Achile (tendonul lui)

Tendonul lui Ahile face legatura intre calcai si muschii gambei. Este cel mai mare tendon din corpul uman si permite miscarea degetelor necesara in timpul mersului sau a alergatului. Tendonul asigura insertia muschiului triceps sural (muschiul puternic al gambei) pe calcaneu (osul calcaiului). Tendonul lui Ahile, cel mai voluminos tendon din organism, permite flexia plantara a piciorului. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o incarcatura de 400 kilograme.

Patologie - ruptura tendonului lui Ahile urmeaza unui efort violent si provoaca o rupere a tesuturilor. Ea survine la sportivul adult al carui tendon este fragilizat printr-o degenerescenta a fibrelor tendinoase. Subiectul resimte o durere brutala si se prabuseste, absolut incapabil sa mearga sau sa alerge, nu poate sa stea in varful picioarelor si deasupra calcaiului se formeaza o depresiune marcata. lmobilizarea gleznei intr-o gheata gipsata este necesara pe durata a aproximativ 2 luni. Pacientul poate sa faca din nou sport dupa 4-6 luni. La sportivii de performanta sau in caz de recidiva se poate avea in vedere o operatie chirurgicala.

Sinonim
: tendonul lui Ahile.

Citeste si despre:

Afectiuni ale tendonului lui Achile Ruptura tendonului lui Achile Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Ce este si cum se manifesta tendinita Achileana Exercitii pentru pacientii cu fibromialgie Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice Pintenul osos Anatomia gleznei Fasceita plantara - inflamatia fasciei plantare