Galactoreea – secretia lactata patologica

Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Galactoreea este o afectiune endocrina rara, caracterizata printr-o productie anormala de lapte (lactatie), lipsa ovulatiei (anovulatie) si absenta menstruatiilor regulate (amenoree).

Aceasta afectiune este in mod normal provocata de catre o tumora secretanta de hormoni, situata la nivelul glandei pituitare (hipofiza) sau la nivelul hipotalamusului, numita adenom si care produce cantitati excesive de prolactina.

Cauze

Galactoreea reprezinta fenomenul de scurgere a unui lichid laptos de la nivel mamelonar, fara ca femeia respectiva sa se afle in perioada de alaptare la san. Acest fenomen este intalnit destul de frecvent la femeile care au avut copii sau la femeile care au fost insarcinate de curand sau au intrerupt alaptarea la san. De asemenea, galactoreea apare destul de des si la copiii nou-nascuti (in trecut se mai numea si "lapte de vrajitoare"). In rest, galactoreea apare datorita iritarii sau stimularii sanului, care pot avea loc cu ocazia unui traumatism, a unei interventii chirurgicale sau chiar prin comprimarea mamelonului. Cu toate acestea, chiar si sapunurile, cremele sau hainele cu suprafata rugoasa, pot sta la baza producerii galactoreei.

La majoritatea femeilor, galactoreea apare in momentul in care au loc modificari ale hormonului estrogen. De asemenea, aceasta situatie are loc in cazul in care femeia respectiva incepe sa utilizeze sau din contra, renunta la consumul de pilule contraceptive. Totodata, nivelul de estrogen se modifica si in urma unei interventii chirurgicale de extirpare a ovarelor sau in urma unui avort.
Atunci cand apare la femei care nu au avut niciodata un copil sau la barbati, galactoreea poate fi datorata unei afectiuni mai severe. Printre afectiunile care duc la aparitia galactoreei, se numara herpes zosterul (un tip de eruptie produsa de virusul varicelei) si boala fibrochistica a sanului.

Unele medicamente sunt, de asemenea, incriminate. Galactoreea se mai poate produce in cadrul afectiunilor renale sau hepatice sau datorita unor tumori de glanda hipofiza. Aceasta tumora poate crea o situatie extrem de grava, intrucat glanda pituitara controleaza multe functii ale organismului si poate fi chiar un tip de cancer.

Simptome

Principalul simptom al galactoreei este reprezentat de scurgerea de la nivelul mameloanelor a unui fluid laptos. Cateodata, acest lichid se poate scurge spontan, alteori el se scurge in urma stimularii mamelonare prin stoarcere.

Investigatii

Pentru a evalua galactoreea medicul va efectua atat examenul fizic cat si teste de sange. Testele de sange masoara nivelurile hormonale. Medicul poate, de asemenea, solicita efectuarea unui RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau a unei tomografii computerizate cerebrale. Atat tomografia computerizata cat si rezonanta magnetica sunt in masura sa vizualizeze creierul si pot depista o eventuala tumora la nivel hipofizar.

Tratament

Este de mentionat faptul ca la majoritatea femeilor galactoreea se remite fara instituirea vreunui tratament. In conditiile in care pacienta utilizeaza medicamente ce au ca efect advers aparitia galactoreei, medicul poate solicita intreruperea acestor medicamente. Daca galactoreea este suparatoare, medicul poate prescrie medicamente care sa o stopeze.
In cazul in care galactoreea este datorata unei tumori pituitare, se recomanda interventia chirurgicala sau radioterapia. Prin interventia chirurgicala se face extirparea tumorii. Radioterapia actioneaza printr-un alt mecanism. Printr-un dispozitiv special, emitator de raze, se actioneaza asupra tumorii si ea se micsoreaza. Radioterapia actioneaza incet in ceea ce priveste efectul terapeutic, uneori fiind nevoie de cateva luni pentru a micsora tumora.

Sunt recomandate:

- purtarea unei bustiere: o bustiera sau un sutien bine strans, sunt de natura sa impiedice frecarea dintre haine si mameloane, care poate produce stimularea sau iritarea lor si duce la aparitia galactoreei

- respectarea tuturor programarilor la medic

- contactarea medicului in cazul aparitiei oricaror simptome suparatoare.

Nu sunt recomandate:

- compresia si stoarcerea sanilor sau mameloanelor: aceste manevre pot stimula sanii si pot avea ca rezultat cresterea cantitatii de fluid laptos, care se scurge de la nivel mamelonar

- omiterea programarilor ulterioare la medic.

Perioada de recuperare

La majoritatea femeilor, galactoreea se remite de obicei fara tratament.

Profilaxie

Masurile care pot fi adoptate pentru a preveni reaparitia galactoreei, sunt: a nu se stimula sau irita sanii prin compresia si stoarcerea mameloanelor.


Citeste si despre:

Gigantism si acromegalie Endometrioza – cauza de infertilitate Simptome ale afectiunilor mamare Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale Infertilitatea Tumorile hipofizare Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Afectiuni ale sanului - probleme ale mameloanelor Cocaina Tulburari ale ciclului menstrual Hemoragia uterina disfunctionala Starile de greata si de voma la copil Clasificarea hormonilor si rolul acestora in organism
Cere sfatul medicului ×