Durerile de spate cotidiene

Actualizat: 03 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Durerea de spate


Durerea de spate este una dintre cele mai comune cauze de prezentare la medic, precum si una dintre cele mai comune cauze de absenta de la locul de munca sau din alte activitati zilnice. De asemenea, durerea de spate este cauza primara de disabilitate, la nivel mondial.

Durerile de spate cotidiene afecteaza numerosi pacienti, in special adultii tineri cu varsta de pana la 60 de ani, fiind dureri ce apar la locul de munca sau din cauza activitatilor zilnice. Astfel, pacientii cu activitate intensa fizica, cei cu pozitii vicioase prelungite (pacienti ce lucreaza la birou, in fata calculatorului, in pozitii inconfortabile) si pacientii ce lucreaza cu greutati mari sunt mai predispusi la a dezvolta aceste dureri.

Din fericire, exista metode de preventie si de tratament facile, simple, ce vor vindeca durerile de spate in cateva saptamani.

Semne si simptome

Durerea de spate poate varia ca intensitate si caracter, luand forme de dureri musculare, cu caracter de crampa, dureri insotite de senzatie de arsura sau dureri cu caracter intepator. Aplecatul, rotatia trunchiului, ridicatul obiectelor, statul in picioare si mersul sau alergatul sunt actiuni ce pot inrautati durerea, uneori ducand la durere foarte intensa, insuportabila.

Pragul dureros al pacientilor variaza considerabil, astfel ca intensitatea si frecventa de aparitie a durerii trebuie interpretate cu atentie de catre personalul medical, in functie de profilul fiecarui pacient.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Majoritatea cazurilor de durere de spate se amelioreaza cu ajutorul tratamentului facut acasa si metodelor de auto-ingrijire, de regula in cateva saptamani. Totusi, nu ezitati sa cereti sfatul medicului pentru a primi un diagnostic corect, intrucat durerea de spate poate fi simptomul unor patologii mai severe.

De asemenea, apelati la medicul dumneavoastra daca durerea de spate:
• Dureaza mai mult de cateva saptamani
• Este severa si nu se amelioreaza in repaus
• Iradiaza catre unul sau ambele membre inferioare
• Este insotita de slabiciune, amortire sau furnicaturi la nivelul unuia sau ambelor membre inferioare
• Este insotita de scadere inexplicabila in greutate

In cazuri rare, durerea de spate nu este doar o durere cotidiana, reversibila, ci semnaleaza o problema grava de sanatate. Astfel, apelati la ajutor medical de urgenta daca experimentati si:
• Tulburari genito-urinare sau gastro-intestinale nou instalate
• Febra
• Durere care survine in urma unui accident, a unei cazaturi sau leziuni traumatice

Cauze

Durerea de spate apare de cele mai multe ori din cauza activitatilor zilnice, fara sa existe o cauza patologica evidentiabila prin testele medicale imagistice. Totusi, anumite modificari musculo-scheletale pot apare, precum:

• Intinderi musculare sau intindere de ligament. Ridicatul de greutati in mod repetat sau miscarile intense bruste, nefiresti, pot produce intinderi ale muschilor spatelui si/sau ale ligamentelor spinale. Pentru persoanele ce au conditie fizica slaba, efortul fizic poate produce astfel de intinderi.

• Patologie de disc vertebral-discopatie. Discurile vertebrale actioneaza precum mici pernute intre oasele vertebrale. Materialul moale din interiorul discului poate hernia in urma unui traumatism, punand presiune pe nervii spinali. Discopatiile sunt de regula vizibile cu ajutorul testelor imagistice, si pot avea durerea de spate ca simptom principal.

• ArtritaOsteoartrita afecteaza deseori spatele inferior, sau zona lombara. In unele cazuri, artrita spinala se poate complica cu stenoza spinala.

• Osteoporoza. Afectiune degenerativa, caracteristica inaintarii in varsta sau in cazul tulburarilor de metabolism al calciului, osteoporoza slabeste oasele si predispune aparitia tasarilor vertebrale si/sau a fracturilor spontane. Totusi, durerea osoasa data de osteoporoza este acuta, intensa, avand alte caracteristici fata de durerea de spate cotidiana. 

Factori de risc

Oricine poate dezvolta durere de spate, inclusiv copiii si tinerii. Exista o serie de factori de risc ce cresc sansele sa apara durerea de spate:
• Varsta. Durerea de spate devine mai comuna odata cu inaintarea in varsta, incepand cu varstele de 30 si 40 de ani.
• Lipsa exercitiului fizic. Muschii neutilizati, slabiti de la nivelul spatelui si abdomenului pot produce dureri de spate, fie in repaus, fie la cele mai mici eforturi.
• Greutate in exces. Surplusul de greutate exercita un stres mecanic in plus asupra oaselor, articulatiilor si musculaturii spatelui.
• Alte patologii. Unele tipuri de artrita si cancer pot contribui la durerea de spate.
• Ridicat de greutati incorect, brusc. Utilizarea preponderenta a spatelui in loc de utilizarea musculaturii membrelor inferioare poate duce la dureri de spate, in special in regiunea lombara.
• Afectiuni psihologice. Pacientii predispusi la depresie si anxietate par sa aiba un risc crescut de dureri de spate. Stresul cotidian poate cauza tensiune musculara, care accentueaza durerea de spate.
• Fumat. Fumatorii au durere de spate mai frecvent decat pacientii nefumatori. Acest lucru poate aparea datorita tusei induse de fumat, iar tusea favorizeaza discopatia. Fumatul poate sa reduca, de asemenea, fluxul sanguin de la nivelul maduvei spinarii, crescand riscul de aparitie a osteoporozei.

Imbunatatirea conditiei fizice si invatarea unor miscari corecte poate preveni considerabil aparitia durerilor de spate.

Pentru a va mentine spatele puternic si stabil, respectati recomandari precum:
• Exercitii fizice regulate. Activitatile cu impact in partea de jos, aerobice pot creste puterea si rezistenta musculaturii spatelui. Activitatile precum plimbatul, mersul pe bicicleta si inotul sunt activitati ideale pentru asta. Discutati cu medicul dumneavoastra despre activitatile potrivite pentru dumneavoastra.
Cresterea masei musculare, a mobilitatii si rezistentei. Exercitiile fizice pentru muschii abdominali si muschii spatelui cresc puterea si rezistenta trunchiului si astfel ajuta la prevenirea durerilor de spate cotidiene.  
• Renuntati la fumat. Fumatul creste riscul de dureri lombare, iar renuntarea la fumat va ajuta la prevenirea multor episoade de durere de spate si nu numai.

Nu in ultimul rand, pozitiile zilnice si miscarile pe care le faceti, fara sa va dati seama, influenteaza semnificativ aparitia durerilor de spate. Astfel, faceti-va obiceiul de a acorda atentie pozitiilor si miscarilor cotidiene:
• Stati drept. Nu va aplecati folosind spatele si mentineti o pozitie neutra a pelvisului. Cand stati in picioare pentru mult tip, concentrati-va greutatea asupra musculaturii membrelor inferioare, nu asupra spatelui inferior. Alternati piciorul pe care va sprijiniti.
• Asezati-va corect. Atunci cand stati pe un scaun, alegeti scaune cu spatar cat mai mare, care sa va asigure suportul necesar. Folosirea pernelor sau rulourilor de sprijin pot mentine curbura normala a spatelui si va pot ajuta sa stati drept si corect. Ridicati-va frecvent si relaxati-va musculatura spatelui cel putin o data pe ora.  
• Ridicati greutatile in mod corect.  Evitati sa ridicati obiecte cu greutate mare, pe cat posibil. Atunci cand este totusi necesar, ganditi-va intotdeauna sa ridicati folosind muschii membrelor inferioare. Tineti spatele drept si nu faceti rotatii bruste.

Optiuni de tratament

Exista pe piata numeroase mijloace ce promit disparitia durerilor de spate, atat farmacologice cat si mecanice. Totusi, trebuie sa stiti ca nu exista o solutie universal valabila pentru toate persoanele. Singura si cea mai buna metoda de a trata durerile de spate cotidiene este evitarea factorilor declansatori precum pozitiile incorecte, sedentarismul si miscarile anormale.

In urma unui consult medical, diagnosticul dumneavoastra poate necesita sau nu o anume metoda de tratament, indicata de catre medic. Respectati recomandarile specialistilor.

Concluzie

Durerile de spate cotidiene sunt comune in randul adultilor tineri si apar din cauza pozitiilor sau miscarilor zilnice, de la locul de munca sau din timpul altor activitati regulate. Ar trebui sa mergeti la medic daca aceste dureri sunt ingrijoratoare sau daca sunt asociate cu alte simptome, pentru un diagnostic complet. Mentinerea unei greutati optime si evitarea miscarilor incorecte sunt cheia pentru a preveni aceste dureri.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906


Citeste si despre:

Adevarul despre durerile cronice Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice Cum functioneaza terapia cognititv-comportamentala? Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Gestionarea cifoscoliozei: optiuni terapeutice si strategii de recuperare Cefaleea la varstnici Cervicalgiile si recuperarea lor Sindromul de tunel carpian Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei