Ganglioni cervicali inflamati - cand si de ce apar

Actualizat: 27 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt ganglionii limfatici


Ganglionii limfatici sau nodulii limfatici sunt mici formatiuni ovalar-rotunde, pline cu limfa, cu rol de statie si colectare a limfei din organism. Vasele limfatice dreneaza limfa de la toate organele si structurile organismului, emergand catre numerosi ganglioni aflati pe traseul lor.

Rolul ganglionilor limfatici

Rolul circulatiei limfatice este de a ,,curata’’ organismul de celule moarte, germeni patogeni (avans astfel rol imun) si detritusuri celulare. Nutrientii si alte componente benefice raman in circulatia limfatica. Ganglionii limfatici cervicali sunt cei aflati in regiunea gatului, fiind la acest nivel impartiti in mai multe grupuri.

Adenopatia cervicala

Inflamatia acestor ganglioni poate avea diferite cauze si da simptome si semne specifice, in functie de locul inflamatiei. Denumirea medicala pentru inflamatia ganglionilor este adenita, adenopatia sau limfadenopatia.

Adenopatia cervicala poate afecta copiii si adultii de orice varsta, fiind deseori inofensiva si fara consecinte serioase. Cel mai frecvent, inflamatia ganglionilor cervicali semnifica raspunsul imun al organismului in cadrul unei infectii, insa uneori pot indica patologii serioase, inclusiv un cancer.

Intrucat ganglionii limfatici cervicali dreneaza limfa de la numeroase structuri, originea inflamatiei este diversa:
• Origine tiroidiana
• Chisturi ale pielii
• Abcese din sfera ORL
• Tumori din sfera ORL
• Glanda parotida si glandele salivare mici

Semne si simptome

Tumefierea ganglionilor se poate insoti de alte semne si simptome atat locale, cat si generale, in functie de boala subiacenta.

Local, ganglionii inflamati pot fi durerosi spontan sau la palpare, pot fi mobili sau imobili si pot jena procese precum respiratia si deglutitia. De asemenea, pot aparea semne inflamatorii specifice, numite semne celsiene: roseata, caldura locala, sensibilitate la atingere.

Semnele si simptomele generale variaza, deseori fiind vorba despre un tablou clinic infectios: febra, frison, dureri musculare, fatigabilitate, astenie, alterarea starii generale, tulburari de respiratie.

Se pot asocia si simptome specifice patologiei, precum senzatia de corp strain din tumorile ORL sau pierderea in greutate din cadrul afectiunilor maligne.

Cauze

Cea mai frecventa cauza, intalnita atat la copii cat si la adulti, este o infectie de tract respirator superior. Mai simplu spus, o raceala comuna sau o infectie localizata pot duce la adenopatia cervicala pe parcursul evolutiei lor.

Infectiile sunt de regula virale, astfel ca tratamentul si prognosticul acestora sunt bune.

Cu toate astea, ganglionii limfatici cervicali se pot inflama din diverse alte cauze precum:
• Infectii ale capului si gatului
• Cancere cu localizari diferite
Boli autoimune
• Reactii adverse la medicamente
Adenopatia cervicala se poate asocia cu alte semne si simptome date de boala de fond, dar si cu adenopatii in alte regiuni: regiunea axilara, inghinala, etc.

Infectii

Exista o varietate mare de infectii virale si bacteriene ce pot evolua cu adenopatie cervicala, unele fiind mai grave decat altele.

Exemplele mai frecvente includ:
Faringita streptococica
• Raceala comuna si gripa
• Infectia cu adenovirus
• Infectia cu citomegalovirus (CMV)
• Varicela
• Rujeola si rubeola
• Infectiile HIV
Tuberculoza
• Infectia cu virusul Ebstein-Barr sau Mononucleoza infectioasa (boala sarutului)
• Infectii tegumentare cu stafilococi
• Toxoplasmoza

Cancere

Tumorile maligne evolueaza deseori cu adenopatii in regiunile vecine sau la distanta (limfadenopatie generalizata). Ganglionii cervicali pot fi unul dintre sedii.

Cancerele care dau mai frecvent adenopatie cervicala sunt:
• Limfomul
• Leucemia
• Rabdomiosarcomul
• Cancerul tiroidian
• Melanomul (cancer de piele)
• Sarcomul Kaposi

Boli autoimune

In bolile autoimune, sistemul imun al organismului confunda celulele si tesuturile proprii cu cele straine, luptand impotriva acestora. Ca si rezultat, multe celule albe (leucocite) sunt activate si distrug asa-zisul pericol.

Leucocitele se acumuleaza in ganglionii limfatici si produc inflamatie si tumefiere. Artrita reumatoida, Lupus-ul si boala Still sunt frecvent asociate cu adenopatia cervicala.

Alte patologii de etiologii diverse ce evolueaza cu limfadenopatie cervicala includ: boala Castleman, boala Kawasaki si sarcoidoza.

Tratament

Medicii care se ocupa de diagnosticul si tratamentul acestor adenopatii pot varia, in functie de cauza subiacenta a adenopatiei. Puteti fi consultat si investigat in servicii de ORL, hematologie, oncologie, reumatologie si medicina interna.

Tratamentul se alege in functie de cauza; tratamentul antibiotic impotriva infectiilor bacteriene va ameliora si adenopatia cervicala, in timp ce infectiile virale au nevoie doar de repaus si hidratare pentru vindecare.

Afectiunile precum tumorile benigne sau maligne sunt evaluate si tratate prin metode oncologice (chimioterapie, radioterapie) si chirurgicale. Infectiile severe din sfera ORL sunt tratate medicamentos sau prin drenaj al colectiilor infectioase.

Nu in ultimul rand, bolile autoimune beneficiaza de tratament cronic, diverse combinatii medicamentoase si terapii adjuvante, fiind afectiuni ce pot fi ameliorate, insa nu vindecate.

Preventie

Adenopatia cervicala nu poate fi intotdeauna prevenita. Aceasta apare deseori spontan, in cadrul unor infectii, sau indica patologii subiacente in evolutie.

In timp ce multe afectiuni nu pot fi prevenite, pacientii pot lua masuri pentru a reduce contagiozitatea infectiilor bacteriene si virale.

Astfel, incercati sa:
• Va spalati des pe maini, in special dupa atingerea obiectelor din spatii publice si dupa contactul cu o persoana bolnava
• Dezinfectati constant suprafetele de lucru si unde petreceti mult timp
• Pastrati o dieta bogata in fructe si legume, pentru a va mentine imunitatea
• Faceti vaccinurile recomandate de catre medicul dumneavoastra

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Daca observati tumefiere a regiunii gatului, fie chiar si intr-o proportie mica, este bine sa mergeti la un consult medical. Intrucat adenopatia poate avea diverse cauze dintre care unele severe, diagnosticul specializat este esential pentru a identifica din timp orice problema.

La consultul medical, incercati sa relatati medicului orice simptom asociat si modul de evolutie al adenopatiei: cand a aparut, daca a crescut, prezenta sau absenta durerii.

Medicul va va face un examen clinic, in care va palpa si inspecta regiunea cervicala in intregime, dar si alte regiuni in care ganglionii ar putea sa fie inflamati.

Concluzie

Adenopatia cervicala este o inflamatie a ganglionilor limfatici din aceasta regiune, inflamatie ce apare in multe contexte patologice, de la infectii usoare la tumori maligne. Desi poate fi de dimensiuni mici la inceput, este esential sa nu fie ignorata, ci investigata medical cat mai repede. Medicul va va recomanda ulterior consulturi specializate, pentru a se identifica cauza adenopatiei si pentru a se prescrie tratamentul corect.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/swollen-cervical-lymph-nodes

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/25248-cervical-lymphadenopathy


Citeste si despre:

Abcesul periamigdalian Leziunea herpetica - Herpesul Adenopatiile si alte formatiuni tumorale si pseudotumorale Artrita juvenila reumatoida Faringita gonococica Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Probleme ale cavitatii bucale Ce este torticolisul si cum poate fi tratat? Iti amortesc mainile? Ce afectiuni ar putea fi de vina? Boli cu transmitere sexuala Inflamatia ganglionilor limfatici