Copilul tau sforaie? Iata ce masuri trebuie sa iei

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este sforaitul


Sforaitul este un zgomot pe care copilul il poate scoate in timp ce respira in timpul somnului. Oamenii sforaie atunci cand fluxul de aer de la gura sau nas catre plamani face tesuturile gatului sa vibreze in timp ce dorm. Acest lucru este cauzat de obicei de blocarea sau ingustarea nasului, gurii sau gatului (cailor respiratorii).

Cum se manifesta

Sforaitul apare atunci cand ceva blocheaza fluxul de aer prin gura si nas, ducand la sunete cauzate de tesuturile din partea superioara a cailor respiratorii care se lovesc si vibreaza.

Semne si simptome

Sforaitul poate fi semn al apneei obstructive in somn, in care persoana opreste respiratia pentru perioade de mai mult de 10 secunde la un moment dat in timpul somnului. Simptomele apneei obstructive de somn includ neatentie, hiperactivitate, somnolenta sau alte probleme de comportament. La copii, apneea obstructiva in somn apare adesea in asociere cu amigdalele mari.

Cauze si factori ce pot influenta

Exista o multitudine de factori care pot crea blocari ale cailor respiratorii si pot determina o persoana sa sforaie.

La copii, cei mai frecventi factori de risc pentru sforait includ:

Amigdalele mari sau umflate: amigdalele se gasesc in partea din spate a gatului si fac parte din sistemul imunitar al organismului. Daca sunt in mod natural mai mari sau sunt umflate din cauza infectiei, acestea pot obstructiona caile respiratorii si pot provoca sforait. Aceasta reprezinta cauza cea mai frecventade tulburari de respiratie in somn la copii.

Obezitate: copiii supraponderali sunt mai predispusi sa sforaie deoarece obezitatea poate ingusta caile respiratorii si poate creste riscul de apnee obstructiva de somn.

• Congestie: Simptomele asemanatoare racelii pot provoca congestie care blocheaza fluxul lin al aerului, iar infectia poate inflama amigdalele

Alergii: acestea pot provoca inflamatii la nivelul nasului si gatului, care pot ingreuna respiratia si pot creste riscul de sforait.

• Astmul: astmul poate inhiba respiratia normala si, daca provoaca blocari partiale ale cailor respiratorii, poate provoca sforaitul.

• Caracteristici anatomice: Unii oameni au caracteristici anatomice care le ingreuneaza sa respire normal cand dorm (un sept deviat, de exemplu)

• Fumul de tutun din mediu

• Aer contaminat: Calitatea scazuta a aerului sau excesul de contaminanti pot provoca o provocare pentru respiratia normala si pot influenta sansele copilului de a sforai frecvent.

• Durata mai scurta a alaptarii

• Apneea obstructiva in somn este un alt factor de risc important pentru sforaitul din copilarie. Este tipic pentru copiii cu apnee obstructiva de somn sa sforaie, inclusiv cu pauze de respiratie asemanatoare respiratiei.

Tipologie

Exista o serie de tipuri diferite de sforait.
• Sforaitul nazal - Sforaitul nazal apare atunci cand ceva blocheaza caile nazale.
• Sforaitul gurii - Sforaitorii gurii sufera, de asemenea, de caile nazale blocate si, prin urmare, respira pe gura atunci cand dorm.
• Sforaitul limbii - Sforaitorii cu limba pot fi identificati cu usurinta prin sunete inconsecvente inalte.
• Sforaitul in gat sau apneea in somn - Sforaitul in gat este considerat cel mai puternic sforait si este cel mai grav tip care necesita ingrijire medicala.

Diagnostic

Investigatia standard de aur este polisomnografia peste noapte (PSG) efectuata intr-un laborator de somn, in prezenta unui tehnolog de somn.

Spre deosebire de adulti, alte investigatii alternative, cum ar fi PSG la domiciliu nesupravegheat, alte teste de apnee in somn la domiciliu multicanal si pulsioximetria la domiciliu peste noapte nu sunt la fel de bine validate si au limitari cu sensibilitate si specificitate in evaluarea copiilor.

In timp ce un PSG este in general preferat, exista probleme din lumea reala, inclusiv costuri ridicate, disponibilitate limitata, timp lung de asteptare si tolerabilitatea numerosilor senzori plasati pe corp in timpul PSG la copiii foarte mici, in special cei cu nevoi speciale. In plus, raportarea automata PSG nu este recomandata copiilor, deoarece s-a dovedit a fi inexacta.

Prin urmare, este important ca copilul sa consulte un specialist in somn pediatric pentru evaluare si sa fie supus PSG intr-un laborator de somn pediatric, dupa care constatarile sunt interpretate folosind criterii specifice pentru pediatrie.

Pentru copiii la care un PSG nu este fezabil, specialistul pediatru in somn va discuta cu parintele despre investigatiile alternative cel mai potrivite situatiei copilului si va interpreta rezultatele, tinand cont de limitele cunoscute ale investigatiei.

Masuri de tratament

Urmarirea dezvoltarii corespunzatoare a copilul este o parte cheie a tratamentului si sigurantei copilului dumneavoastra. Asigurati-va ca faceti si mergeti la toate programarile.

De asemenea, este o idee buna sa cunoasteti rezultatele testelor copilului dumneavoastra si sa pastrati o lista cu medicamentele pe care copilul dumneavoastra le ia.

• Discutati cu medicul copilului dumneavoastra pentru a vedea daca va avea nevoie de analize din cauza sforaitului.

• Ajutati-va copilul sa slabeasca, daca este necesar. Multi oameni care sforaie sunt supraponderali. Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea ingustarii cailor respiratorii si poate reduce sau opri sforaitul.

• Asigurati-va ca copilul dumneavoastra se culca la aceeasi ora in fiecare noapte si ca doarme mult. Copilul dumneavoastra poate sforai mai mult atunci cand copilul dumneavoastra nu a dormit suficient.

• Pune-ti copilul sa doarma pe o parte. Dormitul pe o parte poate opri sforaitul.

• Trateaza problemele de respiratie ale copilului tau. Problemele de respiratie cauzate de raceli sau alergii pot perturba fluxul de aer. Acest lucru poate duce la sforait.

• Rugati copilul sa foloseasca un dispozitiv care ajuta la mentinerea cailor respiratorii deschise in timpul somnului. Asigurati-va ca este aprobat pentru utilizare la copii. De exemplu, benzile nazale largesc narile si imbunatatesc fluxul de aer.

• Tineti copilul departe de fum. Nu fumati si nu lasati pe altcineva sa fumeze in preajma copilului sau in casa dumneavoastra. Fumatul poate creste riscul copilului de a sforai.

• Ridicati capul patului copilului dvs. cu 10 pana la 15 centimetri (4 pana la 6 inci) punand caramizi sub picioarele patului. Acest lucru poate impiedica ca limba copilului dumneavoastra sa cada spre partea din spate a gatului, ceea ce poate agrava caile respiratorii blocate sau inguste. Nu va ajuta sa puneti perne sub capul copilului dumneavoastra.

Concluzii

Chiar daca sforaitul este cel mai frecvent in randul adultilor in varsta, apare si la multi copii.

Poate avea multe cauze, dintre care unele provoaca sforaitul sa vina si sa dispara, iar altele care pot fi de lunga durata.

Sforaitul la copii este adesea putin ingrijorator, mai ales daca se intampla din cand in cand.

Dar daca sforaitul este frecvent sau sever, poate semnala o problema de respiratie perturbata in timpul somnului.

Stiind mai multe despre tipurile, cauzele, consecintele si tratamentele sforaitului la copii le poate permite parintilor sa aiba grija cel mai bine de sanatatea copiilor lor si sa ii ajute pe copii sa aiba un somn mai bun si mai reparator.

Bibliografie
https://www.sleepfoundation.org/snoring/snoring-children
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7905134


Citeste si despre:

Depresia perinatala – cum poate fi recunoscuta si ce masuri trebuie luate Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau Cat de important este sa petreci cat mai mult timp alaturi de copilul tau? Copilului tau ii este frica sa mearga la scoala? Iata ce masuri poti lua Copilul tau are probleme cu somnul? Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Obiceiuri pe care oamenii sanatosi le au inainte de culcare. Iata de ce trebuie sa le faci si tu Planificarea vizitelor la medic pentru copilul tau Sforaitul, mai mult decat o problema sociala Sforaitul Sforaitul la copii (roncopatia)