Premiera medicala: Primul organ complet functional creat intr-un corp viu

Actualizat: 26 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii de la "Centrul pentru Medicina Regenerativa" din cadrul Universitatii Edinburgh, Scotia, au inregistrat o premiera medicala la nivel mondial, dupa ce au creat primul organ complet multifunctional intr-un corp viu.

Savantii au reusit sa dezvolte un timus functional (organ al sistemului imunitar) in corpul unor soareci de laborator.

In prima faza, savantii au recoltat celule stem din embrioni de soareci, le-au reprogramat genetic pentru a se dezvolta in celule specifice timusului si le-au combinat cu celule de suport. Apoi, celulele astfel modificate in laborator au fost implantate in corpul soarecilor.

Cercetatorii au descoperit ca, in corpul cobailor, celulele au inceput sa se dezvolte si sa functioneze asemenea unui timus.

Rezultatul studiului reprezinta un pas important in domeniul transplantului de organe si deschide calea catre dezvoltarea unor terapii alternative.

Chiar daca cercetatorii sustin ca studiul este abia la inceput si ca vor mai trece ceva ani pana cand tehnica va functiona pe oameni, sunt optimisti in privinta sanselor de reusita ale acestei metode. Acestia cred cu tarie ca, in viitor, pacientii care au nevoie de transplant de maduva si copiii care se nasc fara timus vor putea beneficia de pe urma procedurii.


Citeste si despre:

PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Pionefroza Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac? Retinoizii - tipuri, beneficii si mod de utilizare Prevenirea bolilor de inima la femei Legislatia privind vaccinarile 6 motive care fac inima sa-ti sara din piept Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top De ce avem doi plamani dar o singura inima? Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Aspecte esentiale despre ficat Contract cadru 2009 Celulele stem si incontinenta urinara Celulele stem si cancerul