Sacroileita

Actualizat: 10 Aprilie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este sacroileita?


Sacroileita este o patologie inflamatorie dureroasa ce afecteaza una sau ambele articulatii sacroiliace. Articulatiile sacroiliace se gasesc la locul de intalnire a coloanei vertebrale terminale (sacrale) cu oasele pelvisului. Sacroileita implica durere si rigiditate la nivelul regiunii lombare si la nivelul feselor, durere ce poate iradia adesea de-a lungul unuia dintre membrele inferioare. Durerea este inrautatita de pozitiile continue nemiscate, in picioare sau pe scaun.

Sacroileita poate fi dificil de diagnosticat, fiind frecvent nediferentiata de alte cauze de durere lombare. Tratamentul este eficient si implica fizioterapie si tratament medicamentos.

Semne si simptome

Durerea din sacroileita apare des la nivelul feselor si lojei lombare. Aceasta poate afecta si membrele inferioare pana la nivelul piciorului, precum si regiunea inghinala.

Durerea se poate ameliora cu miscarea, fiind mai severa in timpul pozitiilor de repaus. Durerea se inrautateste si in urmatoarele situatii:
• In timpul somnului sau dupa o perioada lunga de repaus la pat
• Atunci cand pacientul sta mult timp in picioare
• Dupa mentinerea greutatii corpului mai mult pe un membru decat pe celalalt
• In timpul urcatului de scari
• In timpul alergatului
• Atunci cand pacientul face pasi mari

Cauze

Cauzele sacroileitel includ alte patologii osteo-articulare sau ale altor sisteme, precum:

• Leziunile traumatice directe. Un impact puternic brusc, precum o cazatura de la inaltime sau un accident rutier, poate leza articulatiile sacroiliace.
Artrita. Osteoartrita poate afecta si articulatiile sacroiliace, producand astfel sacroileita.
• Sarcina. Dupa travaliu si nastere pe cale vaginala, oasele ce formeaza articulatiile sacroiliace se slabesc si articulatia se intinde. Greutatea in exces poate modifica tipul de mers al pacientei, imediat dupa nastere.
• Infectii. Mai rar, articulatia sacroiliaca poate dobandi o infectie.

Riscuri si complicatii

Sacroileita poate cauza dificultati in realizarea anumitor activitati precum aplecarea, ridicarea din pozitie sezanda, mentinerea unei pozitii pentru mai mult timp. Fiind o patologie cronica, cu durere persistenta, poate induce tulburari psiho-emotionale, depresie si insomnie.

Metode de diagnostic

In timpul unui examen fizic, un medic specialist ortoped va face cateva manevre pentru a provoca durerea si a gasi exact punctele dureroase. Acesta va apasa pacientul la nivelul soldurilor si feselor, pentru a putea caracteriza durerea. Miscarile realizate de catre membrele inferioare, in diferite unghiuri si pozitii, vor avea efecte diverse asupra articulatiilor sacroiliace, provocand durerea in cazul sacroileitei.

In cele ce urmeaza, medicul poate face cateva teste paraclinice pentru a confirma diagnosticul de sacroileita. Acestea includ testele imagistice si testul de oprire a durerii.

Teste imagistice

O radiografie pelvina poate identifica semnele leziunilor de la nivelul articulatiilor sacroiliace. Un test imagistic de tip RMN poate ajuta la stabilirea diagnosticului, facand diagnosticul diferential cu alte patologii.

In plus fata de testele imagistice, medicul poate verifica originea durerii pelvine cu ajutorul unor injectii de analgo-sedare. Daca durerea dispare dupa administrarea injectiilor, cauza este cel mai probabil data de articulatia sacroiliaca.

Optiuni de tratament

Tratamentul depinde de severitatea simptomelor si de cauza sacroileitei. Exercitiile de fiziokinetoterapie si medicamentele antiinflamatoare sunt de regula primele tratamente initiate, fiind si cele mai eficiente.

Tratament medicamentos

In functie de cauza durerii sacroiliace, medicamentele administrate pot include:
• Analgezice minore. Antiinflamatoarele non-steroidiene sunt cele mai utilizate astfel de analgezice, putand fi administrate fara prescriptie medicala. Discutati cu medicul inainte despre doza de antiinflamator pe care o puteti lua. Atunci cand acestea devin insuficiente si durerea nu se amelioreaza, medicul poate prescrie analgezice mai puternice.
• Relaxante musculare. Acestea sunt medicamente ce reduc spasmele musculare ce insotesc frecvent sacroileita, ameliorand disconfortul pacientului.
• Tratament biologic. Medicamentele biologice sunt utilizate in tratamentul multor afectiuni autoimune, fiind utile si in tratamentul sacroileitei.

Fizioterapie

Un medic specialist in medicina sportiva sau un specialist fiziokinetoterapeut poate compune un plan de exercitii specific fiecarui pacient. Exercitiile vor fi pentru mobilitate si exercitii de intindere, fiind realizate pentru a ameliora durerea si a mentine flexibilitatea articulara.

Interventii chirurgicale si nechirurgicale

In lipsa eficientei altor metode, medicii pot recomanda diverse interventii precum:
Injectii intraarticulare. Corticosteroizii pot fi injectati la nivel articular, pentru a reduce inflamatia si durerea. Aceste injectii sunt insa limitate la cateva injectii pe an, intrucat steroizii slabesc oasele si tendoanele din vecinatatea articulatiei sacroiliace.
• Denevrare prin radiofrecventa. Energia prin radiofrecventa poate distruge nervul ce cauzeaza durerea sacroiliaca.
• Electrostimulare. Implantarea unui stimulator electric la nivelul coloanei vertebrale lombare poate ameliora durerea.
• Fuziunea articulara. Desi interventia chirurgicala este rar utilizata pentru a trata sacroileita, fuzionarea celor doua oase impreuna prin tehnici chirurgicale poate reduce, uneori, durerea.

Tratamente facute acasa

Sacroileita poate beneficia si de modificari ale stilului de viata si de unele tratamente ce se pot face acasa, de catre pacient.

Aceste remedii includ:

• Odihna. Oprirea oricarei activitati ce inrautateste durerea este importanta. De asemenea, mentinerea unei posturi bune poate ameliora semnificativ durerea.
• Gheata si caldura. Alternarea materialelor reci cu cele calde, aplicate local, poate ameliora durerea pe termen scurt.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Daca aveti o astfel de durere la nivelul soldului sau coloanei lombare, puteti incepe cu o vizita la medicul de familie. Acesta va poate recomanda un consult la un medic specialist ortoped sau la un medic reumatolog.

Inainte de programarea la medic, faceti o lista a simptomelor dumneavoastra si cand au inceput acestea, a medicamentelor pe care le luati si alte informatii importante precum istoricul personal patologic. Nu uitati sa adresati medicului toate intrebarile pe care le aveti.

In cazul in care medicul stabileste diagnosticul de sacroileita, intrebarile posibile pot include:
• Ce cauzeaza durerea?
• Care sunt alte cauze posibile?
• Ce teste de diagnostic sunt necesare?
• Aceasta este o afectiune temporara sau cronica?
• Care este cel mai bun tratament pentru mine?
• Exista restrictii sau conditii speciale pe care ar trebui sa le urmez?

Concluzie

Sacroileita este o afectiune inflamatorie ce evolueaza cu durere cronica, persistenta, ce scade calitatea vietii pacientului. Indiferent de cauza sacroileitei, aceasta va deveni o patologie cronica si va necesita tratament simptomatic de lunga durata.


Tratamentul include administrarea de medicamente antiinflamatorii si antialgice, precum si sedintele de fiziokinetoterapie ce pot ameliora semnificativ simptomele pacientului.

Nu ezitati sa discutati cu un medic inca de la primele simptome.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacroiliitis/diagnosis-treatment/drc-20350751
https://www.healthline.com/health/sacroiliitis


Citeste si despre:

Artrita reactiva Bruceloza poate fi confundata cu gripa. Afla cum faci diferenta! Pasi importanti si eficienti in gestionarea durerilor Durerile de spate in sarcina Recuperarea dupa nastere Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante Sarcina - Luna a IX-a Bolile reumatice (reumatismul) Nasterea naturala Lombosciatica – cauze, tratament si preventie