Premiera medicala: Primul organ complet functional creat intr-un corp viu

Actualizat: 26 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii de la "Centrul pentru Medicina Regenerativa" din cadrul Universitatii Edinburgh, Scotia, au inregistrat o premiera medicala la nivel mondial, dupa ce au creat primul organ complet multifunctional intr-un corp viu.

Savantii au reusit sa dezvolte un timus functional (organ al sistemului imunitar) in corpul unor soareci de laborator.

In prima faza, savantii au recoltat celule stem din embrioni de soareci, le-au reprogramat genetic pentru a se dezvolta in celule specifice timusului si le-au combinat cu celule de suport. Apoi, celulele astfel modificate in laborator au fost implantate in corpul soarecilor.

Cercetatorii au descoperit ca, in corpul cobailor, celulele au inceput sa se dezvolte si sa functioneze asemenea unui timus.

Rezultatul studiului reprezinta un pas important in domeniul transplantului de organe si deschide calea catre dezvoltarea unor terapii alternative.

Chiar daca cercetatorii sustin ca studiul este abia la inceput si ca vor mai trece ceva ani pana cand tehnica va functiona pe oameni, sunt optimisti in privinta sanselor de reusita ale acestei metode. Acestia cred cu tarie ca, in viitor, pacientii care au nevoie de transplant de maduva si copiii care se nasc fara timus vor putea beneficia de pe urma procedurii.


Citeste si despre:

Transplant autolog de celule stem Transplant alogen de celule stem Tipuri de transplant de celule stem Rolul transplantului de organ in tratamentul cancerelor Cum functioneaza transplantul de celule stem Informatii esentiale despre transplantul de organe Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi Tu esti atent la retractiile gingivale? Celule stem embrionare versus celule stem adulte Transplantul de celule stem din sangele periferic Transplantul de celule stem Tipuri de celule stem Transplantul de celule stem hematopoietice Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic