme cu consumul de alcool cat si celor din jurul sau (partener, familie).

ALCOHELP este singurul centru ambulator din Romania specializat in tratamentul complex si individualizat al tulburarilor legate de consumul de alcool.
Servicii oferite:
- Interventii medicale
- Interventii psihoterapeutice
- Interventii de suport social
- Interventii pentru rude/parteneri

Sursa: Echipa Alcohelp


Citeste si despre:

Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Afecteaza alcoolul viata sexuala? Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Alcoolul etilic 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Cum actioneaza stresul? Afla care sunt solutiile naturale antistres Prima ta solutie in diabet! Sforaitul nu iti da pace? Iata 7 metode care te ajuta sa scapi de aceasta problema 7 alimente recomandate pentru refluxul gastric Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate Invata sa fii mai permisiv cu tine insuti 6 motive pentru care un pahar de vin zilnic iti va face bine