Inflamatia sau umflarea ganglionilor limfatici insotita de diverse alte simptome este unul dintre motivele pentru care multi pacienti (in special copii), consulta medicul. Ganglionii sau glandele limfatice joaca un rol important in capacitatea organismului de a lupta cu virusuri, bacterii sau alti factori care pot declansa boli. Cel mai adesea se umfla si se inflameaza ca urmare a unei infectii. Cu toate acestea, exista mai multe cauze posibile ale inflamatiei ganglionilor limfatici.
Tratamentul bolii care consta in inflamatia ganglionilor limfatici sau limfadenita, depinde de cauza care a declansat-o. In unele situatii, trecerea timpului, folosirea de antialgice si comprese calde amelioreaza afectiunea.
Sistemul limfatic include o retea de organe, vase de sange si ganglioni limfatici localizati in intreg corpul. In organism se gasesc aproximativ 600 de ganglioni limfatici, majoritatea fiind situati la nivelul capului si a gatului. Frecvent se inflameaza cei din zona inghinala sau axile.
Semnele si simptomele care variaza in functie de cauza care a dus la inflamatia ganglionilor limfatici sunt:
- marirea acestora pana la dimensiunea de un centimetru sau chiar mai mult;
- sensibilitate si durere;
- scurgeri nazale, dureri in gat, febra si alte simptome ale unei infectii respiratorii superioare;
- inflamatia generala, in tot corpul, a ganglionilor limfatici, pot indica o infectie (HIV sau mononucleoza) sau tulburari ale sistemului imunitar (lupus, poliartrita reumatoida);
- roseata si inflamatie a pielii care acopera ganglionul limfatic umflat;
- inflamatia membrelor - simptomul poate indica un eventual blocaj limfatic;
- ganglioni de consistenta crescuta, care se maresc intr-un ritm rapid, pot indica, eventual, o tumora.
Unii dintre ganglionii limfatici revin la normal atunci cand boala care a declansat inflamatia este tratata (cum ar fi in cazul racelii, de exemplu). Cu toate acestea, medicul trebuie consultat atunci cand:
- ganglionii limfatici inflamati apar fara nici un motiv aparent;
- ganglionii limfatici inflamati continua sa se extinda sau situatia persista mai mult de doua saptamani;
- cand bolnavul nu se simte bine;
- cand pielea care acopera ganglionii limfatici inflamati este rosie si sensibila.
Un ganglion limfatic este mic, rotund ca o boaba de fasole, format din celule, acoperit de o capsula de tesut conjunctiv. Celulele sunt o combinatie intre limfocite (care produc particule proteice care captureaza invadatorii, de genul virusurilor) si celule macrofage (care descompun materialul capturat). Limfocitele si celulele macroface filtreaza lichidul limfatic care circula prin corpul unei persoane si protejeaza, distrugand invadatorii.
Ganglionii limfatici cel mai adesea apar in grupuri, fiecare grup dreneaza o anumita zona a corpului. Cel mai adesea se inflameaza ganglionii limfatici de la nivelul gatului, cei de la baza barbiei, de la axila si din zona inghinala. Pozitia ganglionilor limfatici poate ajuta la identificarea cauzei care a dus la inflamatia lor. Cele mai frecvente cauze ale umflarii ganglionilor limfatici sunt infectiile (mai ales infectiile virale, cum sunt racelile obisnuite). Cu toate acestea, exista si alte tipuri de infectii, inclusiv bacteriene si parazitare, dar si alte posibile cauze ale inflamatiei ganglionilor limfatici.
Acestea ar putea fi:
Infectii comune
- streptococ localizat la nivelul gatului;
- oreion;
- pojar;
- infectii ale urechilor;
- dinte infectat (abces);
- mononucleoza;
- rani infectate;
- tuberculoza;
- boli cu transmitere sexuala (cum ar fi sifilisul);
- toxoplasmoza - infectie parazitara rezultata din contactul cu fecalele unei pisici infectate sau a consumului de carne insuficient gatita;
Tulburari ale sistemului imunitar
- lupus - boala cronica inflamatorie care poate afecta articulatiile, pielea, rinichii, celulele sanguine, inima si plamanii;
- artrita reumatoida - boala cronica inflamatorie care afecteaza membranele sinoviale ale articulatiilor;
- HIV - virusul care cauzeaza SIDA.
Cancere
- limfom - cancer al sistemului limfatic;
- leucemie - cancer al tesuturilor care au rol in formarea sangelui, inclusiv maduva osoasa si sistemul limfatic;
- alte tipuri de cancer care au avansat pana la ganglionii limfatici.
Alte posibile cauze (rare) includ utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi fenitoina, care previne declansarea convulsiilor, dar si cele pentru imunizare, cum ar fi malaria.
Daca infectia este cauza ganglionilor limfatici inflamati, si ea nu este tratata pot sa apara urmatoarele complicatii:
- formarea de abcese - abcesul este o colectie de puroi cauzata de o infectie. Puroiul contine fluid, leucocite, tesut mort si bacterii sau alti invadatori. Un abces poate necesita drenaj si tratament cu antibiotic. In cazul in care acesta se manifesta la nivleul unui organ vital poate cauza leziuni semnificative;
- bacteriemie sau infectie a fluxului sanguin - infectia bacteriana, oriunde in corpul unei persoane poate progresa catre sepsis, o infectie majora a sangelui. Sepsisul poate duce la disfunctia organului si chiar deces. Tratamentul implica spitalizarea si administrarea de antibiotice pe cale intravenoasa.
Pregatirea pentru consultatie
Intr-o prima etapa, bolnavul va consulta medicul de familie. Daca pacientul se confrunta cu simptome severe (dificultati de respiratie sau inghitire), trebuie solicitat serviciul de urgenta.
Intrucat consultatia la medic poate fi de scurta durata, ar fi util sa se cunoasca la ce anume ar trebui sa se astepte pacientul pe parcursul acesteia, dar si ce fel de informatii ar putea sa ofere specialistului.
Ce trebuie sa stie bolnavul
- Daca exista anumite masuri pe care trebuie sa le ia inainte de consultatie;
- Sa noteze orice fel de simptom cu care s-a confruntat, dar si care a fost durata acestuia. Medicul ar putea dori sa stie daca au existat simptome asemanatoare gripei (dureri in gat, de exemplu), scadere in greutate, etc. Lista trebuie sa contina orice simptom, de la cele mai usoare la cele severe, de cand a fost observata inflamatia ganglionilor limfatici;
- Se va face o lista care va contine posibilele surse de infectie la care bolnavul a fost expus. Acestea pot include: calatorii in strainatate, in zone in care ar putea exista capuse, consumul de carne insuficient gatita, zgarieturi de animale, implicarea in activitati sexuale cu noi parteneri, etc.;
- Se vor enumera in scris, afectiunile medicale importante, dar si tratamentul urmat, impus de acestea, inclusiv vitaminele sau suplimentele alimentare.
Recomandabil ar fi ca pacientul sa fie insotit de un prieten sau un membru al familiei. Pe parcursul unei consultatii poate fi dificil sa se asimileze toate informatiile oferite de medic. De asemenea, insotitorul ar putea interveni pentru a adauga anumite detalii omise de bolnav.
Printre intrebarile pe care cel care manifesta afectiunea ar putea sa i le puna medicului, ar putea fi:
- Care sunt cauzele care stau la baza simptomelor?
- Exista si alte posibile cauze ale acestor manifestari?
- Ce investigatii sunt necesare?
- Care este tratamentul potrivit?
- Cat de curand dupa inceperea tratamentului apar ameliorarile?
- In cazul in care tratamentul nu functioneaza, ce alte alternative exista?
- Boala este contagioasa? Cum se poate reduce riscul de a transmite boala la alte persoane?
- Daca simptomele sunt cauzate de o infectie, ar trebui sa se faca modificari ale stilului de viata pentru a reduce riscul reinfectarii in viitor?
- Am si alte afectiuni. Este necesar sa modific tratamentele pe care le urmez?
- Exista vreo alternativa la medicamentul generic prescris?
- Care sunt sursele din care pot obtine mai multe informatii despre aceasta boala?
In plus, alaturi de aceste intrebari, daca pacientului nu-i este clara vreo informatie din cea transmisa de medic, nu trebuie sa ezite sa puna intrebari sau sa ceara lamuriri daca are neclaritati.
La ce sa va asteptati de la medic
Medicul va pune o serie de intrebari, inclusiv:
- Care sunt simptomele?
- Cand au debutat simptomele?
- Pe parcursul timpului, ganglionii s-au marit?
- Ganglionii sunt sensibili la atingere?
- Aveti febra sau transpiratii nocturne?
- Aveti dificultati de respiratie, inghitire sau dureri in gat?
- Exista modificari ale scaunului?
- Ati schimbat de curand medicatia?
- Ati consumat produse alimentare care considerati ca ar fi putut fi insuficient preparate? Stiri cumva daca s-au imbolnavit si alte persoane care au consumat aceleasi alimente ca si dvs.?
- Ati fost muscat, zgariat sau ati avut contact cu animale?
- Ati practicat sexul neprotejat?
- Fumati? De cat timp?
Ce se poate face pana la consultatie
In timp ce bolnavul asteapta momentul consultatiei, ar putea sa se aplice comprese calde pe zona dureroasa si sa se foloseasca antialgice pentru calmarea durerii Nu se va administra aspirina copiilor fara avizul medicului.
Medicul va solicita bolnavului istoricul medical, va dori sa stie cand au inceput acestia sa se inflameze si care a fost evolutia in timp, daca se manifesta si alte semne sau simptome. Doctorul va evalua apoi, prin palpare, care este dimensiunea si textura ganglionilor, daca acestia sunt sensibili la atingere sau daca pielea care ii acopera este modificata. Localizarea ganglionilor limfatici umflati, dar si alte semne si simptome vor oferi indicii despre cauza care a declansat inflamatia.
In plus, medicul poate solicita teste de laborator care il vor ajuta sa stabileasca diagnosticul, inclusiv:
- analize de sange - in functie de suspiciunile privind cauza afectiunii, se vor face anumite teste de sange pentru a confirma sau exclude unele boli. Acestea ar putea include o hemoleucograma completa, care va oferi o imagine asupra starii generale de santate si poate detecta eventualele infectii (cum ar fi mononucleoza sau leucemia);
- investigatii imagistice - radiografia toracica sau tomografia computerizata a zonei afectate poate ajuta la determinarea potentialelor surse de infectie sau la localizarea unor tumori;
- biopsie a ganglionilor limfatici - daca medicul nu poate stabili un diagnostic, poate fi utila recoltarea unui esantion dintr-un ganglion limfatic sau chiar extirparea unui intreg nodul limfatic pentru examinarea microscopica;
- biopsia aspirativa cu ac fin - este o procedura in cadrul careia, specialistul introduce un ac subtire, intr-unul din ganglionii limfatici si aspira celule care sunt apoi trimise la laborator pentru analiza;
- ecografia - este o metoda neinvaziva care ofera imagini ale organelor si tesuturilor - poate fi utilizata pentru confirmarea diagnosticului. In unele cazuri, poate fi necesara biopsia excizionala - in cadrul careia se indeparteaza partial sau total, un ganglion limfatic, pentru analiza. In timpul acestei proceduri pacientul va fi anesteziat local sau partial.
Daca inflamatia ganglionilor limfatici este provocata de un virus, situatia va reveni la normal dupa ce infectia virala va fi tratata. Antibioticele nu sunt eficiente in acest caz. Tratamentul in cazul umflarii ganglionilor limfatici depinde de cauza:
- infectie - cel mai des este provocata de o cauza bacteriana. In aceasta situatie, se vor utiliza antibiotice, antialgice, antitermice dar si medicamente antiinflamatoare. Medicamentele nu se vor administra decat cu acordul medicului;
- tulburari ale sistemului imunitar - in cazul in care ganglionii sunt inflamati ca urmare a bolii HIV, lupus sau poliartrita reumatoida, tratamentul va viza afectiunile respective;
- cancer - umflarea gangilonilor ca urmare a cancerului va necesita tratament pentru cancer. In functie de tipul de cancer, tratamentul poate implica o interventie chirurgicala, radioterapie sau chimioterapie.
In cazul in care glandele limfatice sunt sensibile la atingere, umflate si dureroase, simptomele s-ar putea ameliora daca:
- se va aplica pe zona afectata comprese calde, umede (un prosop inmuiat in apa calda, bine stors);
- se vor folosi antialgice care vor diminua durerea si chiar febra;
- pacientul se va odihni suficient pentru a contribui in acest fel la imbunatatirea starii generale de sanatate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.