Durerile de coccis - cum se pot trata

Actualizat: 22 Ianuarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Coccidinia este o inflamatie localizata la nivelul coccisului, care se asociaza, de regula, cu durere locala si sensibilitate in jurul portiunii osoase terminale a coloanei vertebrale numita coccis, intre fese, deasupra anusului. Durerea este adesea accentuata atunci cand un individ sta in pozitia sezand.

Durerile de noada isi au sediul organic la nivelul coccisului, care reprezinta ultimul segment al coloanei vertebrale.

Datorita pozitiei terminale si superficiale ocupata de acesta in structura peretelui pelvin posterior, majoritatea simptomatologiei este cauzata de traumatisme prin mecanism direct: cadere pe coccis, lovitura cu piciorul in aceasta regiune sau prin micro-traumatisme repetate ca in cazul soferilor sau a persoanelor cu meserie ce implica statul in sezut timp indelungat.

Principalele simptome

Prezenta durerii care poate sa devina accentuata mai ales la palpare si la mobilizarea membrelor. Durerea creste in intensitate atunci cand persoana sta mult timp in sezut. Totodata, acest tip de durere se amplifica atunci cand in organism au loc pusee de tuse.

Intr-o fractura apar dureri de coccis severe, instalate brusc, imediat dupa momentul impactului. Practic, durerea este resimtita interfesier, iar pacientul nu se mai poate misca si toate incercarile de deplasare, de miscare duc la o accentuare a simptomelor.

De regula, pielea este vanata si umflata. Mai grav este faptul ca daca individul respectiv sufera de osteoporoza, pot aparea fisuri ale coloanei vertebrale. In cazul in care exista si o tumora in organism, durerile de coccis vor fi insotite de tulburari de mers, amorteli, furnicaturi la nivelul picioarelor.

Cauze

Daca acest tip de durere apare la varste fragere, in lipsa unui traumatism se poate presupune existenta unui diagnostic de spondilita. Sunt situatii in care durerea este cauzata de prezenta unei tumori. Insa de cele mai multe ori, in patologia acestei simptomatologii este implicat un traumatism.

De asemenea, un posibil factor de risc pentru durerile de coccis este procesul de imbatranire din cauza modificarilor degenerative ale jonctiunii sacrococcigiane. Cu toate acestea, dureri de coccis apar cu o incidenta crescuta in cazul unor fracturi sau in stadiile tarzii ale unui cancer.

Inclusiv metastazele provenite de la o tumora cu alta localizare pot da nastere la astfel de dureri care pot sa fie extrem de severe ca intensitate, ducand la o scadere a calitatii vietii pacientului. La femei, menopauza este, de regula, momentul in care se declanseaza aceasta boala, fiindca oasele devin mult mai fragile.

Tratament

Este foarte important sa mergi la medicul specialist ortoped indata ce apar aceste dureri pentru investigatii amanuntite, control specific si indicatia unui tratament adecvat suferintei. Medicul va stabili, in urma unor radiografii, daca este vorba de o fractura sau daca aceste dureri au drept cauza o tumora.

Atunci cand acest tip de durere a fost cauzat de o fisura aparuta in cadrul osteoporozei, este absolut necesar sa se trateze aceasta boala. In primul rand se va respecta un regim alimentar. Este interzis fumatul si consumul de alcool, se reduce greutatea corpului si se recomanda cat mai mult sport.

In cazul femeilor care au ajuns la menopauza si se confrunta cu aceste dureri se va indica administrarea de calciu si vitamina D. Daca durerile provin de la o tumora este esential sa se depisteze tipul de cancer si, in functie de stadiul bolii, se va recomanda tratamentul adecvat.


Citeste si despre:

Dureri lombare Pasi importanti si eficienti in gestionarea durerilor Dureri de spate, insomnii, probleme cu greutatea...si daca acestea sunt cauzate de abdomen? Tumorile maduvei spinarii Cifoza Presopunctura: localizarea punctelor specifice 9 lucruri pe care sa nu le mai faceti daca suferiti de dureri lombare Cum sa ai grija de articulatiile tale Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Cum pot fi ameliorate durerile lombare? Tot ce trebuie stiut despre escarele de decubit Cum sa ne educam corpul Afectiunile spatelui si gimnastica Sarcina - Luna a IX-a Medicamentele administrate in timpul sarcinii Osteoporoza juvenila