Prostatita acuta reprezinta inflamatia brusca a glandei prostatice. Prostatita poate fi cronica sau acuta, iar forma acuta este mult mai rara. Tabloul clinic este similar unei infectii de tract urinar.
Prostata este o glanda de dimensiuni mici ce inconjoara uretra la barbat, fiind situata chiar sub vezica urinara. Prostata are rol nutritiv pentru tesutul seminal si este importanta pentru reproducere. Secretia prostatica face parte din componenta lichidului spermatic.
Prostatita acuta se datoreaza inflamatiei bruste la nivelul glandei. Atunci cand prostata devine inflamata, aceasta poate da simptome similare unei infectii de tract urinar. Inflamatia este cauzata cel mai frecvent de un proces infectios, iar infectia este deseori cauzata de o bacterie.
Agentii infectiosi ce duc la prostatita acuta sunt deseori aceeasi care produc infectii de tract urinar sau care se transmit pe cale sexuala. Atunci cand bacteriile ajung pe cale directa sau pe cale indirecta hematogena (prin sange) la nivelul prostatei, se va declansa inflamatia si prostatita acuta.
Infectia poate aparea si iatrogen, in urma unei proceduri medicale in care este atinsa prostata sau tractul urinar.
Cauzele de fond ale unei prostatite acute sunt obstructia uretrei sau imunodeficienta. Intr-un numar redus de cazuri, prostatita acuta se poate croniciza.
Prostatita este o afectiune comuna, iar aproximativ 50% dintre barbati experimenteaza un episod de prostatita acuta sau sunt diagnosticati cu prostatita cronica. Diagnosticul prostatitei acute este relativ usor de facut pe baza simptomelor pacientului, care sunt oarecum caracteristice.
Unele dintre cele mai comune simptome mimeaza o infectie de tract urinar. Totusi, intrucat prostatita este mai frecventa decat infectia urinara la barbati, semnele si simptomele vor orienta medicul catre o afectiune prostatica.
Acestea pot include:
• Febra
• Frisoane
• Durere la nivelul pelvisului, localizata sau difuza, de intensitate mare si cu debut brusc
• Sange in urina (hematurie)
• Durere la nivelul oaselor pelviene
• Durere in timpul mictiunii sau in timpul actului sexual
• Urinari frecvente, asociate cu durere sau usturime
• Durere la nivelul rectului sau organelor genitale externe
• Miros alterat al urinii
• Flux urinar slab
• Ejaculare dureroasa
• Lichid spermatic hemoragic
• Alte dificultati si modificari de urinare
Simptomele de tract urinar se datoreaza compresiei prostatei asupra uretrei, moment in care urina nu mai poate fi evacuata corespunzator din vezica urinara. Poate aparea si senzatia de evacuare incompleta a urinii si durere sau disconfort in hipogastru, din cauza distensiei vezicii urinare.
Prostatita acuta este de regula tratata prin antibioterapie, intrucat infectia este in cele mai multe cazuri, de origine bacteriana. Cura de tratament antibiotic este una indelungata, de pana la 4-6 saptamani sau chiar mai mult. Antibioticul prescris sau combinatia dintre antibiotice se va alege in functie de bacteria cauzatoare.
Pana la rezolvarea infectiei si astfel a inflamatiei, medicul poate prescrie tratament simptomatic, ce are ca scop ameliorarea simptomelor prostatitei acute. Medicamentele din clasa alfa-blocantelor pot relaxa musculatura neteda din vezica urinara, reducand astfel disconfortul. Medicamente antialgice din clasa antiinflamatoarelor, precum paracetamol sau ibuprofen, pot fi de asemenea prescrise.
In cazurile severe de prostatita acuta, pacientul poate necesita si spitalizare. Acest lucru se intampla in obstructiile acute, atunci cand uretra este obstruata complet de prostata inflamata, iar pacientul are retentie acuta de urina.
In spital, anitbioticele vor fi administrate intravenos.
In plus fata de tratamentul si monitorizarea medicala, pacientii cu afectiuni prostatice isi pot ameliora simptomele cu ajutorul unor remedii facute acasa. Acestea pot fi utilizate in mod adjuvant tratamentului medicamentos.
Astfel, ceea ce pot face pacientii acasa include:
• Dusurile sau baile fierbinti, pentru calmarea durerii
• Evitarea activitatilor ce pun presiune asupra pelvisului si implicit prostatei, precum biciclismul
• Utilizarea unei perne sau a altui suport atunci cand stau jos
• Evitarea consumului de alcool
• Reducerea sau evitarea consumului de alimente condimentate, picante
• Consumul suficient de lichide (apa, ceai) ce nu contin cafeina
Desi rezultatele nu au fost confirmate din punct de vedere stiintific, unii pacienti au raportat eficienta terapiilor alternative. Acestea sunt terapii ce nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medical, ci sa il suplimenteze, prin tratamente ca suplimentele alimentare si acupunctura.
In ceea ce priveste preventia prostatitei, atat pentru formele acute cat si pentru formele cronice, exista cateva obiceiuri din viata de zi cu zi ce pot fi aplicate.
Acestea vor reduce semnificativ riscul de afectiuni prostatice:
• Reducerea stresului
• Utilizarea metodelor de protectie in timpul actului sexual
• Ejacularea saptamanala
• Evitarea alimentelor procesate si asigurarea unei diete sanatoase, echilibrate
• Hidratarea suficienta
• Protectia impotriva traumatismelor pelvine
• Profilaxia infectiilor urinare (masuri igienico-dietetice)
Complicatiile prostatitei acute includ anormalitatile spermatice (oligospermie, azoospermie) si infertilitatea, precum si afectarea tractului reno-ureteral.
Inflamatia acuta a prostatei poate duce la obstructia uretrei, moment in care urina se acumuleaza in vezica si in aparatul renal. Astfel pot aparea staza urinara, infectii ale tractului urinar si insuficienta renala.
Alte complicatii includ epididimita (inflamatia epididimului), bacteriemia si transmiterea infectiei prostatice catre alte organe, abcesul prostatic (infectie localizata purulenta).
Majoritatea cazurilor de prostatica acuta sunt rezolvate si tratate curativ, in urma tratamentului antibiotic. Unele cazuri severe de infectie necesita spitalizare si monitorizare mai atenta, insa si acelea se pot vindeca eficient.
In unele cazuri, prostatita devine cronica, fiind mai dificil de tratat mai tarziu. In lipsa tratamentului precoce, instaurat rapid dupa instalarea simptomelor, pot aparea complicatii severe precum retentia acuta de urina, insuficienta renala si infertilitate, acestea fiind deseori ireversibile.
Astfel, pentru un prognostic cat mai bun este esential sa va prezentati la medic inca de la primele simptome.
Prostatita acuta este inflamatia acuta a prostatei, ce survine in urma unei infectii bacteriene. Desi prognosticul este bun in prezenta antibioterapiei, patologia poate evolua rapid catre complicatii severe, atunci cand nu este identificata si tratata precoce.
Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321027#symptoms
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/p/prostatitis-(infection-of-the-prostate)
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.