Dr. Adrian Negrila
Medic specialist estetica si protetica dentara, competenta implantologie
Importanta unei igiene bucale riguroase nu este de ignorat. Dintii trebuie protejati de cariile care ii pot afecta, iar tesuturile de suport - gingia, osul si ligamentele - de bacteriile care le pot ataca si distruge.
Periajul dentar este mijlocul principal de igiena, dar ii vin in ajutor ata dentara sau dusul bucal, despre care vom povesti in articolul urmator.
Dusul bucal este un aparat de mici dimensiuni care emite un jet pulsatil de apa. Acestuia i se adapteaza capete diferite ca design si utilitate. Jetul de apa, reglabil ca intensitate, poate fi directionat spre santul gingival, spre spatiile interdentare sau chiar spre limba.
Este o metoda foarte eficienta care completeaza periajul dentar, dar NU il inlocuieste.
Igiena bucala incepe cu periajul dintilor, realizat cu ajutorul unei periute manuale sau electrice - in functie de preferinta si dexteritatea pacientilor. Periajul trebuie insa completat cu mijloace suplimentare de curatare: ata dentara, dus bucal, apa de gura.
Intrebarea frecvent intalnita este daca dusul bucal poate inlocui ata dentara. Raspunsul este NU: dusul bucal nu inlocuieste ata dentara sau invers, ideal ar fi sa se completeze.
Argumentul de baza este reprezentat de principiul de functionare al celor doua: ata dentara patrunde intre spatiile interdentare si sterge suprafetele dintilor, in timp ce dusul bucal doar le clateste cu un jet de apa.
Ata dentara este un fir de grosime variabila, ce poate fi cerat, impregnat cu fluor sau diverse arome. Poate fi de lungi dimensiuni, infasurat pe o bobina, sau scurta, pe suporturi speciale. Aceasta se introduce in spatiile interdentare pentru a inlatura depunerile de placa bacteriana.
Este foarte important ca tehnica folosita sa fie corecta, pentru ca altfel gingia poate fi lezata, provocand sangerare sau/ si retractie gingivala. Din acest motiv se prefera si folosirea atei dentare obisnuita.
Este posibil ca ata dentara pe suport sa fie introdusa cu o presiune mai greu dozata si controlata, daunand gingiilor.
Utilizati ata dentara astfel:
La o comparatie intre cele doua metode suplimentare periajului dentar amintim:
-pretul - scazut si usor accesibil pentru ata dentara; ceva mai ridicat pentru dusul bucal, incepand cu 300 lei (Waterpik fiind cea mai veche si mai buna companie producatoare in domeniu);
-depozitare si functionare - dimensiuni reduse pentru ata dentara; dus bucal ceva mai voluminos, poate solicita incarcare la priza (dar este disponibila si varianta cu acumulatori);
-calitatea curatarii - in general ata dentara este mai eficienta decat dusul bucal;
-indicatii despre starea dintilor - ata dentara rupta la iesirea din spatiile interdentare indica posibile carii sau plombe neadaptate, ce solicita atentia unui medic dentist!!!
-sanatatea gingiilor - sangerarea poate indica o inflamatie si suferinta gingivala; sau o tehnica gresita / presiune exagerata la folosirea atei dentare.
Exista situatii cand dusul bucal este de preferat:
-gingii sensibile - care ar putea fi lezate mult mai usor cu ata dentara (mai ales daca tehnica folosita este incorecta);
-aparate ortodontice - curatarea este mult mai usoara cu un dus bucal, mai ales daca acesta are si un capat special dedicat aparatelor;
-punti si implanturi dentare;
-dexteritate - dusul bucal este mai usor de folosit;
-comoditate - preferat este dusul bucal, a carui utilizare este si mai rapida.
Este important sa acordati atentia cuvenita igienei bucale. Mijloacele suplimentare ale periajului dentar sunt disponibile in forme multiple si diferite, asa incat este imposibil sa nu gasiti variante care sa va placa si sa le folositi cu drag.
Nu ezitati sa cereti sfaturi medicului dvs stomatolog - va poate ajuta sa alegeti tehnica si produsele cele mai potrivite igienei dvs bucale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.