Cancerul tiroidian la copii

Actualizat: 18 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este cancerul tiroidian


Cancerul tiroidian este cancerul ce se dezvolta din celulele glandei tiroide, o glanda endocrina de dimensiuni mici, in forma de fluture, situata la baza gatului, in fata anterioara.

Glanda tiroida are rol important in metabolismul organismului atat la adult, cat si la copil, ceea ce inseamna ca regleaza modul in care corpul utilizeaza energia. Hormonii tiroidieni, secretati de glanda tiroida, regleaza temperatura corpului, tensiunea arteriala si frecventa cardiaca.

Din fericire, cancerul tiroidian este unul dintre cancerele cu rata cea mai mare de vindecare, inclusiv la copii.

Prevalenta

Aproximativ 53,000 de indivizi primesc tratament pentru cancerul tiroidian in fiecare an. Dintre acestia, persoanele de gen feminin sunt de 3 ori mai frecvent afectate decat cele de gen masculin. In randul adultilor, cancerul tiroidian este diagnosticat frecvent dupa varsta de 40 de ani. In randul copiilor, este o forma rara de cancer, insa posibila.

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu acest tip de cancer nu au un factor de risc evident. Copiii care au fost tratati prin radioterapie pentru un alt tip de cancer, in special din sfera ORL, sunt mai susceptibili la a dezvolta cancer tiroidian.

Alti factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer includ:
• Bolile tiroidiene autoimune (tiroidita Hashimoto)
• Istoricul familial de cancer tiroidian
• Patologiile genetice asociate cu cancer

Tipologie

Medicii clasifica cancerul tiroidian in functie de tipul de celule in care isi are originea tumora maligna. Aceasta clasificare este valabila atat la cancerul tiroidian al adultului, cat si la copii.

Astfel, tipurile de cancer tiroidian sunt:
Papilar. Pana la 80% dintre cancerele tiroidiene sunt de tip papilar. Acest tip are crestere lenta si raspunde foarte bine la tratament. Cancerul tiroidian papilar este rareori fatal, avand rata mare de vindecabilitate.
Folicular: Cancerul tiroidian folicular este responsabil de pana la 15% din totalul de cancere tiroidiene diagnosticate la copii si adulti. Acesta se raspandeste mai frecvent la nivelul oaselor si a altor organe, devenind metastatic si mai dificil de tratat.
Medular: Aproximativ 2% dintre cancerele tiroidiene sunt de tip medular. Apar mai frecvent in randul copiilor cu istoric familial de cancer tiroidian, fiind produs de o gena mutanta.
Anaplastic: Cel mai rar tip de cancer tiroidian, insa si cel mai agresiv. Creste rapid si se raspandeste la alte tesuturi.

Stadializare

Ca si in orice alta forma de cancer, cancerul tiroidian pediatric trebuie stadializat pentru a permite un diagnostic complet si un tratament corect. Exista mai multe modalitati de stadializare, utilizand teste imagistice. In general, atunci cand tumora tiroidiana incepe sa dea metastaze, primele metastaze vor aparea in nodulii limfatici din vecinatate, de la nivelul gatului. Prin intermediul limfei, celulele tumorale se raspandesc apoi catre oase si alte organe precum ficat, plamani, creier.

Stadiile cancerului tiroidian pediatric sunt de la 1 la 4, stadiul 4 fiind cel mai avansat. Cu cat este mai mare stadiul unui cancer, cu atat acesta este mai raspandit in organism. Astfel, stadiul 1 inseamna ca tumora este limitata la glanda tiroida, iar stadiile superioare inseamna ca celulele tumorale au migrat si in alte regiuni din organism, ceea ce impune dificultati de tratament.

Semne si simptome

De cele mai multe ori, cancerul tiroidian nu da simptome specifice. Simptomele pot aparea atunci cand se instaleaza dezechilibrele hormonale si se secreta prea multi sau prea putini hormoni tiroidieni.

Semnele si simptomele mai specifice, date de tumora in sine, includ:
• Aparitia unui nodul la nivelul gatului, palpabil si/sau vizibil
• Tumefierea gatului
• Voce ragusita
• Dificultati de deglutitie (inghitire)
Noduli limfatici umflati la nivelul gatului

Semne si simptome alarmante

In ceea ce priveste cancerul tiroidian al copiilor, in special la copiii mici, acestia nu pot relata intotdeauna ce ii deranjeaza. Astfel multe cazuri trec neobservate pana in stadii avansate, cand ajung sa dea simptome severe.

Mergeti de urgenta la medic daca copilul dumneavoastra prezinta:
Dificultati de respiratie si deglutitie
Voce ragusita sau pierderea vocii
Tumefieri vizibile la nivelul gatului

Cauze

Cauza exacta a aparitiei celulelor maligne la nivelul glandei tiroide nu este cunoscuta. Exista insa cativa factori ce ataca direct celulele tiroidiene si predispun la aparitia tumorilor maligne.

Acesti factori includ:
• Radioterapia in regiunea capului si gatului
• Dieta saraca in iod (in timpul sarcinii sau in dieta copilului)
• Prezenta unor gene mutante specifice
• Gusa tiroidiana congenitala
Obezitatea infantila
• Expunerea la materiale radioactive din surse de contaminare biologica
• Istoricul familial de cancer tiroidian sau de alte patologii tiroidiene

Metode de diagnostic

Daca observati un nodul la nivelul gatului sau alte semne de cancer tiroidian la copilul dumneavoastra, mergeti la medicul pediatru. Acesta va efectua cateva teste si va recomanda consulturi ulterioare, la alti specialisti precum medicul oncolog.

Testele utilizate pentru diagnostic vor include:
• Analize de sange: dozarea hormonilor tiroidieni in sange indica functioa tiroidiana, deseori alterata atunci cand exista o tumora la nivelul glandei
• Biopsie: desi mai dificil de realizat la copii, biopsia poate fi uneori necesara. Aceasta presupune inserarea unii ac fin la nivelul glandei direct in tumora, si prelevarea de celule tumorale pentru a fi apoi analizate la microscop. Biopsia se poate realiza fie din glanda tiroida, fie din nodulul limfatic cu metastaza.  
• Teste imagistice: CT, scintigrafia si ecografia tiroidiana sunt teste imagistice utile ce pot ajuta medicul in stabilirea diagnosticului cert de tumora maligna tiroidiana.  

Optiuni de tratament

Tratamentul cancerului tiroidian la copii depinde de tipul tumoral si de gradul raspandirii acestuia, dar si de preferintele parintilor.

Optiunile de tratament includ:

Operatie. Interventia chirurgicala este cea mai comuna metoda de tratament. In functie de localizare si dimensiunea tumorii, medicul va alege sa rezece o parte din tiroida sau intreaga tiroida. La copiii cu tiroidectomie totala, va fi necesar tratamentul cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii, tratament ce nu impune multe probleme.

Terapia cu iod radioactiv. In cadrul terapiei cu iod radioactiv, copilul inghite o pastila sau un lichid ce mentine o doza inalta de iod radioactiv. Iodul va micsora celulele tiroidiene, inclusiv celulele tumorii maligne. Tratamentul este sigur, fara riscuri pentru copil si cu eficienta mare in special in cazul tumorilor in stadii incipiente.

Radioterapie. Radioterapia utilizeaza radiatii ce ataca celulele tumorale si le opreste din crestere. Radioterapia poate fi externa sau interna, atunci cand se plaseaza electrozi la nivelul tumorii pentru o radioterapie mai tintita.

Chimioterapie. Chimioterapia consta in administrarea de comprimate pe cale orala sau in administrarea de medicamente pe cale intravenoasa, avand rol in omorarea celulelor tumorale. O mica parte dintre copiii cu cancer tiroidian vor avea nevoie de chimioterapie, fiind preferate celelalte metode, mai putin nocive.

Terapie hormonala. Acest tip de tratament blocheaza eliberarea in exces a hormonilor tiroidieni, secretati de catre celulele maligne.

Prognostic

Cancerul tiroidian pediatric poate metastaza catre alte parti din organism. Detectarea cancerului in stadii incipiente poate reduce riscul de metastazare.

Dupa tratament, exista inca o rata de recidiva a cancerului, iar pentru ca tumorile cresc de regula lent, cancerul tiroidian poate recidiva si la 20 de ani de la primul diagnostic al copilului. Recidiva apare in pana la 30% dintre cazuri.

In general, prognosticul acestor copii este unul bun, atunci cand se opteaza pentru tratamentul recomandat de catre medic. Este important ca pacientul pediatric sa urmeze apoi tratamentul hormonal.

Concluzie

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, ceea ce inseamna ca nu sunt cancer.

Totusi, este esential sa mergeti la medicul pediatru atunci cand observati un astfel de nodul sau alte semne la copilul dumneavoastra.

Cancerul tirodian este rar la copii, insa este posibil si cu rata mare de vindecabilitate, atunci cand este detectat si tratat precoce.

Bibliografie
https://kidshealth.org/en/parents/thyroid-cancer.html
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12210-thyroid-cancer


Citeste si despre:

Hipertiroidismul Hipotiroidismul Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Despre tiroida si afectiunile ei Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de Sarbatori? Legatura dintre deficitul de iod si gusa endemica Cele mai toxice E-uri alimentare Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Tratamentul cancerului tiroidian
Cere sfatul medicului ×